Χίος, Τρίτη 21 Ιανουαρίου

Τέλος στα ταξίδια εκτός Χίου για πιστοποίηση βαρηκοΐας

Οι ΩΡΛ του Νοσοκομείου μιλούν στην "Α" για το νέο μηχάνημα της κλινικής που επιτρέπει την εξεταστική μέθοδο «Προκλητά Ακουστικά δυναμικά»
Τετ, 11/12/2019 - 14:42

Τέλος στην ταλαιπωρία των συμπολιτών μας με βαρηκοΐα οι οποίοι έπρεπε να ταξιδεύουν σε νοσηλευτικά ιδρύματα εκτός Χίου για να μπορέσουν να πιστοποιήσουν την ασθένειά τους, υποβαλλόμενοι σε κόπο, χρόνο και χρήμα.

Το νέο μηχάνημα που προμηθεύτηκε το Νοσοκομείο της Χίου παρέχει τη δυνατότητα στο ιατρικό προσωπικό της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής να διενεργεί πλέον την εξεταστική μέθοδο ακοής «Προκλητά Ακουστικά δυναμικά».

Όπως εξήγησε στο Ράδιο «Αλήθεια» ο Δ/ντής της Κλινικής, Μίλτος Αποστολίδης,  η συγκεκριμένη μέθοδος αφορά την αντικειμενική μέτρηση της ακοής χωρίς τη συμμετοχή των εξεταζομένων, που σημαίνει ότι οι ίδιοι δεν έχουν να κάνουν τίποτα παρά για μια ώρα (τόσο περίπου διαρκεί η εξέταση) να ξαπλώσουν  ήρεμοι, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο και το μηχάνημα θα καταγράψει την βαρηκοΐα τους.

 «Πρόκειται για σύγχρονο μηχάνημα 3ης γενιάς που αυτή τη στιγμή διαθέτουν 2 πανεπιστημιακές κλινικές και 2 νοσηλευτήρια της Αθήνας και τώρα το έχουμε και εμείς στη Χίο», τόνισε ο κος Αποστολίδης αναφέροντας πόσο σημαντική ήταν η ανταπόκριση της διοίκησης του νοσοκομείου στο αίτημά τους για την απόκτησή του, μιας και το κόστος του είναι υψηλό.

Σημειώνεται ότι  για την πιστοποίηση της βαρηκοΐας οι ασθενείς (εάν πρέπει π.χ. να περάσουν από ΚΕΠΑ) είναι υποχρεωμένοι τα τελευταία χρόνια να κάνουν τη συγκεκριμένη εξέταση η οποία κρίνεται αντικειμενική, σε αντίθεση με το ακουόγραμμα που είναι υποκειμενικό.

«Είναι ένα μηχάνημα που κάνει τρία πράγματα: Τα Προκλητά Ακουστικά δυναμικά εγκεφαλικού στελέχους όπου φαίνεται εάν υπάρχει βαρηκοΐα και τι είδους είναι, γίνεται επίσης αντικειμενική εξέταση της ακοής και τέλος με ωτακουστικές εκπομπές βλέπει τη λειτουργία του κοχλία", ανέφερε ο Γιώργος Πλέσσας, επιμελητής ΩΡΛ στο "Σκυλίτσειο".

Το μηχάνημα διαπιστώνει και αρχόμενες βαρηκοΐες, συνέχισε ο γιατρός λέγοντας ότι στην συγκεκριμένη εξεταστική μέθοδο ακοής, που είναι ανώδυνη, υποβάλλονται μόνο ενήλικες οι οποίοι προηγούμενα πρέπει να έχουν κλείσει ραντεβού στην γραμματεία του Νοσοκομείου.

Αυτή τη στιγμή γίνεται η δοκιμαστική λειτουργία του νεοαποκτηθέντος μηχανήματος και από τις αρχές του χρόνου θα ξεκινήσουν οι εξετάσεις.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 21/01/2020 - 18:02

Σεμινάριο Ροταριανής Ενημέρωσης διοργανώνει ο Ροταριανός Όμιλος Χίου “ΕΞΑΝΤΑΣ” το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο και θα διαρκέσει από τις 11:00-13:00. Εισηγητές του Σεμιναρίου θα είναι ο Διοικητής της 2470 Περιφέρειας Διεθνούς Ρόταρυ Θ. Πανάγος και ο Προδιοικητής της ίδιας Περιφέρειας Κοσμάς Χουτουριάδης.

Κατά το Σεμινάριο θα αναπτυχθούν ζητήματα που αφορούν στην φύση, τον προορισμό και τους σκοπούς του Ρόταρυ, ενώ θα αναλυθεί η λειτουργία του Ροταριανού Ιδρύματος, ο σκοπός του και η δυνατότητα αξιοποίησής του.

Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή και εκτός των μελών του Ροταριανού Ομίλου Χίου, θα μπορούν να την παρακολουθήσουν και συντοπίτες μας που ενδιαφέρονται να μάθουν για τον μεγαλύτερο εθελοντικό οργανισμό του κόσμου.

Την ίδια μέρα, στις 20:00, στο εστιατόριο “ΚΕΝΤΡΙΚΟ” στην προκυμαία, ο Ροταριανός Όμιλος Χίου “ΕΞΑΝΤΑΣ” θα πραγματοποιήσει την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του.