Χίος, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου

Τράπεζα απειλεί με κατάσχεση του μοναδικού του σπιτιού!

Ο εκδότης Γ. Παληός ζητά ενιαίο μέτωπο επιχειρηματιών, τοπικών φορέων και κομμάτων για κούρεμα των δανείων
Τρί, 09/04/2019 - 10:35
Γιάννης Τζούμας

Δυστυχώς η κατάσταση που περιγράφει στο κείμενο που ακολουθεί ο γνωστός xιώτης εκδότης, Γιάννης Παληός, δεν είναι η μοναδική. Η θηλιά στο λαιμό επιχειρηματιών από δάνεια που είχαν ληφθεί, τότε που οι ίδιες οι τράπεζες τούς παρακαλούσαν να τα πάρουν μιας και λεφτά... υπήρχαν, σφίγγει διαρκώς.

Οι τράπεζες ακάθεκτες διεκδικούν τα οφειλόμενα και με τόκο. Μάλιστα στην περίπτωση του Γιάννη Παληού – η ιστορία αυτής της διεκδίκησης είχε ξεκινήσει όταν ήταν εν ζωή και ο αδελφός του Αντώνης- αξίζει να αναφερθεί ότι για ένα δάνειο το οποίο όταν σταμάτησαν να το πληρώνουν είχε φτάσει στα 105.000 ευρώ, τώρα η τράπεζα τους ζητά σχεδόν το διπλάσιο ποσό – για την ακρίβεια 199.000 ευρώ- και ξεκινά διαδικασία κατάσχεσης του μοναδικού σπιτιού του Γιάννη!

Εκτός των άλλων ο Γ. Παληός καλεί τους τοπικούς φορείς να πάρουν συνολικά θέση για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις τράπεζες, ζητώντας κούρεμα των δανείων κατά 50% και επαναδιαπραγμάτευση των όρων αποπληρωμής, προτρέποντας και τους επιχειρηματίες να συνταχθούν μαζί του.

"Δεν είµαστε απατεώνες. Δεν είµαστε τζογαδόροι. Δεν είµαστε µπαταξήδες. Αγωνιζόμαστε για τη ζωή που μας αξίζει!", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί το κείμενό του:

 « Αυτή η κατάσταση αφορά τα δικαιώματα όσων βρίσκονται σε αυτή τη θέση και όσων πρόκειται να βρεθούν.

Τα πολιτικά κόμματα (εκτός της Χρυσής Αυγής), οι βουλευτές του νησιού, τοπικοί άρχοντες όπως ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος, οι Δημοτικοί σύμβουλοι, ακόμα και υποψήφιοι του πρώτου και δευτέρου βαθμού Τοπικής Διοίκησης, το Επιμελητήριο Χίου, ο Εμπορικός Σύλλογος, πρέπει να πάρουν θέση!

Εκτός όλων των άλλων, εδώ κρίνονται όλοι. Να προστατέψουν όσους έχουν εκτεθεί με αυτή την πολιτική, όσοι βρίσκονται με τη θηλιά στο λαιμό από τα χρέη.

 

Σε άλλους πολιτική "εθελοντικής φορολογίας και δωράκια" και σε άλλους φοροληστεία και κατασχέσεις ...

 

Από το «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», περάσαμε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς προκειμένου με συνοπτικές διαδικασίες να βγαίνουν τα ακίνητα στο "σφυρί". Με τη λογική να «κόψουν το λαιμό τους», απαιτούν ευθέως από τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να βρουν χρήματα για να πληρώσουν τα δάνειά τους.

 

Αγαπητοί φίλοι,

Πριν από την οικονομική κρίση, χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα δανείστηκαν από τις τράπεζες χρήµατα, έχοντας στο μυαλό να υλοποιήσουν κάποια σχέδια για την επιχείρησή τους. Συνήφθησαν, τότε, συµβάσεις που βασίζονταν στην βασική λεγόμενη «ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΜΟΙΒΑΙΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ».

Πήραµε δάνεια, όταν οι κυβερνώντες και οι τράπεζες µας παρουσίαζαν ότι η οικονοµία της χώρας µας πάει πάρα πολύ καλά. Ότι τα πράγµατα ήταν "ιδανικά" («Λεφτά υπάρχουν», έλεγαν). Βεβαίως απέκρυπταν ότι η ανάπτυξη τους οδηγεί αργά ή γρήγορα στην κρίση, κάτι το οποίο δεν χρειάζεται κάποιος να είσαι μάντης για να το γνωρίζει, αφού βρίσκεται μέσα στην ίδια τη λειτουργία της οικονομίας του.

Πήραµε δάνεια, όταν οι τράπεζες µας πίεζαν να πάρουµε δάνεια, για να µεγαλώσουµε τις επιχειρήσεις µας, όταν εµείς κι ο κάθε επιχειρηµατίας βλέπαμε τους ρυθµούς ανόδου της επιχείρησής μας να ανεβαίνουν και, απλά, ότι τα πράγµατα πάνε καλά.

Βεβαίως τα μεγάλα φιλέτα πήγαν στους έχοντες, όπως πάντα. Σε αυτούς που σήμερα φοροαπαλλάσσονται, δέχονται κάθε είδους διευκολύνσεις στην αποπληρωμή, αν δεν τους χαρίζονται και ποσά με τις επίσημες πολιτικές του κεφαλαίου.

Πήραµε δάνεια, γιατί, µε βάση τα δεδομένα, ήταν λογικό να αξιοποιήσουμε και αυτόν τον τρόπο για να βελτιώσουμε τη θέση μας.

Εµείς δεν κυβερνούσαµε, ούτε είχαµε γενικότερα στοιχεία για να βλέπουμε πώς πάει η οικονομία. Εµείς απλά είµαστε το παραγωγικό και όχι το αποφασιστικό κομµάτι της οικονοµίας.

Δεν δηµιουργήσαµε εµείς την κρίση και δεν πρέπει να την πληρώσουμε. Στις κατευθύνσεις αυτές οδηγηθήκαμε από τα πράγματα και από την πίεση που αντικειμενικά μάς υποβάλλουν οι κανόνες της αγοράς. Δεν κάναµε εµείς λάθος επιλογές για τις οποίες πρέπει να πληρώσουµε. Αν γνωρίζαµε, δεν θα παίρναµε δάνεια που θα µας βούλιαζαν. Η πτώση των τζίρων µας επηρεάζει εµάς τους ίδιους, τις οικογένειές µας και τους εργαζόµενους σε µας. Η μοίρα που μας επιβάλλουν, είτε σε συνθήκες ανάπτυξης είτε σε συνθήκες κρίσης, πρέπει να αλλάξει από εμάς τους ίδιους! Αλλιώς θα οδηγηθούμε σε ακόμα πιο μεγάλα αδιέξοδα. Στη συντριβή εν μέσω οξύτατων ανταγωνισμών των "μεγάλων παικτών", που κάθε μέρα εκτοπίζουν και εξοβελίζουν μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτός ο ανταγωνισμός μονάχα μπορεί να υπάρχει, αυτόν αποκαλούν "υγιή". Είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι θα ωφεληθούν οι πολλοί από αυτόν τον "πόλεμο".

Γι’ αυτό και όλοι εµείς, που είµαστε οι αδύναµοι κρίκοι µιας αλυσίδας στην οικονοµία, που όλοι αυτοί που κυβερνούσαν με την πολιτική τους και, ανεξάρτητα από προθέσεις ή προπαγάνδας, μας οδηγούν στην εξαθλίωση, αντιδρούµε και ζητάµε:

Κούρεµα των δανείων µας στο 50% και επαναδιαπραγμάτευση των όρων αποπληρωμής.

Φέρατε την οικονοµία µας κάτω από το 50%, να πάτε και τα δάνεια µας κάτω από το 50%, με δυνατότητα αποπληρωμής.

Κανένας τόκος υπερηµερίας. Καµία κεφαλαιοποίηση µη καταβληθέντων τόκων. Να κουρευτούν τα δάνειά µας µε βάση το ποσό που είχε φθάσει το κεφάλαιο την ηµέρα της τελευταία καταβληθείσας δόσης.

 

«Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα».

Στους εφοπλιστές με τεράστια δάνεια βλέπουμε πολιτική «εθελοντικής φορολογίας» και σ’ εμάς πολιτική εξόντωσης. Στο κεφάλαιο «δανεικά κι αγύριστα», σε σκανδαλώδη επιχειρηματικά δάνεια δισεκατομμυρίων βλέπουμε φοροαπαλλαγές και δωράκια, και στους μικρομεσαίους τσάκισμα κι όποιος αντέξει. Ποιος από αυτούς θα τολμήσει να μας ζητήσει ψήφο και ποιος θα τολμήσει να τους στηρίξει, με ήσυχη τη συνείδηση;

Η ζωή μας, η πείρα μας, πρέπει να γίνουν κριτήριο για τη στάση όλων μας. Καθημερινά, στο χώρο δουλειάς, παντού. Και με την ψήφο. Αν δεν βάλουμε φρένο, δεν θα σταματήσουν. Με όλους τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, όσους στενάζουν. Με τον αγώνα και με αυτούς που στέκονται όρθιοι απέναντι στον αρμαγεδδώνα κυβερνήσεων και πολιτικών που μας έφτασαν ως εδώ. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τον τελευταίο Δήμο, όλοι μαζί με μια φωνή γονατίζουν το λαό μας. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τον τελευταίο Δήμο ο λαός μας πρέπει να δώσει απάντηση! Αγωνιστική, ταξική, ανυπότακτη.

 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Από το 2012, συνέπεια της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα μας, εγώ μαζί με τον Αντώνη αδυνατούσαμε να πληρώσουμε τις δόσεις των δανείων που είχαμε. Ο τζίρος της επιχείρησης άρχισε να πέφτει 25% κατ’ έτος (από το 2011), από εκεί που ήταν σταθερά ανοδικός με ρυθμούς ετήσιας αύξησης γύρω στο 30 με 40%. Στις προτεραιότητές μας μπήκαν πρώτα οι προμηθευτές πρώτων υλών, γιατί χωρίς χαρτί και μελάνια το τυπογραφείο δεν δουλεύει, στη συνέχεια μισθοί προσωπικού, υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, Φόροι και ΦΠΑ που δεν χρωστάμε ούτε μία δεκάρα και, τέλος, οι τράπεζες, τις οποίες, φυσικά, και δεν μπορέσαμε να καλύψουμε.

Έτσι, η τότε Εμπορική Tράπεζα (σήμερα Alpha) ξεκίνησε δικαστικό αγώνα εναντίον μας, ζητώντας την επιστροφή ολόκληρου του ποσού που είχαμε πάρει (εδώ δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε την δόση, μας ζητούσαν ολόκληρο το κεφάλαιο), διαφορετικά θα έπαιρναν το οικόπεδο που είχαμε βάλει ως εγγύηση.

Ξεκίνησε από την συνεργαζόμενη με την τράπεζα Εισπρακτική Εταιρία μία εφιαλτική καθημερινή πίεση, που άγγιζε τα όρια του παραλόγου, ακόμα και στους ηλικιωμένους και με προβλήματα υγείας γονείς μας, για την εξόφληση του δανείου, διαφορετικά θα μας έπαιρναν το οικόπεδο και ό,τι άλλο περιουσιακό στοιχείο έβρισκαν.

Τον Μάιο του 2013 μάς πήγαν στο δικαστήριο, εξέδωσαν Προσωρινή Διαταγή κατάσχεσης του οικοπέδου που είχαμε αγοράσει με σκοπό την ανέγερση επαγγελματικής στέγης. Τότε είχαμε συμπαραστάτες το Επιμελητήριο Χίου, τον Εμπορικό Σύλλογο, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΚΚΕ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, σύσσωμα τα δημοσιογραφικά μέσα της Χίου, αλλά και τις Αθηναιϊκές εφημερίδες «Ριζοσπάστη» και «Ελευθεροτυπία». Απαντήσαμε με Ανακοπή και Αναστολή Εκτέλεσης της Προσωρινής Διαταγής, την οποία κερδίσαμε με απόφαση της Προέδρου του Πρωτοδικείου Χίου, που έκρινε την απόφαση ως καταχρηστική.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 πέθανε ξαφνικά από ανακοπή ο αδερφός μου Αντώνης και εταίρος στην επιχείρηση. Από τότε άρχισαν ξανά και με περισσότερη ένταση πιέσεις από διάφορες εισπρακτικές εταιρίες για ρύθμιση των οφειλών. Δεν δίσταζαν να ενοχλούν και να απειλούν καθημερινά, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ακόμα και τους υπέργηρους μαυροφορεμένους γονείς μου, αλλά και την ανήλικη τότε κόρη μου.

Τον Φεβρουάριο του 2019 δικαστικός επιμελητής μού έφερε διαταγή πληρωμής για εξόφληση ποσού 199.000 ευρώ, ενώ το αρχικό ποσό του δανείου ήταν 120.000 ευρώ και μέχρι που σταμάτησε να πληρώνεται ήταν 105.000 ευρώ.

Την περασμένη Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019, πάλι δικαστικός επιμελητής μού κοινοποίησε την κατάσχεση του σπιτιού μου (μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που έχω μαζί με την σύζυγό μου Κωνσταντίνα Σβερδίλα) και τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό του στις 7 Νοεμβρίου 2019.

Στο σημείο αυτό οφείλω να πω ότι εδώ στην Χίο ΚΑΝΕΝΑΣ συμβολαιογράφος και δικαστικός επιμελητής δεν προχωρά σε τέτοιες εκτελέσεις, μόνο ένα γραφείο στη Μυτιλήνη έχει συναινέσει.

 

Αγαπητοί φίλοι,

Όλοι εσείς που τίµια και µε καθηµερινό αγώνα προσπαθείτε να κρατήσετε τις επιχειρήσεις σας, συνταχθείτε µαζί µου. Δεν είµαστε απατεώνες. Δεν είµαστε τζογαδόροι. Δεν είµαστε µπαταξήδες. Αγωνιζόμαστε για τη ζωή που μας αξίζει!

 

Γιάννης Ν. Παληός"

 

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 22/02/2020 - 08:25
22 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Προσκόπου

Κάθε χρόνο στις 22 Φεβρουαρίου γιορτάζει η μεγαλύτερη κίνηση για νέους σε όλο τον κόσμο: η Προσκοπική Κίνηση! Περισσότερα από 50.000.000 μέλη σε 220 χώρες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την ημέρα γέννησης του ιδρυτή της Προσκοπική Κίνησης, Λόρδου Baden-Powell.

Με αφορμή τα γενέθλια του ιδρυτή, κάθε χρόνο αυτή τη μέρα Πρόσκοποι σε κάθε άκρη της γης οργανώνουν δράσεις εμπνευσμένες από τις σκέψεις και τα αποφθέγματά του, την επονομαζόμενη και ως «Ημέρα Σκέψης»:

«Έσο Έτοιμος»

«Αφήστε τον κόσμο λίγο καλύτερο απ’ ό,τι τον βρήκατε»

Στην Ελλάδα εδώ και 110 χρόνια, η Προσκοπική Κίνηση αποτελεί τη μεγαλύτερη και μακροβιότερη εθελοντική κίνηση για νέους με 25.000 μέλη σε 350 γειτονιές. Περισσότεροι από 8.000 ενήλικοι εθελοντές με εργαλείο το ομαδικό παιχνίδι και τις βιωματικές δραστηριότητες στη φύση βοηθούν τα παιδιά και τους έφηβους να ανακαλύψουν ικανότητες και να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους είναι χρήσιμες για το υπόλοιπο της ενήλικης ζωής τους.

Οι Πρόσκοποι στην Ελλάδα, ως πρεσβευτές του εθελοντικού κινήματος με καταγεγραμμένες ετησίως περισσότερες από 6.500.000 ώρες εθελοντικής κοινωνικής προσφοράς, τροφοδοτούν την ελληνική κοινωνία με νέους που δραστηριοποιούνται στα κοινά, λειτουργούν ως υπεύθυνοι πολίτες και έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν και να αναλάβουν ενεργό ρόλο μέσα σε αυτήν. Τα τελευταία χρόνια πρωτοστατούν και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την ανάγκη ύπαρξης θεσμικού πλαισίου για τις εθελοντικές οργανώσεις και τον εθελοντισμό γενικότερα.

Καινοτόμο & σύγχρονο πρόγραμμα δράσεων και εκπαίδευσης:

 • Ζωή στη φύση, περιπέτεια και δράση
 • Πολυσχιδείς δραστηριότητες περιβαλλοντικής αγωγής και ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης
 • Οργάνωση δράσεων εστιαζόμενες στην πολιτική (και ατομική) προστασία
 • Έμπρακτη στήριξη της τοπικής κοινωνίας μέσω δυναμικών παρεμβάσεων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. 
 • Εκμάθηση στην πράξη της αξίας των συμμετοχικών-δημοκρατικών διαδικασιών  οργάνωσης, διοίκησης και λήψης αποφάσεων
 • Πρωτότυπους τρόπους γνωριμίας και μελέτης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
 • Πρωτοβουλίες και ευκαιρίες για ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων
 • Πρωτότυπα παιχνίδια και πρόσβαση σε τουλάχιστον 200 είδη δραστηριοτήτων (ιστιοπλοΐα, ποδηλασία, αναρρίχηση, πεζοπορία, πτήσεις με αλεξίπτωτο, canoying)
 • Βιωματική εκπαίδευση και καλλιέργεια στάσεων και συμπεριφορών που προάγουν το σεβασμό στη διαφορετικότητα και στα ανθρώπινα δικαιώματα
 • Συμμετοχή σε διεθνείς δράσεις και ευκαιρίες γνωριμίας και εξοικείωσης με διαφορετικά άτομα και πολιτισμούς
 •  

Πρεσβευτές των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

Συμπληρωματικά των παραπάνω, από το 2018, οι Πρόσκοποι συμβάλλουν ουσιαστικά και στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ μέσω ουσιαστικών απλών ενεργειών αλλά και ολοκληρωμένων προγραμμάτων που απευθύνονται τόσο στην κοινωνία όσο και στο εσωτερικό του οργανισμού.

Έρευνα για τα οφέλη και τη συμμετοχή των νέων σε εθελοντικές δράσεις

Νέα έρευνα, αναδεικνύει τον τεράστιο θετικό αντίκτυπο που έχει ο εθελοντισμός στη ζωή των ίδιων των εθελοντών. Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία των εθελοντών ανέφερε ότι από τότε που ξεκίνησαν να προσφέρουν υπηρεσίες ως εθελοντές έχει βελτιωθεί η ικανοποίηση που αντλούν από τη ζωή (κατά 70%) και η αυτοεκτίμησή τους (κατά 66%), ενώ έχουν μειωθεί τα συναισθήματα της μοναξιάς (κατά 42%) και του στρες (κατά 33%). Επίσης σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο για λογαριασμό των Ελλήνων Προσκόπων, υπάρχει θετική στάση της νεολαίας απέναντι στην εθελοντική δράση, κυρίως από γυναίκες και νέους ηλικίας 21 έως 29 ετών, αλλά και από επίσης ικανή γνώση αρκετών εθελοντικών οργανώσεων. Μάλιστα 1 στους 3 συμμετείχαν σε εθελοντική δράση το τελευταίο χρόνο.

110 χρόνια παρουσίας στην Ελληνική Κοινωνία

Το 2020 ο Ελληνικός Προσκοπισμός γιορτάζει τα 110 χρόνια του. Για περισσότερο από έναν αιώνα, χιλιάδες Πρόσκοποι εθελοντές, μέσα από ένα συνεχώς εξελισσόμενο παιδαγωγικό πρόγραμμα που στηρίζεται στην επαφή με τη φύση και στην αξία των ανθρώπινων σχέσεων, αναπτύσσουν και αναδεικνύουν προσωπικότητες που ξέρουν να λειτουργούν ως υπεύθυνοι πολίτες και που συνειδητά αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο μέσα στην κοινωνία. Η Προσκοπική Κίνηση ξεπερνώντας τα 110 χρόνια ζωής, μπορεί να χαρακτηρίζεται υπεραιωνόβια, αλλά η ουσία της καθώς και το περιεχόμενο του προγράμματος που προσφέρει στα παιδιά και στους νέους της πατρίδας μας, είναι πιο φρέσκο και πιο καινοτόμο από ποτέ.

Σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως οι συγκρούσεις, η φτώχια, η αλλαγή του κλίματος και η ανισότητα των φύλων, ο Προσκοπισμός συνεχίζει να αποτελεί ένα εποικοδομητικό αντίβαρο, ενδυναμώνοντας τους νέους να συμβάλλουν ενεργά στην εξεύρεση λύσεων σε αυτές τις παγκόσμιες προκλήσεις, δρώντας τοπικά.

Στις 22 Φεβρουαρίου γιορτάζει η μοναδική κίνηση για νέους που παραμένει αειθαλής και ελκυστική όχι μόνο γιατί αφουγκράζεται τις ανάγκες των νέων, αλλά γιατί έχει καταφέρει να μην αποτελεί για τα μέλη της απλά καθήκον ή αντικείμενο περιστασιακής ενασχόλησης και έχει γίνει ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ, μιας ΖΩΗΣ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗΣ!

Περισσότερα για τους Έλληνες Προσκόπους μπορείτε να βρείτε: www.gineproskopos.gr 

just_scout_it

22 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Προσκόπου