Βαρύ το κλίμα και πένθος στην Πυροσβεστική υπηρεσία

Τρί, 13/07/2021 - 06:11

Βαρύ το κλίμα και το πένθος στην Πυροσβεστική Υηρεσία, η σημαία της οποίας βρίσκεται σε μεσίστια θέση, ύστερα από τον αιφνίδιο θάνατο 43 χρονου Αρχιπυροσβέστη εν ώρα υπηρεσίας το πρωϊ της Δευτέρας στην Κατάβαση. Μαζί με το βαρύ κλίμα έντονη είναι και η αγανάκτηση αφού το ασθενοφόρο έφτασε στον τόπο του συμβάντος μία ώρα μετά, αφού ως γνωστόν οδηγός στο ασθενοφόρο Βολισσού έχει προσληφθεί, αλλά γραφειοκρατικά η πρόσληψη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ο Δήμαρχος Χίου εξέδωσε το παρακάτω συλληπητήριο:

«Αβάσταχτος και ατελείωτος πόνος το φευγιό του Αρχιπυροσβέστη μας, Ματθαίου Χρυσούλη την ώρα του καθήκοντος. Κανένας παρηγορητικός λόγος δεν μπορεί να απαλύνει τον άδικο χαμό του και τον απίστευτη οδύνη των αγαπημένων του. Τούτη την ώρα υπερτερεί η σπαρακτική σιωπή και η υπόκλιση με σεβασμό και ευγνωμοσύνη στο απίστευτα τραγικό γεγονός. Ματθαίο, δεν θα σε ξεχάσουμε».

Η κηδεία του Ματθαίου Χρυσούλη θα γίνει την Τετάρτη στις 5.45 μ.μ. από την Εκκλησία της Παναγίας Τουρλωτής.

Από τον Γιώργο Καμίνη, Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας και βουλευτή Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής, έγινε η εξής δήλωση για τον θάνατο του 43χρονου Αρχιπυροσβέστη:

«Η σημερινή απώλεια του 43χρονου αρχιπυροσβέστη στη Χίο, εν ώρα υπηρεσίας, μας γεμίζει θλίψη. Εξ ίσου θλιβερή είναι και η βάσιμη υποψία που υπάρχει πως ο άνθρωπος αυτός θα μπορούσε να είχε σωθεί, αν στον πλησιέστερο δήμο υπήρχε απλώς ένας οδηγός για το ασθενοφόρο της περιοχής.

Δυστυχώς, εν έτει 2021, ακόμα και τα μεγαλύτερα νησιά της χώρας μας παρουσιάζουν σοβαρές, ανεπίτρεπτες ελλείψεις στην υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού τους.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους και τους συναδέλφους του άτυχου πυροσβέστη».  

Aπό τον Αντιπεριφερειάρχη Π. Μπουγδάνο ανακοινώθηκαν τα εξής:

≤Η απροσδόκητη και αιφνίδια απώλεια ενός νέου ανθρώπου και άξιου μέλους του Πυροσβεστικού Σώματος, του αγαπητού φίλου Ματθαίου Χρυσούλη, και μάλιστα εν ώρα υπηρεσίας, βύθισε στο πένθος σύσσωμη την τοπική κοινωνία.

Δυστυχώς, ετούτη την ώρα τα λόγια είναι φτωχά για να διώξουν τη θλίψη όσων άφησε πίσω του, οικογένεια, συναδέλφους, συγγενείς και φίλους. Ο Θεός να τους δίνει δύναμη και κουράγιο να αντέξουν αυτή την οδυνηρή απώλεια.

Η καλοσύνη του και το αστείρευτο χαμόγελό του θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη μας.

Καλό σου ταξίδι Ματθαίο≥!

Και το Επιμελητήριο:

Από το Επιμελητήριο Χίου ανακοινώθηκαν τα εξής:

«Με αφορμή τον αδόκητο χαμό του συμπολίτη μας Ματθαίου Χρυσούλη, ο οποίος μεταφέρθηκε καθυστερημένα στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου «Σκυλίτσειο» ελλείψει διαθέσιμου ασθενοφόρου, είμαστε πλέον αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο το αυτονόητο δικαίωμα των νησιωτών στην ίση μεταχείριση από την Πολιτεία.

Κανείς δεν μπορεί να μένει απαθής όταν υπάρχουν απώλειες συνανθρώπων μας από τους οποίους στερούν την πιθανότητα να επιβιώσουν εάν τύχουν έγκαιρης ιατρικής φροντίδας.

Όσοι δεν έχουν κάνει τη δουλειά τους αποτελεσματικά αλλά και έγκαιρα, δεν μπορούν πλέον να παραμένουν αδιάφοροι στη θέση τους.

Καμία ανευθυνότητα και καμία ολιγωρία δεν συγχωρείται, καθώς τα όρια της υπομονής όλων έχουν από καιρό εξαντληθεί.

Αναμένουμε από τους καθ’ ύλην αρμόδιους να λάβουν άμεσα αποφάσεις τις οποίες θα υλοποιήσουν προς όφελος των Χιωτών. Η αντιμετώπιση των ακριτών ως πολιτών  δεύτερης κατηγορίας πρέπει να σταματήσει άμεσα"»

Ο Κ. Μουτζούρης:

«Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης εκφράζει την βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του 43χρονου αρχιπυροσβέστη Ματθαίου Χρυσούλη ο οποίος έχασε την ζωή του εν ώρα υπηρεσίας στην πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή Κατάβαση Χίου».

To N.Τμ. της ΑΔΕΔΥ:

«Η ΕΓ ΧΙΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου μας , Ματθαίου Χρυσούλη , συνδικαλιστή, πατέρα , συζύγου και πραγματικού ανθρώπου, που έπεσε στο βωμό του καθήκοντος πιστός στον όρκο του και τα πιστεύω του.

Πάμπολλες φορές στις επισκέψεις μας ως ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ, μας μίλαγε μαζί με τους άλλους συναδέλφους του για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα , για τις υπερωρίες, για τις εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς , για τις τεράστιες προσπάθειες να τα καλύψουν όλα αυτά , για τους κινδύνους του επαγγέλματος , για το πόσο απροστάτευτοι ένιωθαν , από πλευράς προληπτικών υγειονομικών ελέγχων κ.λπ.

Και ο ίδιος στο σωματείο του συμμετείχε στις κινητοποιήσεις, έδινε το παρών , απαιτούσε μαζί με όλους καλύτερες συνθήκες σε ένα Σώμα, που τα καρδιακά επεισόδια, αποτελούν επαγγελματική νόσο κι όμως δεν προβλέπεται γιατρός εργασίας που θα τους συνοδεύει από τις πιο απλές μέχρι τις πιο σύνθετες υποχρεώσεις.

Ο θάνατος του Ματθαίου, όπως και των άλλων δύο πυροσβεστών υπό παρόμοιες συνθήκες, αφορούν προδιαγεγραμμένους θανάτους συνανθρώπων μας, στο βωμό της αθλιότητας των προηγούμενων κυβερνήσεων και ιδιαίτερα της σημερινής, που την ανθρώπινη ζωή τη μετράνε με κόστος - όφελος , που σκορπάνε τα εκατομμύρια ευρώ σε καναλάρχες, επιχειρηματίες , φυλακές της ΕΕ , αντί να επενδύσουν σε αυτούς που μάχονται στην πρώτη γραμμή να σώζουν τα δάση και τα σπίτια μας, εν κατακλείδι τις ζωές μας.

Αντί εδώ και μια δεκαετία, να βρουν έναν οδηγό ασθενοφόρου στην Αμανή και να καλύψουν τα κενά του κατ' όνομα πολυδύναμου ιατρείου, οι κυβερνώντες διαχρονικά αφήνουν τον κόσμο ανυπεράσπιστο να πεθαίνει περιμένοντας μία ώρα το ασθενοφόρο από τη Χίο!!!

Τι να πουν στα παιδιά του και στη γυναίκα του Ματθαίου; Παράσημα και παράτες;

Ποιος θα τους δώσει το χαμόγελο του πατέρα πίσω; Την αγκαλιά του;

Δεν ήταν ο θάνατος του συνάδελφου Ματθαίου μόνο εργατικό ατύχημα, ήταν και εργοδοτικό- κυβερνητικό έγκλημα, όπως τόσα άλλα.

Η ΕΓ Χίου της ΑΔΕΔΥ απαιτεί επιτέλους η κυβέρνηση και η ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος, να σκύψουν πάνω στα πάγια και διαρκή προβλήματα του σώματος, να προχωρήσουν άμεσα στην επίλυσή τους , να αγκαλιάσουν τις οικογένειες των αδικοχαμένων πυροσβεστών που έπεσαν πάνω στο καθήκον, να τιμήσει έμπρακτα τη μνήμη τους και όχι με λόγια του αέρα.

Για όλους εμάς που εργαζόμαστε στο δημόσιο τομέα, για το πυροσβεστικό σώμα που υπηρέτησε μέχρι τέλους, Τιμή στη μνήμη του είναι , ο αγώνας για όσα αγωνίστηκε όταν ήταν ανάμεσά μας».

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη:

«Στη Χίο έχασε τη ζωή του αρχιπυροσβέστης, ο οποίος βρισκόταν σε υπηρεσία στην περιοχή της Κατάβασης, στην Αμανή. Αισθάνθηκε αδιαθεσία και δεν μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο του νησιού, ελλείψει οδηγού στο πολυδύναμο Ιατρείο της Βολισσού. Ξεψύχησε στον τόπο του συμβάντος προτού φτάσει άλλο ασθενοφόρο από την πρωτεύουσα του νησιού.

Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά, παρά τους θανάτους και τους τραυματισμούς πυροσβεστών, ότι οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ, αρνούνται συστηματικά να πάρουν μέτρα προστασίας για τη ζωή και την υγεία των πυροσβεστών από τους επαγγελματικούς κινδύνους και ασθένειες. Αντιθέτως με την ψήφιση του νόμου 4662/2020 η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ συνέβαλε στην επιπλέον εντατικοποίηση της εργασίας και τη χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών των πυροσβεστών.

Η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της Ν.Δ, αλλά και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά τις διαχρονικές ευθύνες αυτών των κυβερνήσεων.

Οι συρρικνωμένες δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την Πυροσβεστική, σε συνδυασμό με τα οξυμμένα προβλήματα στην υλικοτεχνική υποδομή, τη μείωση του προσωπικού και παρά τα επανειλημμένα κρούσματα παρόμοιων θανάτων και  τραυματισμών, έχουν ως αποτέλεσμα να υποχρεώνονται οι πυροσβέστες, να υπερβούν τα ανθρώπινα όρια για να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, καθώς και το δασικό πλούτο της χώρας μας, εκτελώντας υπηρεσία κάτω από ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες, επιχειρώντας κατ' επανάληψη κατασβέσεις ακόμα και μέσα σε πεδία βολής και σε περιοχές όπου γίνονται ρίψεις νερού από ιπτάμενα μέσα.

Οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις κατά το παρελθόν ψήφισαν τους Νόμους 3144/2003 «Κοινωνικός διάλογος για την προώθηση της απασχόλησης και την κοινωνική προστασία», 3850/2010 «Κύρωση του Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων», κωδικοποιώντας τη μέχρι τότε νομοθεσία περί Υγιεινής και Ασφάλειας. Ωστόσο το περιεχόμενο των νόμων αυτών έμεινε ανενεργό στο βαθμό που οι κυβερνήσεις αυτές, δεν προώθησαν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα (Π.Δ).

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει αναδείξει κατ’ επανάληψη στη Βουλή τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος και τον ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο που υπάρχει, στην αντιμετώπιση των συμβάντων. Έχει τονίσει την αναγκαιότητα της έγκρισης του ΠΔ για την Υγιεινή και Ασφάλεια, καταθέτοντας σχετικές ερωτήσεις.

Μάλιστα το ΚΚΕ, και με αφορμή τους τρεις θανάτους των πυροσβεστών στη Χίο, κατέθεσε στη Βουλή την Ερώτηση 7982/04-03-2013 στη Βουλή, για το τι μέτρα θα έπαιρνε η τότε κυβέρνηση και πότε επιτέλους θα επεκταθεί η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 1568/1985 «Περί Υγιεινής και Ασφάλειας του προσωπικού στην Πυροσβεστική».

Διαχρονικά οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις απαντούν στις ερωτήσεις του ΚΚΕ με τον ίδιο στερεότυπο τρόπο ότι: «...εξετάζεται σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με θέμα: Μέτρα ασφάλειας, υγιεινής και προστασίας της υγείας του ένστολου προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος».

Όλες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, είχαν απορρίψει το αίτημα των συνδικαλιστικών φορέων των πυροσβεστών, αλλά και τις προτάσεις του Κ.Κ.Ε σχετικά με τη λήψη μέτρων για την Υγιεινή και Ασφάλεια, επικαλούμενες το κόστος. Η κυβέρνηση οφείλει τώρα να εφαρμόσει μέτρα για την προστασία των πυροσβεστών όπως:

• Καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών και των συνεπειών τους, καθώς και των βλαπτικών παραγόντων που έρχονται σε επαφή οι πυροσβέστες κατά τη διάρκεια των συμβάντων και επηρεάζουν επιβαρυντικά την υγεία τους.

• Προληπτικούς ελέγχους των εμπλεκομένων πυροσβεστών μετά από επέμβαση και συμμετοχή σε ύποπτα για τη φύση τους συμβάντα.

• Τακτικές προληπτικές εξετάσεις με ευθύνη της υπηρεσίας, τουλάχιστον ανά εξάμηνο, με ατομικό μητρώο όλων των πυροσβεστών για να προλαμβάνονται παρόμοια με την περίπτωση του αρχιπυροσβέστη αιφνίδια περιστατικά, όπως και με την περίπτωση των τριών πυροσβεστών που μετά από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2012 στο νησί, σε διάστημα τεσσάρων μηνών κατέληξαν συνέπεια κυρίως καρδιολογικών παθήσεων.

• Καθορισμό ανώτατων χρονικών ορίων εμπλοκής σε επιχειρησιακά συμβάντα των πυροσβεστών.

• Ιατρούς εργασίας και ασθενοφόρα πλήρως επανδρωμένα και εξοπλισμένα που θα είναι σε άμεση ετοιμότητα και θα ακολουθούν σε κάθε μεγάλο συμβάν τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ υλοποιεί με την πολιτική της την υποκατάσταση των μειώσεων των δαπανών του υλικοτεχνικού εξοπλισμού για την εργασιακή ασφάλεια και την προστασία του προσωπικού από επαγγελματικούς κινδύνους, με την αναζήτηση χορηγιών από επιχειρηματικούς ομίλους.

Με αφορμή αυτό το τραγικό συμβάν οφείλει άμεσα να κάνει δεκτό το αίτημα των συνδικαλιστικών φορέων του προσωπικού της Πυροσβεστικής για άμεση ένταξη του επαγγέλματος στα Βαρέα - Επικίνδυνα και Ανθυγιεινά, για το προσωπικό του επιχειρησιακού τομέα πυρόσβεσης, καθώς και την έγκριση του Π.Δ για την Υγιεινή και Ασφάλεια.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

1. Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικογένειας του πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας;

2.  Πότε επιτέλους, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην έγκριση του σχετικού Π.Δ. για την Υγιεινή και Ασφάλεια, με ό,τι βελτιώσεις επιβάλλεται να γίνουν για τη μεγαλύτερη προστασία του προσωπικού, που είναι εκτεθειμένο σε μεγάλους κινδύνους, όπως αποδεικνύει και το πρόσφατο περιστατικό;

3. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η άμεση ένταξη του προσωπικού του επιχειρησιακού τομέα της Πυροσβεστικής στα Βαρέα – Επικίνδυνα και Ανθυγιεινά;

4. Βρίσκονται σε εξέλιξη ή υπάρχουν μελέτες και ποιες είναι αυτές για τη συχνότητα τραυματισμών ή θανάτων πυροσβεστών από επαγγελματικούς κινδύνους»;

Σχετικά Άρθρα