Υγεία να έχουμε, το ΠΕΔΥ... θα περπατήσει

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο Ράδιο - ΑΛΗΘΕΙΑ ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ, Αθανάσιος Παπαρούπας
Τετ, 17/09/2014 - 15:42

Υγεία να έχουμε… κάποτε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο ΠΕΔΥ, ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες στον τομέα παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας.

Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήξαμε μετά τη ραδιοφωνική συνέντευξη στην «Α» του Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, Αθανάσιου Παπαρούπα, ο οποίος παρέπεμψε στις 900 προσλήψεις επικουρικών που θα γίνουν πανελλαδικά για να καλυφθούν κάποια από τα κενά σε ειδικότητες στο ΠΕΔΥ στη Χίο, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό γιατρών και ειδικοτήτων για την περίπτωση μας.

Ο Διοικητής αναγνώρισε, για παράδειγμα, ότι το ΠΕΔΥ χρειάζεται τέσσερις παθολόγους στη Χίου και έχει έναν, πλην όμως απέδωσε τις δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται στο μεταβατικό στάδιο που διανύει ο θεσμός, λέγοντας ότι σταδιακά θα καλυφθούν τα κενά και θα υπάρξει αναδιάρθρωση του συστήματος πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας, αφού θα πρέπει να συνυπολογίζονται στο ΠΕΔΥ και οι γιατροί των Κέντρων Υγείας, αφήνοντας στα νοσοκομεία την Β’βάθμια περίθαλψη.

Βέβαια λόγω των ελλείψεων ακόμη και σήμερα το ΠΕΔΥ προστρέχει στο Νοσοκομείο για να δώσει έστω και εμβαλωματική λύση στο θέμα των μικροβιολογικών εξετάσεων, αφού μπορεί να έχει μικροβιολογικό στο πρώην ΙΚΑ, δεν έχει όμως αντιδραστήρια, οπότε στέλνει τη βιοπαθολόγο του στο νοσοκομείο για να γίνονται καθημερινά 15 αναλύσεις (οι αιμοληψίες γίνονται προηγούμενα στο ΠΕΔΥ), οι οποίες κατά τον κ. Παπαρούπα θα αυξηθούν σε 30 ημερησίως, με τον ίδιο να λέει επίσης ότι οι επείγουσες εξετάσεις γίνονται αυθημερόν.

Παρεμπιπτόντως η συγκεκριμένη μικροβιολόγος είναι ανάμεσα στους 7 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ,  που έχουν επιστρέψει στη θέση τους μετά από προσφυγή τους στη δικαιοσύνη, γιατί δεν συμφώνησαν με τους νέους όρους στη σύναψη σύμβασης εργασίας που έθεσε το ΠΕΔΥ, έχοντας κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα και περιμένοντας  την έκδοση της τελικής απόφασης του δικαστηρίου, που μπορεί να είναι και αρνητική, άρα μπορεί και εκείνη όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί της να βρεθούν εκτός ΠΕΔΥ, μένοντας πια στις τεράστιες εγκαταστάσεις του πρώην ΙΚΑ μόνο 5 γιατροί!

Πάντως επειδή οι επιστρέφοντες – λόγω ασφαλιστικών – γιατροί είναι ακόμα απλήρωτοι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Παπαρούπας αυτό τουλάχιστον το θέμα τακτοποιείται και πριν κλείσει ο μήνας θα πληρωθούν.

Ο Διοικητής, ο οποίος δήλωσε άγνοια για κάποια θέματα, αφού έχει τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη θέση κάτι λιγότερο από ένα μήνα, όταν ρωτήθηκε για τις ελλείψεις στο πολυδύναμο ιατρείο των Καρδαμύλων, το οποίο όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής, έχει μείνει με ένα γιατρό, απάντησε ότι βάσει των στοιχείων που έχει διαθέτει 1 γιατρό, δύο νοσηλεύτριες και ένα διοικητικό υπάλληλο!

Βέβαια για όλα αυτά μάλλον θα αποκτήσει ιδία αντίληψη σε επίσκεψη που προγραμματίζει στη Χίο σε 15 ημέρες.

Σχετικά Άρθρα