Ζήτουν στήριξη και όχι υποβάθμιση του ΚΕΘΕΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ
Δευ, 19/04/2021 - 09:57

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων Χίου απαιτεί την απόσυρση του νέου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, κρίνοντας τις αλλαγές που αυτός επιφέρει επιζήμιες για το έργο που παράγεται στη δομή εδώ και 4 δεκατίες.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ως συνέπεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 2019, που κατήργησε το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, ήρθε ο νέος Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του φορέα.

Ο κανονισμός αυτός, που συντάχθηκε από τη διορισμένη από την Κυβέρνηση Διοίκηση του ΚΕΘΕΑ, αποτελεί ευθεία επίθεση από την κυβέρνηση στον χαρακτήρα, στη δομή, στη λειτουργία αλλά και την αποτελεσματικότητα του ΚΕΘΕΑ, που εδώ και 4 δεκαετίες έχει υποστηρίξει χιλιάδες τοξικοεξαρτημένους και τις οικογένειές τους, επανεντάσσοντάς τους στην κοινωνική ζωή και δράση.

Πιο συγκεκριμένα:

• Αλλάζει τον χαρακτήρα της ίδιας της θεραπευτικής διαδικασίας του ΚΕΘΕΑ, καθώς εντάσσει τη «μείωση της βλάβης» στους σκοπούς του, σε μία εποχή μάλιστα που ο πληθυσμός στον οποίο απευθύνονται τα υποκατάστατα (χρόνιοι χρήστες οπιοειδών) συνεχώς μειώνεται.

• Μετατρέπει τη θεραπευτική κοινότητα, τον θεμέλιο λίθο του ΚΕΘΕΑ σε ένα μόρφωμα που ονομάζει «Διεύθυνση Κλινικών Εφαρμογών», μέσω του οποίου καταργούνται ή συγχωνεύονται αυτοτελείς μονάδες, που ήταν εξειδικευμένες σε ειδικούς πληθυσμούς ή είδη εξάρτησης. Παράλληλα, αναπαράγει την αναχρονιστική ιατρικοποίηση του φαινομένου της τοξικοεξάρτησης, ενώ θέτει τις βάσεις για τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό μεταξύ «λειτουργικού και μη λειτουργικού χρήστη». Συγκεκριμένα, «μη λειτουργικοί» χρήστες θα θεωρούνται μόνο οι εξαρτημένοι από οπιούχα, οι οποίοι θα συντηρούνται σε έναν «κοινωνικό θάνατο» από τα υποκατάστατα και «λειτουργικοί» οι χρήστες των άλλων ναρκωτικών, οι οποίοι θα «επιλέγουν», αν θέλουν να πάνε σε μία τέτοια «διεύθυνση». Ουσιαστικά, η πλειοψηφία των θεραπευτικών δραστηριοτήτων της κοινότητας καταργείται!

• Συγχωνεύει και κλείνει μονάδες, εμβαθύνοντας τις λογικές κόστους - οφέλους μέσα στη θεραπεία. Το κάθε ΔΣ καλείται να παίρνει αποφάσεις με γνώμονα το οικονομικό «κόστος» και όχι τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα. Η ίδια πολιτική έχει μειώσει κατά 21% το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ τα τελευταία χρόνια κι έχει καθιερώσει συμβάσεις ορισμένου χρόνου που αποτελούν εμπόδιο στη θεραπεία, η οποία βασίζεται στη σταθερή θεραπευτική σχέση!

• Οδηγεί σε ένα υπερσυγκεντρωτισμό των εξουσιών σε ένα διορισμένο ΔΣ, που θα υλοποιεί τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές για την τοξικοεξάρτηση στη λογική του management.

• Οδηγεί στην περαιτέρω κατάργηση της συμμετοχικότητας στη λήψη αποφάσεων, των εργαζόμενων, των χρηστών και των μελών της οικογένειάς τους, που τόσα χρόνια ήταν βασικός άξονας της θεραπευτικής πρότασης του ΚΕΘΕΑ.

Κι όλα αυτά έρχονται σε μια περίοδο, που οι συνθήκες που διαμόρφωσε η καραντίνα και η διαχείριση της πανδημίας, σε συνδυασμό με τη μεθοδική προσπάθεια αθώωσης ναρκωτικών όπως η κάνναβη, επιδείνωσαν ραγδαία το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης.

Σε τέτοιες συνθήκες, που η συσχέτιση της χρήσης με κοινωνικές και οικονομικές αιτίες είναι πιο φανερή από ποτέ, η κυβέρνηση επιλέγει, αντί να αξιοποιήσει τον πιο αποτελεσματικό φορέα απεξάρτησης στην Ελλάδα, να τον διαλύσει και να επενδύσει στην καλλιέργεια κάνναβης, στην επικίνδυνη αθώωση των συνεπειών της στη συνείδηση των νέων και στη γενίκευση των προγραμμάτων υποκατάστασης.

Άλλωστε, τόσο αυτή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν αμφισβήτησαν ποτέ τη γενίκευση των προγραμμάτων υποκατάστασης, την κατάργηση των στεγνών και τη λειτουργία της απεξάρτησης με λογικές κόστους- οφέλους, όπως επιτάσσουν και τα τελευταία σχέδια δράσης της Ε.Ε. για τα ναρκωτικά.

Ειδικά στο νησί μας που έχει αναδειχθεί το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης πολλές φορές, είναι επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση της λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ και όχι για περαιτέρω υποβάθμισή του. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους να μην ανεχτούν τη διάλυσή του και να διεκδικήσουν:

• Άμεση απόσυρση του νέου Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ.

• Άμεση κατάργηση της ΠΝΠ του 2019 που επιβάλλει διορισμό του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ από την κυβέρνηση και όχι από εκλογές.

• Δημιουργία νέων παραρτημάτων του ΚΕΘΕΑ όπου υπάρχει ανάγκη και άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Σχετικά Άρθρα