
Στα προηγούμενα επεισόδια του αφιερώματός μας στο πανέμορφο Λιθί της Χίου επιχειρήσαμε έναν πρώτο κύκλο γνωριμίας με τον οικισμό, τον ξακουστό κόσμο της αλιείας, καθώς και στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του με τα πέτρινα σπίτια, τα γραφικά στενά και το όμορφα σκεπαστά του.
Στο πέμπτο επεισόδιο του αφιερώματός μας στο Λιθί θα στρέψουμε το βλέμμα στην μεγάλη πανηγυρική γιορτή του χωριού όπου στις 7 Σεπτεμβρίου παραμονή της Γέννησης της Θεοτόκου πραγματοποιείται εσπερινός στο ξωκλήσι της Παναγίας με το έθιμο του κατσικοπίλαφου.
Θα εντοπίσουμε τις ρίζες του εθίμου στον ιστορικό χάρτη και θα ερευνήσουμε τον συμβολισμό της κατσίκας στον αρχαίο κόσμο.
Θα επισκεφθούμε το ξωκλήσι της Παναγίας της Βατούσαινας στα ριζά του χωριού όπου από τα ξημερώματα της παραμονής της γιορτής, οι Λιθονομούσοι ετοιμάζουν πυρετωδώς το μαγείρεμα της κατσίκας το οποίο διαρκεί μέχρι βράδυ κατά την λήξη του εσπερινού.
Παράλληλα θα επισκεφθούμε την καλή μας φίλη την κα. Αγγελική Μονιώδη η οποία θα μας εξηγήσει βήμα – βήμα την διαδικασία του μαγειρέματος της κατσίκας και τέλος, θα ακολουθήσουμε τους γλεντζέδες Λιθονομούσους σε ένα τρικούβερτο γλέντι με συνοδεία οργάνων.
Το Σάββατο και την Κυριακή μετά τα δελτία ειδήσεων στις «Γωνιές της Χίου» στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV και στο Κανάλι της Βουλής.
Συντελεστές
Παρουσίαση - Έρευνα
Νίκος Ζάππας
Guest Star
Rosa Santa Maria
Ιστορικός σύμβουλος
Μιχάλης Βαρλάς
Σύμβουλος παραγωγής
Γιώργος Ηλιόπουλος
Δημοσιογραφική έρευνα
Γιώργος Κάτσος
Επιμέλεια κειμένων
Έλλη Κούνουπα
Ειδικός συνεργάτης
Μπάμπης Κιτρινάκης
Καλλιτεχνική Διεύθυνση
Δήμητρα Κατσαούνη
Σενάριο – Σκηνοθεσία
Νίκος Ζάππας
Επιστημονικοί συνεργάτες
Μιχάλης Βαρλάς
Ιστορικός
Hans Peter Luethi
PhD Chemistry &
Director of Swiss Chemical Society Foundation
Βιργινία Διπλούδη
Επικεφαλής Επικοινωνίας
Master of Arts
California State University - San Jose.







































