Χίος, Δευτέρα 20 Αυγούστου

Σχολικό Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης σε Γυμνάσια και Λύκεια

Παρ, 09/02/2018 - 14:06

Συμμέτοχους με το… αζημίωτο στην ανακύκλωση πλαστικού και χαρτιού, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, θέλει να βάλει τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας.

Όπως εξήγησε στο Ράδιο «Α» ο Γιώργος Μπελέγρης, εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη στις 6 μ.μ.,  την πραγματοποίηση σχολικού πρωταθλήματος ανακύκλωσης Γυμνασίων και Λυκείων προτρέποντας όποιο σχολείο επιθυμεί να μετέχει.

Στους κάδους πλαστικού και χαρτιού που θα τοποθετηθούν μέσα στα σχολεία οι μαθητές θα τοποθετούν τα ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία κατά τακτά διαστήματα θα ζυγίζονται και τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του Δήμου.

«Θέλουμε ο διαγωνισμός να τρέξει από τον Μάρτη μέχρι και το τέλος του Νοέμβρη του 2018 και τότε θα υπολογίσουμε τους νικητές διαιρώντας το σύνολο των ανακυκλώσιμων υλικών με το μαθητικό πληθυσμό του κάθε σχολείου. Τα τρία πρώτα σχολεία από τα Γυμνάσια θα λάβουν 1.250, 750 και 500 ευρώ (1ο, 2ο και 3ο, αντίστοιχα) και το ίδιο θα γίνει στα Λύκεια. Μάλιστα τα ποσά θα εισηγηθούμε στο δημοτικό συμβούλιο να δοθούν από τις σχολικές επιτροπές και θα υπάρχει δυνατότητα χρήσης τους για εκπαιδευτικές σχολικές εκδρομές, δίνοντας ένα πρόσθετο κίνητρο στα παιδιά», σημείωσε ο Γ. Μπελέγρης, που μ’αυτή τη διαδικασία επιχειρεί, όχι απλώς να δελεάσει τα παιδιά, αλλά όπως είπε, να βοηθήσει στη διαμόρφωση των αυριανών πολιτών που συνειδητά πια θα ανακυκλώνουν.

«Έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην ανακύκλωση αλλά απέχουμε ακόμη από το 15%, που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη, των ανακυκλώσιμων υλικών επί του συνόλου των απορριμμάτων», ανέφερε ο αντιδήμαρχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο το 2016 – εκτός γυαλιού- ανακυκλώσαμε στη Χίο 1.000 τόνους σκουπιδιών, το 2017 αυξήθηκαν στους 1.300 τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 6% του συνόλου των σκουπιδιών που παράγουμε.

Σχετικά Άρθρα

700.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ 220.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
Δευ, 20/08/2018 - 14:58

 Λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και στις σχολικές  επιτροπές του δήμου Χίου, προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν ανάγκες και ελλείψεις στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

«Ένα σημαντικό ζήτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι οι προσλήψεις των 66 καθαριστριών καθώς  οι διαδικασίες καθυστερούν και ολοκληρώνονται τον Νοέμβριο», ανέφερε ο δήμαρχος Χίου Μανώλης  Βουρνούς με τον πρόεδρο των σχολικών επιτροπών τους δήμου να συμπληρώνει ότι «όπως πέρσι έτσι και φέτος η δημοτική αρχή έχει φροντίσει να προληφθούν εγκαίρως, να πληρωθούν από χρήματα του δήμου και όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες τα χρήματα να επιστραφούν στο δημοτικό ταμείο».

Σε  εργασίες, επισκευαστικές  κ.α που πρέπει να γίνουν  σε σχολικά κτίρια , προκειμένου να είναι έτοιμα να υποδεχτούν μαθητές και εκπαιδευτικούς,προχωρά η δημοτική αρχή με τον δήμαρχο Χίου  να τονίζει  ότι  υπάρχουν διάφορες εργασίες μικρής ή μεγάλης κλίμακας, από επισκευές μέχρι ενεργειακές αναβαθμίσεις,  σε σχολεία, ενώ είναι σημαντικό το  ότι υπάρχουν  εγκαίρως τα χρήματα είτε από την  ΣΑΤΑ σχολειών είτε από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Παράλληλα  η δημοτική αρχή εξασφάλισε το ποσό των 220.000 ευρώ  για την αγορά πετρελαίου για τα σχολεία  προκηρύσσοντας  για πρώτη φορά διαγωνισμό για την προμήθεια τους.

«Είναι πολύ θετικό το «μαξιλάρι» των 220.000 ευρώ», ανέφερε ο πρόεδρος των σχολικών επιτροπών, συμπληρώνοντας ότι  αυτό θα  εξασφαλίσει και καλύτερη τιμή .

«Απόφαση της δημοτικής  αρχής είναι η στήριξη  των σχολείων στο μέγιστο δυνατό», τόνισε ο Μανώλης Βουρνούς, συμπληρώνοντας ότι είναι σημαντική η επένδυση στην παιδεία.