
Εσπερίδα για ενημέρωση, των Μικρών Αποσταγματοποιών (Διήμερων Ν.Χίου) για το νομοθετικό πλαίσιο στον τομέα των ποτών με αλκοόλη και με έμφαση, στη συζήτηση που ακολούθησε, στη σωστή τήρηση των κανόνων καθαριότητας αλλά και της μεθόδου της παραγωγικής διαδικασίας για να έχουμε πάντα ένα ασφαλές και υγιεινό παραδοσιακό προϊόν (γιατί η σούμα, το τσίπουρο, η τσικουδιά κ.λ.π. είναι τρόφιμα και τα καταναλώνουμε όλοι) πραγματοποιήθηκε από τη Χημική Υπηρεσία Αιγαίου το βράδυ της Πέμπτης 27 Σεπτεμβρίου 2018 στο Ομήρειο, μιας και σε λίγο (όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή) στα χωριά της Χίου θα αρχίσουν να ''καζανίζουν''.
Η εσπερίδα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των δράσεων του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Γενικής Διεύθυνσης Γ.Χ.Κ., έτους 2018, για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των παραγωγικών τάξεων και του καταναλωτικού κοινού (Στρατηγικός Στόχος 5 Προστασία Καταναλωτικού κοινού) και ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προϊσταμένου της Χημικής Υπηρεσίας Αιγαίου Βασιλείου Μάτση, που ανέγνωσε στο κοινό (που προσήλθε με ενδιαφέρον) η Αναπ. Προϊσταμένη / Υπεύθυνη του Αυτοτελούς Γραφείου Χημικής Υπηρεσίας Χίου Αλεξάνδρα Κάργα, που ήταν κι από τους βασικούς ομιλητές της εκδήλωσης και τόνισε τα σημεία που χρήζουν προσοχής κατά την παραγωγική διαδικασία της σούμας κ.ο.κ. Στάθηκε ιδιαίτερα στο μεράκι και τη φροντίδα του κάθε παραγωγού για την προσοχή στην καθαριότητα του καζανιού, των διαφόρων σκευών που χρησιμοποιούνται και στην καλή προστασία των πρώτων υλών (σύκα κ.α.) από τυχόν αλλοίωση, σκόνες, έντομα κ.λ.π. Σε ανταλλαγές απόψεων και πληροφοριών, που έγιναν στο μικρό διάλειμμα που μεσολάβησε μεταξύ δύο εισηγήσεων, ελέχθη ότι ένας καλός και αποτελεσματικός τρόπος για τον καλό καθαρισμό του καζανιού είναι η χρήση ξυδιού και στάχτης. Η κ. Κάργα επίσης τόνισε ότι κατά τη διαδικασία της απόσταξης θα πρέπει να τηρούνται ήπιες θερμοκρασίες ώστε το αποτέλεσμα να έρχεται ομαλά και σταδιακά (κάτι που το γνωρίζουν φυσικά εκ' πείρας οι μικροί αποσταγματοποιοί). Αυτό μαζί με την καθαριότητα εξασφαλίζουν την αποφυγή της δημιουργίας ανεπιθύμητων, δύσοσμων και βλαβερών χημικών ενώσεων που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταλήξουν στη σούμα μας και που είναι σίγουρο ότι θα συμβεί αν οι συνθήκες της απόσταξης δεν είναι σωστά φροντισμένες.
Η σούμα, το τσίπουρο κι η τσικουδιά είναι αγνά, καλά και πολύ όμορφα παραδοσιακά ποτά, έχουν αντέξει και στάθηκαν ''παλικάρια'' στην ''εισβολή'' που δέχτηκε η πατρίδα μας την τελευταία εκατονταετία από το τζιν, το ουϊσκυ και τη βότκα και είναι καθολική η επιθυμία της Ελληνικής κοινωνίας να συνεχίσει να τα καταναλώνει στις γιορτές, στις χαρές και στα τραπέζια της. Οι πρώτοι που τα καταναλώνουν είναι οι ίδιοι οι Μικροί (Διήμεροι) Αποσταγματοποιοί και οι οικογένειες τους, αφού οι άδειες που δίνονται για την παραγωγή της σούμας και των υπολοίπων είναι περισσότερο για ''ιδίαν χρήσιν'' και λιγότερο για εμπορική (μικρής έκτασης). Είναι λοιπόν σίγουρα συμφέρον των μικρών παραγωγών και απαραίτητο για τη διατήρηση και την διαιώνιση των παραδοσιακών αποσταγμάτων της πατρίδας μας να τηρείται το νομοθετικό πλαίσιο της εν' λόγω παραγωγής, όχι τόσο για το φόβο των προστίμων (που σε μερικές περιπτώσεις είναι και πολύ υψηλά) αλλά για να καταναλώνουμε με ευχαρίστηση και ασφάλεια τα αγαπημένα μας ποτά που είναι συνυφασμένα με τις παραδόσεις και τις διάφορες συλλογικές εκδηλώσεις του λαού μας.
Για το νομοθετικό πλαίσιο και τους κανόνες που διέπουν την απόσταξη, καθώς επίσης και για τις κυρώσεις και τα πρόστιμα που ισχύουν σε διάφορες παρατυπίες, π.χ. μη σωστά στοιχειοθετημένοι ή μη σωστά ρυθμισμένοι άμβυκες (καζάνια δηλαδή), αλλά και σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται χαλασμένα σύκα (τρεις χιλιάδες ευρώ πρόστιμο παρακαλώ...), μίλησε ο Χημικός Χρήστος Καραχάλιος από το Αυτοτελές Γραφείο Χημικής Υπηρεσίας Χίου.
Ο Απόστολος Παφίτης από την Ε.Φ.Κ. και το Τελωνείο Χίου(από όπου δίνονται και οι Άδειες Απόσταξης), εξήγησε τον τρόπο, τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις της αδειοδότησης των Μικρών Αποσταγματοποίων και παρέπεμψε στην ειδική υπηρεσία του Τελωνείου για περισσότερες πληροφορίες που τυχόν να χρειάζονται κάποιοι. Αναφέρθηκε και στον τρόπο και τα διαδικαστικά για την επέκταση της χωρητικότητας του καζανιού που ζητούν αρκετοί μικροπαραγωγοί (κάτι στο οποίο στάθηκε με παρέμβασή του και ο πρόεδρος των Μικρών Αποσταγματοποιών Γιώργος Φακίρης). Εδώ φαίνεται ότι υπάρχει μια δυσκαμψία του συστήματος, χάριν της διατήρησης της παράδοσης.
Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησαν αρκετές ερωτήσεις από τους Μικρούς Αποσταγματοποιούς (λέγονται έτσι γιατί δεν συγκαταλέγονται στην μαζική επαγγελματική παραγωγή των ποτοποιών) που ζήτησαν αρκετές διευκρινήσεις σε αρκετά ζητήματα και φαίνεται ότι αγαπούν ιδιαίτερα την δραστηριότητά τους αυτή που πάει από γενιά σε γενιά.
Ιστορικές αναφορές μιλούν για απόσταξη ήδη από το έξι χιλιάδες προ Χριστού (6.000 π.Χ.) στην περιοχή της Μικράς Ασίας.












































