92 επενδυτικά σχέδια στη Χίο, προϋπολογισμού 12,5 εκ. ευρώ ζητούν χρηματοδότηση από το Leader Αλιείας

8πλάσιο ενδιαφέρον από τους διαθέσιμους πόρους του προγράμματος
Δευ, 13/12/2021 - 09:54

Το μεγάλο ενδιαφέρον που είχαν δείξει οι χιώτες επενδυτές κατά την διάρκεια των ενεργειών προβολής στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων Ιδιωτικού Χαρακτήρα του Leader Αλιείας επιβεβαιώθηκε και μαθηματικά, καθώς με τη λήξη της περιόδου υποβολής αιτήσεων κατατέθηκαν ηλεκτρονικά 92 επενδυτικά σχέδια αιτούμενης Δημόσιας Δαπάνης 8.127.636,83€ και συνολικού προϋπολογισμού 12.497.824,25€, υπερκαλύπτοντας την προσφερόμενη Δημόσια Δαπάνη (995.999,80€) κατά οκτώ φορές, όπως ενημερώνει ο Πρόεδρος της ΕΤΑΧ, Ιάκωβος Αμύγδαλος.

Ενδεικτικό του πρωτοφανούς κύματος υποψηφίων επενδυτών που θέλησαν να υποβάλλουν στο Leader Αλιείας, όπως αναφέρει ο ίδιος, είναι ότι πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η υποβολή προτάσεων στη Λέσβο, όπου κατατέθηκαν μόλις 42 επενδυτικά σχέδια.

Ενώ ένα ακόμα στοιχείο που αξίζει να αναφερθεί κανείς είναι ότι στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο (στο προηγούμενο Leader Αλιείας 2013 και 2015) στις δύο προσκλήσεις που είχαν δημοσιευτεί τότε είχαν κατατεθεί συνολικά 35 προτάσεις.

Η Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Χίου βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας, ώστε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες με σκοπό να εξασφαλίσει υπερδέσμευση χρημάτων, για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες προτάσεις.

"Με τη λήξη της περιόδου υποβολών, έρχεται η σειρά της ΕΤΑΧ να κάνει τα απαραίτητα για να προχωρήσει τάχιστα η αξιολόγηση και η ένταξη των επενδυτικών σχεδίων, με στόχο να αρχίσουν να υλοποιούνται το συντομότερο δυνατόν.

Τα παραπάνω θετικά αποτελέσματα έρχονται σε συνέχεια του μεγάλου ενδιαφέροντος που είχε παρουσιαστεί και στο έτερο πρόγραμμα που υλοποιεί η ΕΤΑΧ, το Αγροτικό LEADER. Μαζί τα δύο αυτά προγράμματα, λειτουργούν πλέον και έμπρακτα ως μοχλός ανάπτυξης για το νησί, στοχεύοντας στη διαφοροποίηση και ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας και τη διατήρηση του τοπικού πληθυσμού στο νησί", καταλήγει το ενημερωτικό σημείωμα του Ιάκωβου Αμύγδαλου.

 

 

Σχετικά Άρθρα