Άκαρπη η εξεύρεση αλλοδαπών εργατών γης για τη μαστιχοκαλλιέργεια

Γ. ΤΟΥΜΠΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜΧ: "ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ 400 - 500 ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΔΕ ΔΙΝΕΙ ΑΔΕΙΕΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ"
Δείτε το Βίντεο
Τρί, 06/02/2024 - 10:54

Άκαρπες παραμένουν οι προσπάθειες για εξεύρεση εργατών γης για τη μαστιχοκαλλιέργεια. Δεδομένης της έλλειψης ενδιαφέροντος ελλήνων εργατών η Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου τα τελευταία χρόνια έχει ζητήσει την έλευση αλλοδαπών, πλην όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με τον σκόπελο του Υπουργείου Εξωτερικών, που δεν χορηγεί τις απαιτούμενες άδειες παραμονής, για 6 με 7 μήνες, όπως είπε χαρακτηριστικά στο ράδιο "Αλήθεια" ο Πρόεδρος της ΕΜΧ, Γιώργος Τούμπος.

«Η έλλειψη εργατικών χεριών έχει εκτινάξει το εργατικό κόστος στα ύψη, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί να σκέπτονται να μην καλλιεργήσουν στο σύνολο τα δέντρα που διαθέτουν μόνο και μόνο γιατί δεν υπάρχουν εργατικά χέρια.», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι ειδικά για τη μαστιχοκαλλιέργεια υπάρχει ανάγκη για 400 με 500 εργάτες.

«Ο κάθε φορέας», τόνισε ο Γ. Τούμπος, «έχει τη δική του πολιτική. Δηλαδή ενώ το υπουργείο εργασίας ζητά εργάτες από τρίτες χώρες το δυναμικό του Υπουργείου Εξωτερικών με κάποιες δικές του αποφάσεις, μπλοκάρει τη διαδικασία, αφού τα προξενεία δε δίνουν την άδεια να έρθουν στην Ελλάδα… βρισκόμαστε μπροστά σε αποφάσεις οι οποίες δεν συνάδουν με τη λογική, αφού δεν μιλάμε για μόνιμη παραμονή αλλά για εποχιακή».

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κος Τούμπος, οι συνεταιριστές που σήμερα απασχολούνται στον κλάδο τους είναι 1650, οι οποίοι όμως στην ουσία είναι περισσότεροι αφού σε κάθε οικογένεια υπάρχουν κι άλλα άτομα που τους πλαισιώνουν.

Η αναφορά του Προέδρου έγινε στον απόηχο της συμμετοχής του στην έκθεση Αgrotica στη Θεσσαλονίκη και των μαζικών πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων.

Όπως είπε, παρακολουθώντας τα τεκτενόμενα στην έκθεση διαπιστώνει ότι ένας οργανισμός όπως η Ένωση καθώς και οι μαστιχοπαραγωγοί, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από την καινοτομία, θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να προχωρήσουν σε λύσεις που θα έχουν ως κοινό παρονομαστή τον κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Πρέπει να φροντίσουμε έτσι ώστε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και από πλευράς καλλιέργειας, αλλά και από πλευράς μεταποίησης, να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο, έχοντας πάντα υπόψιν την παραδοσιακή καλλιέργεια», ανέφερε.

Παράλληλα εστίασε στα προβλήματα των μαστιχοκαλλιεργητών, σημειώνοντας ότι πρέπει να επέλθουν αλλαγές στην κοινή αγροτική πολιτική που εφαρμόζει η Ευρώπη, με δεδομένο ότι το κάθε κράτος και κάθε καλλιέργεια έχει τις δικές της ανάγκες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ΕΛΓΑ και στην αναγκαιότητα η ασφάλισή τους να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες, ενώ μίλησε και την προβληματική -όπως την χαρακτήρισε- λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

epivallontai_allages_stis_politikes_poy_aforoyn_ton_protogeni_tomea

Σχετικά Άρθρα