Ενίσχυση της εικόνας της Χίου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Τρί, 07/03/2017 - 14:55

Αναλυτική επιστολή με απλούς τρόπους για την ενίσχυση της εικόνας της Χίου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, απέστειλε το Τμήμα Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Χίου προς το Επιμελητήριο Χίου. Ήδη η επιστολή προωθείται από το Επιμελητήριο, προς τους συμπολίτες επιχειρηματίες-επαγγελματίες με στόχο την τόνωση της εικόνας του νησιού μας, μέσω των ΜΚΔ προς όφελος της τοπικής οικονομίας.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Τα Social Media αποτελούν ένα απαραίτητο εργαλείο marketing για κάθε τουριστικό προορισμό και επιχείρηση της τουριστικής βιομηχανίας. Διαδραματίζουν το νούμερο ένα ρόλο στην έμπνευση και επηρεάζουν άμεσα την ψυχολογία του κοινού, ενισχύουν την αναγνωρισιμότητα του brand του προορισμού, χτίζοντας τη φήμη και την αναγνώριση του ονόματος και δίνουν την δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους τουρίστες-επισκέπτες να εκφράσουν την γνώμη τους για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται, να γίνουν άμεσα κριτές αυτών των υπηρεσιών και σε πολλές περιπτώσεις πρωταγωνιστές μέσα από φωτογραφίες ή video. Η δύναμη του διαδικτύου και μαζί με αυτό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι τόσο μεγάλη, ώστε αν η επιχείρηση δεν είναι ενήμερη με τις εξελίξεις, μπορεί όχι μόνο να χάσει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, αλλά ακόμα και να κινδυνεύσει από τον ανταγωνισμό.

Δυστυχώς έχει παρατηρηθεί ότι η παρουσία της Χίου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δεν είναι ισχυρή και ελάχιστες επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να αποκομίσουν τα εξαιρετικά σημαντικά οφέλη, που μπορεί να προσφέρει η κατάλληλη δραστηριοποίηση στον τομέα αυτό. Προκειμένου να γίνει αισθητή η παρουσία του προορισμού και των τουριστικών επιχειρήσεων  και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες προβολής που προσφέρουν τα social media απαιτείται μια οργανωμένη προσπάθεια  από όλους τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες, σε συνεργασία με τους τουριστικούς φορείς.

Ως ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή η Περιφερειακή Ενότητα Χίου σε συνεργασία με το Δήμο Χίου και το Επιμελητήριο Χίου, ξεκινούν μια κοινή προσπάθεια και καλούν τις επιχειρήσεις της Χίου να συμβάλουν ενεργά στην αύξηση της διαδικτυακής μας παρουσίας, προβαίνοντας στις παρακάτω ενέργειες: 

  1. Να ακολουθήσουν (κάνοντας Like, Follow ή Favorite) στους επίσημους τουριστικούς λογαριασμούς της Χίου  που διαχειρίζεται και ενημερώνει τακτικά το Τμήμα Τουρισμού της Π.Ε Χίου:
  • Facebook: Chios.gr
  • Twitter: VisitChios
  • Instagram: chiostravelguide
  • Pinterest: Chios.gr Travel Guide
  1. Να  κοινοποιούν συχνά τις αναρτήσεις των λογαριασμών αυτών, αναπτύσσοντας διάδραση με το λογαριασμό του προορισμού, με αμοιβαία ωφέλεια. Αντίστοιχα, οι δημόσιοι λογαριασμοί της Χίου στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να αναδείξουν κάποια δημοσίευση της επιχείρησης, εφόσον το ψηφιακό υλικό (φωτογραφία, video κ.λ.π) είναι υψηλής ποιότητας και συμβάλλει και στην προβολή της Χίου γενικότερα.
  2. Να ενημερώνουν το Τμήμα Τουρισμού της Π.Ε Χίου, κατά προτίμηση με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, (tourismos@chios.pvaigaiou.gov.gr), ή με μήνυμα στο Facebook  (chios.gr), για τουριστικά - πολιτιστικά events που διοργανώνουν,  προκειμένου να κοινοποιούνται μέσα από τις σελίδες αυτές.
  3. Να δημιουργήσουν λογαριασμούς για την επιχείρησή τους σε όσο το δυνατό περισσότερα κοινωνικά δίκτυα μπορούν (Facebook, Instagram κ.λ.π)
  4. Να εντάξουν τις επιχειρήσεις τους στο Google Maps, αξιοποιώντας την υπηρεσία που προσφέρεται δωρεάν από τη Google, “Google my business” Η διαδικασία είναι εξαιρετικά εύκολη προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στην επιχείρηση και στον προορισμό. Πρόκειται στην ουσία για δωρεάν υπηρεσία που προσφέρει η Google στις επιχειρήσεις, αρκεί ο ιδιοκτήτης να ενημερώσει τα ζητούμενα στοιχεία και να εισάγει φωτογραφίες, διεύθυνση, τηλέφωνο κ.λ.π., ώστε η επιχείρησή του να εμφανίζεται όταν ο επισκέπτης μπαίνει στο χάρτη της Χίου. Ειδικά για επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής) αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητο να γίνει.
  5. Oλες οι παραπάνω ενέργειες δεν έχουν οικονομικό κόστος για τις επιχειρήσεις, θα βοηθήσουν όμως την εικόνα τους και θα βελτιώσουν την εικόνα του προορισμού, που έχει αντίκτυπο σε όλους.»

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα