Χίος, Σάββατο 23 Φεβρουαρίου

Fitch: Τι θα φέρει το 2019 στην παγκόσμια ναυτιλία

Τρί, 04/12/2018 - 16:30

Πυκνά σύννεφα εξακολουθούν να καλύπτουν την παγκόσμια ναυτιλία, που έρχεται αντιμέτωπη με κινδύνους για τη ζήτηση, οφειλόμενους στην επιβράδυνση της οικονομίας και στη στροφή στον προστατευτισμό, με το αυξημένο κόστος των καυσίμων, αλλά και πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο. Διαφαίνονται, ωστόσο, ορισμένες αχτίδες αισιοδοξίας στο μέτωπο της διαχείρισης της χωρητικότητας, η οποία θεωρείται καθοριστική για τη βιώσιμη κερδοφορία. 

Αυτά επισημαίνει σε σημερινή έκθεσή του για τον κλάδο ο Fitch, ο οποίος διατηρεί προς το παρόν αρνητικές τις προοπτικές, αλλά αφήνει ένα παράθυρο βελτίωσης των πραγμάτων. «Το μη ευνοϊκό περιβάλλον αντισταθμίζεται εν μέρει από ενδείξεις καλύτερης διαχείρισης της χωρητικότητας, η οποία είναι το κλειδί για μία βιώσιμη ισορροπία και για ναύλους, που θα στηρίζουν σταθερά την κερδοφορία» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί του αμερικανικού οίκου.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Προσθέτουν επίσης ότι περιμένουν καλύτερα δεδομένα στα κοντέινερ και στα πλοία μεταφοράς χήδην ξηρού φορτίου, αλλά και επίμονες πιέσεις στα τάνκερ. 

Ο μεγάλος κίνδυνος για την ναυτιλία παραμένει η κλιμάκωση των μέτρων προστατευτισμού, η οποία θα μπορούσε να πλήξει το παγκόσμιο εμπόριο και την ανάπτυξη του ΑΕΠ. «Το ελεύθερο εμπόριο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της ναυτιλίας, αφού περίπου το 80% των αγαθών μεταφέρονται μέσω πλοίων» εξηγεί ο Fitch. 

Ο οίκος αναφέρεται και στο πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα καύσιμα, αναφορικά με την περιεκτικότητα σε θείο, το ο οποίο θα μπορούσε να αυξήσει αισθητά τα λειτουργικά κοστη και τις απαιτήσεις κεφαλαιουχικών δαπανών σε όλες τις κατηγορίες της ναυτιλίας. «Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα οικονομικά δεδομένα για τις ναυτιλιακές, εκτός και εάν μετακυλήσουν το κόστος στους πελάτε» σημειώνει. Ωστόσο, προσθέτει ότι η αγορά τάνκερ μπορεί να ωφεληθεί από αυτές τις ρυθμίσεις, καθώς αναμένεται αυτές να αυξήσουν το θαλάσσιο εμπόριο καυσίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο. 

Οι προοπτικές για την αγορά κοντέινερ

Σύμφωνα με τον Fitch στα κοντέινερ αναμένεται βραδύτερη, αλλά υγιής ανάπτυξη το 2019, με την προσφορά και τη ζήτηση να χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ισορροπία καθώς προβλέπεται να είναι λιγότερα τα νέα πλοία, που θα εισέλθουν στην αγορά. Τα δεδομένα αυτά θα στηρίξουν πιθανότατα τους ναύλους. Σημειωνεται ότι η συγκέντρωση στον συγκριμένο κλάδο έχει αυξηθεί αισθητά καθώς οι πέντε κορυφαίοι παίχτες ελέγχουν μερίδιο αγοράς 63%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2000 ήταν μόλις 31%.

Τι προβλεπεται στη μεταφορά χήδην ξηρού φορτίου 

Οι ναύλοι στη μεταφορά χήδην ξηρού φορτίου προβλέπεται να μείνει εν πολλοίς αμετάβλητη το 2019, ενώ ο στόλος αναμένεται να αυξηθεί κατά 3% παγκοσμίως. Η όποια περαιτέρω ένταση στις εμπορικές αντιπαραθέσεις, ειδικά ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, θα μπορούσε να επηρεάσει δραστικά τις τη μεταφορά (ειδικά των σιτηρών) προειδοποιεί ο οίκος. Ωστόσο ο κίνδυνος για τη συνολική ζήτηση θα παραμείνει μάλλον χαμηλός. Και τούτο γιατί ένας οξύς εμπορικός πόλεμος θα ανάγκαζε πιθανότατα τις ροές των εμπορευμάτων να αλλάξουν κατεύθυνση, αλλά όχι να σταματήσουν. Για παράδειγμα οι κινεζικοί δασμοί στις εισαγωγές σιτηρών από ΗΠΑ θα είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των εξαγωγών της Νοτίου Αφρικής προς την Κίνα, ενώ θα οδηγούσαν την αμερικανική σόγια στις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Τι επηρεάζει τα τάνκερ

Ο συγκεκριμένος κλάδος επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου. Η αμερικανική υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας προβλέπει ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί το 2019 κατά 1,4% ύστερα από άνοδο 1,5% το 2015. Ο αντίκτυπος των αμερικανικών κυρώσεων στις εξαγωγές ιρανικού αργού, αλλά και οι αποφάσεις, που θα λάβει σε δύο ημέρες ο ΟΠΕΚ θα μπορούσαν να ανατρέψουν τα δεδομένα.

Πηγή: naftemporiki.gr 

Σχετικά Άρθρα

ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ
Σάβ, 23/02/2019 - 09:31

Τις αιτήσεις τους για την επιδότηση ενοικίου θα μπορούν να καταθέτουν από την Τρίτη 26  Φεβρουαρίου οι ενδιαφερόμενοι καθώς τότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα, σύμφωνα με όσα ανέφερε  ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας Γιώργος Παπαδόπουλος.

Το στεγαστικό επίδομα κλιμακώνεται ανάλογα µε το εισόδημα και µε τα µέλη της κάθε οικογένειας, ξεκινωντας από 70 ευρώ μηνιαίως (για τον άγαμο) και θα φθάνει μέχρι και το ποσό των 210 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι τοπικά μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες και βοήθεια  στις προνοιακές δομές του Δήμου και ειδικότερα στο Κέντρο Κοινότητας.

Αναλυτικά, το ύψος του στεγαστικού επιδόματος 2019 διαμορφώνεται ως εξής:

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ.

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη: 105 ευρώ.

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: 140 ευρώ.

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: 175 ευρώ.

Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω: 210

apo_tin_triti_oi_aitiseis_gia_epidotisi_enoikioy