Χίος, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου

Fitch: Τι θα φέρει το 2019 στην παγκόσμια ναυτιλία

Τρί, 04/12/2018 - 16:30

Πυκνά σύννεφα εξακολουθούν να καλύπτουν την παγκόσμια ναυτιλία, που έρχεται αντιμέτωπη με κινδύνους για τη ζήτηση, οφειλόμενους στην επιβράδυνση της οικονομίας και στη στροφή στον προστατευτισμό, με το αυξημένο κόστος των καυσίμων, αλλά και πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο. Διαφαίνονται, ωστόσο, ορισμένες αχτίδες αισιοδοξίας στο μέτωπο της διαχείρισης της χωρητικότητας, η οποία θεωρείται καθοριστική για τη βιώσιμη κερδοφορία. 

Αυτά επισημαίνει σε σημερινή έκθεσή του για τον κλάδο ο Fitch, ο οποίος διατηρεί προς το παρόν αρνητικές τις προοπτικές, αλλά αφήνει ένα παράθυρο βελτίωσης των πραγμάτων. «Το μη ευνοϊκό περιβάλλον αντισταθμίζεται εν μέρει από ενδείξεις καλύτερης διαχείρισης της χωρητικότητας, η οποία είναι το κλειδί για μία βιώσιμη ισορροπία και για ναύλους, που θα στηρίζουν σταθερά την κερδοφορία» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί του αμερικανικού οίκου.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Προσθέτουν επίσης ότι περιμένουν καλύτερα δεδομένα στα κοντέινερ και στα πλοία μεταφοράς χήδην ξηρού φορτίου, αλλά και επίμονες πιέσεις στα τάνκερ. 

Ο μεγάλος κίνδυνος για την ναυτιλία παραμένει η κλιμάκωση των μέτρων προστατευτισμού, η οποία θα μπορούσε να πλήξει το παγκόσμιο εμπόριο και την ανάπτυξη του ΑΕΠ. «Το ελεύθερο εμπόριο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της ναυτιλίας, αφού περίπου το 80% των αγαθών μεταφέρονται μέσω πλοίων» εξηγεί ο Fitch. 

Ο οίκος αναφέρεται και στο πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα καύσιμα, αναφορικά με την περιεκτικότητα σε θείο, το ο οποίο θα μπορούσε να αυξήσει αισθητά τα λειτουργικά κοστη και τις απαιτήσεις κεφαλαιουχικών δαπανών σε όλες τις κατηγορίες της ναυτιλίας. «Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα οικονομικά δεδομένα για τις ναυτιλιακές, εκτός και εάν μετακυλήσουν το κόστος στους πελάτε» σημειώνει. Ωστόσο, προσθέτει ότι η αγορά τάνκερ μπορεί να ωφεληθεί από αυτές τις ρυθμίσεις, καθώς αναμένεται αυτές να αυξήσουν το θαλάσσιο εμπόριο καυσίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο. 

Οι προοπτικές για την αγορά κοντέινερ

Σύμφωνα με τον Fitch στα κοντέινερ αναμένεται βραδύτερη, αλλά υγιής ανάπτυξη το 2019, με την προσφορά και τη ζήτηση να χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ισορροπία καθώς προβλέπεται να είναι λιγότερα τα νέα πλοία, που θα εισέλθουν στην αγορά. Τα δεδομένα αυτά θα στηρίξουν πιθανότατα τους ναύλους. Σημειωνεται ότι η συγκέντρωση στον συγκριμένο κλάδο έχει αυξηθεί αισθητά καθώς οι πέντε κορυφαίοι παίχτες ελέγχουν μερίδιο αγοράς 63%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2000 ήταν μόλις 31%.

Τι προβλεπεται στη μεταφορά χήδην ξηρού φορτίου 

Οι ναύλοι στη μεταφορά χήδην ξηρού φορτίου προβλέπεται να μείνει εν πολλοίς αμετάβλητη το 2019, ενώ ο στόλος αναμένεται να αυξηθεί κατά 3% παγκοσμίως. Η όποια περαιτέρω ένταση στις εμπορικές αντιπαραθέσεις, ειδικά ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, θα μπορούσε να επηρεάσει δραστικά τις τη μεταφορά (ειδικά των σιτηρών) προειδοποιεί ο οίκος. Ωστόσο ο κίνδυνος για τη συνολική ζήτηση θα παραμείνει μάλλον χαμηλός. Και τούτο γιατί ένας οξύς εμπορικός πόλεμος θα ανάγκαζε πιθανότατα τις ροές των εμπορευμάτων να αλλάξουν κατεύθυνση, αλλά όχι να σταματήσουν. Για παράδειγμα οι κινεζικοί δασμοί στις εισαγωγές σιτηρών από ΗΠΑ θα είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των εξαγωγών της Νοτίου Αφρικής προς την Κίνα, ενώ θα οδηγούσαν την αμερικανική σόγια στις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Τι επηρεάζει τα τάνκερ

Ο συγκεκριμένος κλάδος επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου. Η αμερικανική υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας προβλέπει ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί το 2019 κατά 1,4% ύστερα από άνοδο 1,5% το 2015. Ο αντίκτυπος των αμερικανικών κυρώσεων στις εξαγωγές ιρανικού αργού, αλλά και οι αποφάσεις, που θα λάβει σε δύο ημέρες ο ΟΠΕΚ θα μπορούσαν να ανατρέψουν τα δεδομένα.

Πηγή: naftemporiki.gr 

Σχετικά Άρθρα

Αλλαγές στα πακέτα δεδομένων κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσαν Cosmote, Vodafone και Wind μετά τη συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Σάβ, 07/12/2019 - 08:55

Αλλαγές στα πακέτα δεδομένων κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσαν Cosmote, Vodafone και Wind μετά την χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

H Cosmote ανακοίνωσε αύξηση των GB σε όλους τους συνδρομητές συμβολαίου και καρτοσυμβολαίου -οικιακούς και εταιρικούς- κρατώντας ίδιες τις χρεώσεις των πακέτων της.   

Σύμφωνα με την εταιρεία, «πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη μείωση του κόστους για mobile data που πραγματοποιεί η Cosmote από τον Ιούλιο του 2019. Συνολικά, σε διάστημα έξι μηνών, έχει πενταπλασιαστεί ο διαθέσιμος όγκος στα πακέτα mobile Internet για τους πελάτες της, με αποτέλεσμα η τιμή ανά GB να έχει μειωθεί κατά 80%. Πλέον, η τιμή ανά GB κυμαίνεται από 0,5 έως 0,99 ευρώ».

Οι συνδρομητές μπορούν να ενεργοποιήσουν τα νέα πακέτα δεδομένων, μέσα από την εφαρμογή My Cosmote ή σε οποιοδήποτε κατάστημα Cosmote και «Γερμανός». 

Προγράμματα κινητής Cosmote Mobile: Προσφορά με πολλαπλάσια GB

Επιπλέον, η Cosmote προχωρά σε προσφορά στα προγράμματα κινητής Cosmote Mobile, τα οποία, σε συνδυασμό με τα νέα, ενισχυμένα πακέτα δεδομένων Giga Max, παρέχουν πολλαπλάσια GB σε πολύ προνομιακές τιμές. Η προσφορά στα προγράμματα ομιλίας Cosmote Mobile είναι διαθέσιμη, για νέες συνδέσεις, στο online shop

Από την πλευρά της, η Vodafone Ελλάδας ανακοίνωσε την εμπορική διάθεση νέων πακέτων δεδομένων, τα οποία είναι διαθέσιμα σε όλους τους πελάτες συμβολαίου για αγορά επιπλέον και ξεχωριστά των παροχών του προγράμματός τους και αφορούν όγκο που ξεκινά από τα 10GB και φτάνει έως και τα 40GB κάθε μήνα, ως εξής:

  • 40GB για 1 μήνα προς 19,90 ευρώ,
  • 10GB για 1 μήνα προς 9,90 ευρώ,
  • 10GB για 1 εβδομάδα προς 5,90 ευρώ και,
  • 10GB για 3 μέρες προς 2,90 ευρώ.

Όπως τονίζεται, τα νέα μηνιαία πακέτα δεδομένων θα είναι διαθέσιμα από τις 17 Δεκεμβρίου 2019, ενώ τα πακέτα με ισχύ μία εβδομάδα και τρεις ημέρες αντίστοιχα, θα είναι διαθέσιμα προσεχώς.

«Με τα νέα πακέτα της Vodafone, όλοι οι πελάτες συμβολαίου μπορούν να απελευθερώσουν τη χρήση Data, με κόστος που ξεκινά από τα 30 σεντς και φτάνει το 1 ευρώ ανά Gigabyte. Επιπλέον, μέσα από το My Vodafone App, η Vodafone τριπλασιάζει τα data στα υπάρχοντα πακέτα δεδομένων από 1GB σε 3GΒ για ένα μήνα, χωρίς να αλλάζει η τιμή τους, η οποία παραμένει σταθερή στα 5,90 ευρώ για όλους τους πελάτες συμβολαίου», επισημαίνεται.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρη Μπρουμίδη «η Vodafone Ελλάδας έχει αποδείξει ότι στέκεται στο πλευρό των πελατών της. Πρώτοι διπλασιάσαμε τα Data στους πελάτες που συνδυάζουν κινητή και σταθερή. Με τα καινοτόμα Vodafone Pass δώσαμε τη δυνατότητα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις να απολαμβάνουν ξέγνοιαστα τις κινητές εφαρμογές επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και επαγγελματικής συνεργασίας χωρίς να καταναλώνουν τα data των προγραμμάτων τους».

«Μέσα από το My Vodafone App και το CU App προσφέρουμε σε όλους τους πελάτες μας, συμβολαίου ή καρτοκινητής δωρεάν data, ενώ μόνο από μέσα από το Shake It μοιράσαμε φέτος δωρεάν πάνω από 3,3 χιλιάδες ΤΒ σε όλους μας τους πελάτες. Σήμερα, κάνουμε το επόμενο βήμα και προσφέρουμε ακόμη περισσότερα data που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες και εξελισσόμενες συνήθειες των πελατών μας. Παράλληλα, εξετάζουμε και τις υπόλοιπες εμπορικές προσφορές των data στα υφιστάμενα προγράμματα συμβολαίου και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα επανέλθουμε με νέες ανακοινώσεις», πρόσθεσε ο κ. Μπρουμίδης.

Ταυτόχρονα η Wind σημειώνει πως «οι συνδρομητές της μπορούν να απολαμβάνουν πραγματικά απεριόριστα DATA χωρίς να ανησυχούν για την κατανάλωση των δεδομένων απλά ενεργοποιώντας την υπηρεσία unlimited GΒ».

Σημειώνεται πως η εμπειρία των απεριόριστων δεδομένων παρέχεται στα εμπορικά διαθέσιμα προγράμματα W με μειωμένο μηνιαίο πάγιο για συνδρομητές συμβολαίου οικιακούς και εταιρικούς.

Η μείωση της τιμής θα είναι διαθέσιμη από τις 16 Δεκεμβρίου 2019.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ