Χίος, Δευτέρα 13 Ιουλίου

Hλεκτρονική πλατφόρμα εργασίας από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών!

Σε αναζήτηση εργατών γης αλλά και νέων παραγωγών για την αύξηση της παραγωγής
Δείτε το ΒίντεοΑκούστε το ηχιτικό
Τρί, 02/06/2020 - 15:31
Ηχητικό απόσπασμα: 

“Για κάθε πρόσθετο τόνο μαστίχας έχουμε 10 με 15 επιπλέον εργατικά χέρια”.

Με την παραπάνω αναφορά ο Πρόεδρος της ΕΜΧ, Γ. Τούμπος δίνει το στίγμα των προθέσεων της Ένωσης για αύξηση του παραγωγικού δυναμικού στην καλλιέργεια της μαστίχας, με δεδομένο -όπως λέει- ότι παρά την κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω covid -19 η ζήτηση του προϊόντος φαίνεται να είναι μεγαλύτερη.

Στην κατεύθυνση αυτή ο συνεταιρισμός σκοπεύει να δημιουργήσει τους επόμενους μήνες ηλεκτρονική πλατφόρμα εργασίας όπου θα καταγραφούν αφ’ενός οι εν δυνάμει αγρότες γης, αφετέρου οι ιδιοκτήτες μαστιχοκαλλιεργειών που ζητούν εργάτες.

«Έτσι θα  φέρουμε σε επαφή τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από δουλειά και εκείνους που ψάχνουν εργάτες», ανέφερε ο Γιώργος Τούμπος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι πρόθεσή τους είναι να εξαντλήσουν τις δυνατότητες απασχόλησης του ντόπιου δυναμικού και αν νομίμως μπορούν, τότε  να απασχοληθούν και αλλοδαποί .

Ο Πρόεδρος της ΕΜΧ δεν παραβλέπει, όπως είπε, « ότι ήδη πάρα πολλοί αλλοδαποί σήμερα εργάζονται στην μαστιχοκαλλιέργεια και έρχονται να καλύψουν ένα κενό, επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα εργατικά χέρια» κι αυτό γιατί όπως ανέφερε κάποιοι ντόπιοι είναι εκ συστήματος άεργοι. Ωστόσο, εκτιμά ότι η Π.Ν.Π. που αφορά στην απασχόληση αλλοδαπών έχει νομικά κενά και ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν, όπως π.χ. πως γίνεται να υπάρξει εργόσημο σε απασχολούμενο αν δεν έχει ΑΦΜ, τι γίνεται με όσους δεν έχουν έγκριση της αίτησης ασύλου κ.α.

Ο Γιώργος Τούμπος επιμένει... Χιώτικα και θέλοντας να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των ντόπιων χρησιμοποίησε το δέλεαρ του πολύ καλού -όπως είπε- εισοδήματος. Ενδεικτικά ανέφερε ότι με 200 κιλά μαστίχι -τα οποία μπορούν να παραχθούν από ένα άτομο που θα καλλιεργήσει χίλια δέντρα, χωρίς υπερβάλλον κόπο- κάποιος έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει 16.000 με 17.000 ευρώ το χρόνο!

Ο ίδιος κρίνοντας την ΚΥΑ των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας με την οποία δεν περικόπτονται οι συντάξεις αν το αγροτικό εισόδημα είναι έως 10.000 ευρώ, σημείωσε ότι έρχεται να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό πρόβλημα, αφού όταν το 2016 είχε ψηφιστεί ο νόμος Κατρούγκαλου, αυτόματα ο αριθμός των ενεργών παραγωγών της ΕΜΧ μειώθηκε από τους 1.700 στους 1.100, θεωρώντας ότι σταδιακά, μετά από αυτήν την ΚΥΑ, οι συνταξιούχοι θα επανέλθουν στο χωράφι.

Σήμερα οι ενεργοί παραγωγοί πλησιάζουν τους 1.300.

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 13/07/2020 - 15:32

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις για τα ζητήματα του τουρισμού με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Νύκτα να τονίζει ότι οι προσπάθειες από όλους συνεχίζονται παρά την δύσκολη κατάσταση που υπάρχει.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, με τον Νίκο Νύκτα να εκπροσωπεί την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Βορείου Αιγαίου τόνισε ότι φέτος είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους, αλλά ειδικότερα για την Χίο καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, οι κρατήσεις ακόμα και από το εσωτερικό παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ άγνωστο είναι αν θα πραγματοποιηθεί πτήση τσάρτερ με νορβηγούς τουρίστες προς το νησί μας.

dyskoli_i_fetini_toyristiki_hronia_gia_ti_hio