Χίος, Τρίτη 4 Αυγούστου

Η Τουρκία βασική τουριστική αγορά στο Βόρειο Αιγαίο

117.706 Τούρκοι τουρίστες επισκέφτηκαν Λέσβο, Χίο και Σάμο το εννιάμηνο Ιανουάριος–Σεπτέμβριος 2019
Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 05/12/2019 - 14:47

Συνολικά 117.706 Τούρκοι τουρίστες επισκέφτηκαν τα νησιά Λέσβο, Χίο και Σάμο το εννιάμηνο Ιανουάριος–Σεπτέμβριος 2019. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η Τουρκία αποτελεί την πρώτη τουριστική αγορά για όλα τα νησιά της περιφέρειας. Για τον λόγο αυτό η κατάρτιση του προγράμματος της τουριστικής προβολής της περιφέρειας για το 2020 κατατάσσει τη γείτονα χώρα στην κορυφή της πυραμίδας των στρατηγικών στόχων προβολής και προσέλκυσης επισκεπτών.

Ειδικότερα, οι αφίξεις επισκεπτών μέσω τελωνείων από την Τουρκία έως και τον Σεπτέμβριο στη Λέσβο ανήλθαν σε 35.991, αυξημένες κατά 4,46% σε σχέση με το 2018. Στην Χίο πέρασαν από τις θαλάσσιες πύλες εισόδου 50.608 τουρίστες ενώ τη Σάμο επισκέφτηκαν 31.107 άτομα προερχόμενα από την Τουρκία. Οπως αναφέρθηκε στην συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, «η αγορά της Τουρκίας εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική για τα νησιά της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, παρά τις διακυμάνσεις που παρουσιάζονται, λόγω της τρέχουσας οικονομικής και γεωπολιτικής κατάστασης. Βάσει σχετικής μελέτης του ΙΝΣΕΤΕ (Ιούλιος 2019), στις τρεις κυριότερες αγορές συνολικά για τα νησιά της Π.Β.Α συμπεριλαμβάνονται με σειρά η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Η.Π.Α. (λόγω της ομογένειας)».

Μία σύγκριση των αριθμών αυτών με τα στατιστικά στοιχεία, από τους κρατικούς αερολιμένες των νησιών της περιφέρειας, των απευθείας πτήσεων εξωτερικού αποτυπώνει την «τουριστική εξάρτηση», όπως περιγράφηκε, των νησιών από την Τουρκία. «Οι τουριστικές επιδόσεις των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου καταδεικνύουν μια υπερβολική εξάρτηση κάποιων νησιών, όπως π.χ η Χίος από τους Τούρκους τουρίστες, που πρέπει απαραίτητα να εξισορροπηθεί από το άνοιγμα και άλλων αγορών».

Στη Λέσβο, έφθασαν έως και το Σεπτέμβριο του 2019 με απευθείας πτήσεις εξωτερικού 58.034 επισκέπτες, αριθμός που σε ποσοστιαίες μονάδες παρουσιάζει μείωση από την προηγούμενη χρονιά της τάξης του 5,7%. Οι επισκέπτες προέρχονταν από 10 χώρες και συγκεκριμένα: Μ. Βρετανία, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχία και Φινλανδία.

Το αντίστοιχο διάστημα στην Σάμο έφτασαν με απευθείας πτήσεις εξωτερικού 132.674 επισκέπτες από 17 χώρες και συγκεκριμένα: Μ. Βρετανία, Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ιταλία, Ισραήλ, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία, Σερβία, Τσεχία και Φινλανδία. Το γεγονός ότι η Χίος είχε μόνο μία απ΄ ευθείας σύνδεση από τη Σλοβενία, η οποία έχει ξεκινήσει από το 2017, είχε ως αποτέλεσμα την καταγραφή μόλις 804 τουριστών στο νησί με πτήσεις charter.

Αναδημοσίευση από το https://www.protothema.gr/

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 03/08/2020 - 18:01

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ενημερώνει τους συναλλασσόμενους για τις συναλλαγές που δεν θα μπορούν να διενεργούν στα τραπεζικά καταστήματα από την Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020, μετά την απόφαση Δ1α/ΓΠ οικ. 48002/2020 για «εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μη ιατρικής μάσκας σε εμπορικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορoνοϊού COVID-19».

Ειδικότερα η ανακοίνωση της ΕΕΤ αναφέρει:

«Η ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων Covid 19 τον Ιούλιο του 2020 οδήγησε στην νομοθετική καθιέρωση της υποχρεωτικής χρήσης μη ιατρικής μάσκας από εργαζόμενους και καταναλωτές, καθώς επίσης και στη λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων. Οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, στην προσπάθειά τους να επιτευχθεί η πλήρης εφαρμογή των νέων μέτρων (βλ. Δ1α/ΓΠ οικ. 48002/2020), με σκοπό τη διαφύλαξη της υγείας εργαζομένων στα τραπεζικά καταστήματα και των συναλλασσομένων με αυτά, γνωστοποιεί ότι από την Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020 και μέχρις ότου υπάρξει νεότερη ανακοίνωση, δεν θα πραγματοποιούνται στα τραπεζικά καταστήματα με φυσική παρουσία οι ακόλουθες συναλλαγές:

Αναλήψεις μετρητών έως 400 ευρώ. Η ανάληψη μέχρι του ποσού αυτού θα πραγματοποιείται αποκλειστικά με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας, στα ΑΤΜ.

Καταθέσεις μετρητών έως 1.000 ευρώ. Οι καταθέσεις μέχρι του ποσού αυτού θα πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.

Οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (Δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κλπ) εξοφλούνται μέσω internet/mobilebanking ή στα ΑΤΜ. Δεν θα δίνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης αυτών των συναλλαγών με χρήση μετρητών στο ταμείο.

Η ενημέρωση λογαριασμών (κινήσεων και υπολοίπων) πραγματοποιείται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ. Ενημερώσεις βιβλιαρίων ταμιευτηρίου δεν θα πραγματοποιούνται στο Δίκτυο Καταστημάτων.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας αξιοποιήστε τη χρεωστική κάρτα της τράπεζάς σας και τους κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική τραπεζική της Τράπεζας συνεργασίας σας.

Παρακαλείστε ακόμη, να περιορίσετε τις επισκέψεις σας στα τραπεζικά καταστήματα. Εάν παρόλα αυτά καθίσταται αναγκαία η προσέλευσή σας σε τραπεζικό κατάστημα παρακαλείστε α) να διαθέτετε προστατευτική μάσκα β) να τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ