Συλλογική και βιολογική καταπολέμηση της βαρροϊκής ακαρίασης των μελισσών θέλει ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός

Δείτε το Βίντεο
Παρ, 20/07/2018 - 15:30

 

Παλιά ιστορία η  βαρροϊκή ακαρίαση των μελισσών, ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο τις μέλισσες. Ξεκίνησε πριν χρόνια από την Ασία το 1978 εξαπλώθηκε σ’ όλο τον Ελλαδικό χώρο, αρχικά είχε ολέθρια αποτελέσματα και σταδιακά με την πρόοδο της επιστήμης, γίνονται προσπάθειες αντιμετώπισής της.

Στην παρούσα φάση ο Μελισσοκομικός  Συνεταιρισμός Χίου επιδιώκει, όπως είπε στην “Α” ο Πρόεδρός του, Βασίλης Βούκατας, να υπαρξει συντονισμός των μελών του (150 συμμετέχουν στο συνεταιρισμό) αλλά και όσων μελισσοκόμων δραστηριοποιούνται εκτός αυτού (άλλοι τόσοι περίπου), ώστε συλλογικά να εφαρμοστεί θεραπεία καταπολέμησης της συγκεκριμένης ασθένειας, με τη χρήση βιολογικού σκευάσματος, που ανακάλυψαν επιστήμονες της Αργεντινής.

“Θα αποτελούμε πανελλήνιο παράδειγμα σε οριοθετημένο γεωγραφικό χώρο”, ανέφερε, λέγοντας ότι το σκεύασμα περιέχει οργανικό οξύ που βρίσκεται στο μέλι και έχουν γίνει ήδη πειράματα, το καλοκαίρι του 2017, από  ομάδα επιστημόνων του Γεωπονικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Επιδιώκοντας την καθολική  παγχιακή αντιμετώπιση της βαρροϊκής ακαρίασης των μελισσών ο κ. Βούκατας προέτρεψε τους μελισσοκόμους να επικοινωνήσουν μαζί του (τηλ.  6972711962), ώστε να εφαρμοστεί η μέθοδος κατά το διάστημα από 25/7 έως 1/9/2018.

Μέχρι στιγμής - είπε - υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση, ενώ το εκτιμώμενο κόστος για κάθε μελισσόκομο  ανέρχεται στο 1 ευρώ, ανά κυψέλη.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη ασθένεια δεν επηρεάζει το παραγόμενο προϊόν, υπεραμύνθηκε της ποιότητας του μελιού της Χίου και προέτρεψε τους καταναλωτές να προτιμούν το μέλι Χίου από τα ράφια των καταστημάτων.

vasilis_voykatas_gia_antimetopisi_varroikis_akariasis_kai_poiotita_ellinikoy_hiakoy_melioy

Σχετικά Άρθρα