220.000 ευρώ για το 5ο Δημοτικό Σχολείο

Δευ, 27/03/2023 - 16:51

Όπως σημειώνει ο Δήμος Χίου σε ανακοίνωση του, όσα δημοσίευσε διαδικτυακά ο Σεισμολόγος Άκης Τσελέντης αναφορικά με την ασφάλεια της λειτουργίας του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βαρβασίου Χίου είναι ανυπόστατα.

"Μετά από τη σεισμική δόνηση της 30ης Οκτωβρίου του 2020 και μέσα στο πλαίσιο του ελέγχου των κτηρίων -και κυρίως των σχολικών- από μεικτά κλιμάκια μηχανικών του Τεχνικού Επιμελητηρίου και στελεχών της Τεχνικής του Υπηρεσίας του Δήμου Χίου, διαπιστώθηκε ότι το βόρειο τμήμα του κτηρίου του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βαρβασίου (κατασκευής 1936) έχει υποστεί βλάβες. Άμεσα εκκενώθηκε ο χώρος και τοποθετήθηκαν προκατασκευασμένες αίθουσες στον αύλειο χώρο του σχολείου. Παράλληλα, εξευρέθη χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την εκπόνηση μελέτης αναβάθμισης και επέκτασης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, προϋπολογισμού 460.000 ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε το Φεβρουάριο του 2022. Ακολούθησε η διαγωνιστική διαδικασία και σήμερα, 27 Μαρτίου 2023, υπεγράφη η σύμβαση της μελέτης με την εταιρία «Ανάπλαση Α.Ε.» με συμβατική δαπάνη 220.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αντικείμενο της μελέτης περιλαμβάνεται και ο στατικός έλεγχος όλων των κτηρίων του 5ου Δημοτικού Σχολείου και όχι μόνον του τμήματος που έχει αποκλεισθεί από τη χρήση. Επιπροσθέτως, για τις αίθουσες που λειτουργούν, ο Δήμος Χίου με πιστώσεις «ΣΑΤΑ Σχολείων» έχει προκηρύξει από Νοέμβριο 2022 το έργο «Επισκευαστικές Εργασίες Σχολικών Συγκροτημάτων Α’ θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χίου 2022», προϋπολογισμού 130.000 ευρώ, το οποίο αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων τα προβλήματα των επιχρισμάτων, όπως αυτά που παρουσιάζονται στις φωτογραφίες του κου Τσελέντη καθώς και ζητήματα υγρομόνωσης για το 5ο Δημοτικό σχολείο, έργο το οποίο έχει ήδη συμβασιοποιηθεί.

Τέλος, τονίζεται ότι για το σύνολο των σχολείων και εν γένει των δημοτικών κτηρίων ο Δήμος Χίου έχει προχωρήσει στην ένταξη στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του έργου «Εκπόνηση Προγράμματος Προσεισμικού Ελέγχου σε υποδομές του Δήμου Χίου».

Στον απόηχο τραγικών γεγονότων και ιδίως σε ό,τι αφορά θέματα ασφάλειας εκτός από την αδήριτη υποχρέωση όλων των φορέων για την επαγρύπνηση και την άμεση επίλυση ανοιχτών ζητημάτων, κρίνεται επιβεβλημένη και αυτονόητη και η προσοχή, η υπευθυνότητα και η συνετή διατύπωση απόψεων. Ο ανοιχτός διάλογος και η κατάθεση απόψεων ευνοεί αδιαμφισβήτητα τη δημοκρατία, ωστόσο η αμετροέπεια και διασπορά αβάσιμων πληροφοριών συσκοτίζει την κοινή γνώμη, δυναμιτίζοντας την ατμόσφαιρα και προκαλώντας αναίτια ανησυχία και θόρυβο.

Ο Δήμος Χίου και η Δημοτική Αρχή θέτουν ως κορωνίδα των προτεραιοτήτων της την ασφάλεια των δημοτών. Αποδεδειγμένα, έμπρακτα και μετρήσιμα."

Στην ανάρτηση τώρα του Σεισμολόγου σημειώνονταν: 

«Όλοι γνωρίζετε τον αγώνα που κάνω σε πανελλαδικό επίπεδο τα τελευταία 10 χρόνια για να αναδείξω σχολεία ερείπια σε σεισμογενείς περιοχές που φοιτούν τα παιδιά λαϊκών οικογενειών και όχι κολεγιόπαιδα.

Ένα τέτοιο σχολείο φέρετρο όπως αποκαλείται είναι το 5ο Δημοτικό σχολείο Βαρβασίου Χίου όπου λειτουργούν 8 τμήματα.

Φοβάμαι ότι σε περίπτωση σεισμού θα βιώσουμε νέα Τέμπη.

Αναμένω τον κ. Δήμαρχο να μου επιτεθεί όπως πολλοί άλλοι συνάδελφοί του ανά την Ελλάδα (όταν αναδεικνύω τέτοια θέματα), κατηγορώντας με ότι τους εκβιάζω για να μου δώσουν μελέτες! Μα η ειδικότητα μου δεν έχει να κάνει με ενισχύσεις κτιρίων. Γιατί τόσο καιρό δεν φρόντισε τα παιδιά των δημοτών του να είναι ασφαλή; Ας διαθέσει από το κονδύλι του Δήμου λιγότερα για ζαρντινιέρες και λουλούδια η και για τραγουδίστριες σε λαϊκά προεκλογικά πανηγύρια.

(**) Ελπίζω να μη το βάψουν με «αντισεισμική μπογιά» όπως έγινε με δεκάδες κόκκινα κτίρια μετά το σεισμό της Αθήνας που έγινα πορτοκαλί και μετά πράσινα …»

Σχετικά Άρθρα