Απαντώντας για το κυλικείο στο σχολικό συγκρότημα Χριστού Βαρβασίου

Κυρ, 10/10/2021 - 23:17

«Αξιότιμε και αγαπητέ κύριε Τζούμα, την Τετάρτη 06/10/2021 στο άρθρο σας με τίτλο ¨Το αυτοκίνητο είναι…εκεί ακόμα!!!¨  σε μία από τις πολλές παραγράφους τοποθετείστε και στο ζήτημα μη λειτουργίας του σχολικού κυλικείου στο συγκρότημα του Χριστού Βαρβασίου βάζοντας κομβικά ζητήματα κατά την άποψή μας που είναι ότι:

• Δυο σχολικές χρονιές κοντά δεν υπάρχει κυλικείο

• "Έτσι θεωρείται φυσιολογικό να πηδούν τα παιδιά τα κάγκελα, πηγαίνοντας σε γειτονικό ζαχαροπλαστείο ή να παραγγέλλουν πίτσα με… ντελίβερι ή να αγοράζουν νεράκι στην… παρανομία από το γραφείο των Καθηγητών!"...

Παράλληλα μπαίνετε και στον πειρασμό να εκφέρετε την άποψη πως "…ο Δήμος δεν μπορεί να χωρίσει δυο γαϊδάρων άχυρα".

Γεγονός που δεν ισχύει για το συγκεκριμένο θέμα για το οποίο φαίνεται εξαρχής η πολυπλοκότητά του από το πλήθος φορέων που συμμετέχουν αλλά και από την παρακάτω ανάλυση που πραγματοποιείται για λόγους ευαισθησίας και εκτίμησης που υπάρχει προς τον μαθητή, τον εκπαιδευτικό, τον γονιό, τους κυλικειάρχες, τους εμπλεκόμενους φορείς, το πρόσωπό σας και προς τον κάθε δημότη της Χίου.

Το σχολικό συγκρότημα στον Χριστό Βαρβασίου (παλαιό Πολυκλαδικό) φιλοξενεί τρεις σχολικές μονάδες το 1ο ΓΕΛ, το 3ο ΓΕΛ και το ΙΕΚ Χίου, διοικείται από 3 Διευθύντριες και εξυπηρετεί συνολικά σήμερα 550 μαθητές/τριες, διαθέτοντας ένα κυλικείο στον ισόγειο χώρο, σχεδόν στη μέση του συγκροτήματος. Για τα σχολικά κυλικεία και για το συγκεκριμένο, εμπλέκονται Δημοτικοί φορείς (κυρίως Τεχνικές Υπηρεσίες και Ενιαία Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), Εκπαιδευτικοί φορείς (Διευθυντές σχολικών μονάδων, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς) καθώς και το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας. Τέλος υπάρχει και ο κυλικειάρχης ο οποίος πρέπει όχι μόνον να συντηρεί την συγκεκριμένη επιχείρηση αλλά να βγάζει και το απαιτούμενο κέρδος για τον  ίδιο και την οικογένειά του, διότι ως γνωστόν για το μάθημα της Οικονομίας των Επιχειρήσεων, ένας είναι ο μοναδικός σκοπός μιας επιχείρησης, το κέρδος.

Πάμε λοιπόν με την σειρά να απαντηθούν τα ζητήματα που τέθηκαν:

Δυο σχολικές χρονιές κοντά δεν υπάρχει κυλικείο

Σύμφωνα με τις έγγραφες απαντήσεις των Διευθυντών:

Το εν λόγω κυλικείο λειτούργησε έως τις 28-9-2020. Το σχολικό έτος 2020 - 2021 το σχολείο λειτούργησε 82 ημέρες δια ζώσης με τους μαθητές και των τριών τάξεων, από τις 250 ημέρες που λειτουργεί κανονικά. Για το 2021-2022 που διανύουμε έχουμε ως σήμερα περίπου ένα μήνα μαθημάτων. Διαπιστώνεται επομένως πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα μη λειτουργίας από ότι αναφέρεται στον σχολιασμό, χωρίς βέβαια να αποκλείεται ότι λόγω διαδικασιών που απαιτούνται δεν θα επαληθευθεί.

'Έτσι θεωρείται φυσιολογικό να πηδούν τα παιδιά τα κάγκελα, πηγαίνοντας σε γειτονικό Ζαχαροπλαστείο ή να παραγγέλλουν πίτσα με… ντελίβερι ή να αγοράζουν νεράκι στην… παρανομία από το γραφείο των Καθηγητών!...”  

Η πρότασή σας είναι τριπλή και ξεκινώ από το πρώτο διπλό μέρος αν δηλαδή θεωρείται φυσιολογικό να πηδούν τα παιδιά τα κάγκελα, πηγαίνοντας σε γειτονικό ζαχαροπλαστείο ή να παραγγέλλουν πίτσα με... ντελίβερι.

Σαφώς και δεν θεωρείται φυσιολογικό να πηδούν τα παιδιά τα κάγκελα των σχολείων για οποιονδήποτε λόγο και είναι θέμα προσωπικότητας, παιδείας και ανατροφής. Τα σχολεία βάση της νομοθεσίας πρέπει να κλείνουν τις εξωτερικές πόρτες και σχεδόν όλα έχουν εξωτερικά κάγκελα.

Οι εκπαιδευτικοί διαπαιδαγωγούν μαθητές που διανύουν την εφηβεία που δεν είναι εύκολη υπόθεση όπως είναι γνωστόν και μάλιστα μαζικά. Γίνονται γενικά και ειδικά συστάσεις από όλους καθηγητές και Διευθυντές για το θέμα αυτό. Υπάρχει η άδεια να βγει κάποιος και να μπει στο σχολικό χώρο. Από την άλλη δεν πρέπει να υπάρχει τιμωρητική διάθεση στο σχολείο ούτε και να φτάσουμε να κάνουμε τα σχολεία "φυλακές", παρότι μερικά σχολεία κοντεύουν να γίνουν διότι βανδαλίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα όχι από τους μαθητές αλλά κυρίως από εξωσχολικούς, τις ώρες μη λειτουργίας τους αφού δεν υπάρχει πλέον φύλαξη των σχολείων όπως παλαιότερα.

Σε ότι αφορά το ντελίβερι δεν μπορεί να απαγορευτεί στον μαθητή να παραγγείλει τηλεφωνικά φαγητό απέξω ή να του φέρει ο γονιός του κάτι για φαγητό ή να του το δώσει ο γονιός του κάτι φαγώσιμο από το σπίτι.

Πάμε όμως και στα πιο σημαντικά. Γιατί να συμβαίνουν αυτά τα φαινόμενα;

Πρέπει να γνωρίζεται ότι τα προϊόντα που διαθέτει ένα ζαχαροπλαστείο δεν είναι νομικά επιτρεπτό να τα διαθέτει ένα σχολικό κυλικείο. Μπορείτε να δείτε τον κατάλογο των προϊόντων αναρτημένο σε κάθε σχολικό κυλικείο. Αυτό είναι ένα παράπονο που εκφράζουν εκτός από τους μαθητές/τριες και οι κυλικειάρχες και αποτελεί σημείο τριβής με τους υπεύθυνους των υγειονομικών ελέγχων που πραγματοποιούνται σε όλη τη σχολική περίοδο.

Παράλληλα την χρονική περίοδο που διανύουμε, λόγω covid-19, έχει περιοριστεί δραστικά η κατανάλωση σε όλα σχεδόν τα κυλικεία αλλά και λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης με αποτέλεσμα ένας πετυχημένος με πολύχρονη εμπειρία επαγγελματίας κυλικειάρχης που διέθετε το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα να αναγκαστεί να το αφήσει και μάλιστα με χρέος, θεωρώντας ότι μπορεί οικονομικά να ανακάμψει. Που εδράζεται λοιπόν το παράπονο ότι δεν λειτουργεί σχολικό κυλικείο όταν δεν μπορεί να λειτουργήσει με κέρδος αφού δεν έχει την ανάλογη κατανάλωση και μάλιστα πρέπει να πληρώνεται υψηλό αντίτιμο ανά μαθητή λόγω διαγωνιστικής διαδικασίας;

Πάμε όμως και στην παρανομία για το… νεράκι.

Στα πλαίσια του σχολικού συνεταιρισμού πήραν την απόφαση οι μαθητές του ενός σχολείου να λειτουργήσουν και με την υποστήριξη, τον έλεγχο της Διευθύντριας και των εκπαιδευτικών να διαθέτουν κουλούρι και νερό στο ένα σχολείο. Κι αυτό φυσικά για όσο δεν έχει λυθεί το ζήτημα.

Τέλος δυο λόγια για τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα από πέρυσι. Βλέποντας οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων το αδιέξοδο της υπολειτουργίας του εν λόγω κυλικείου προσπάθησαν αρχικά να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές/τριες.

Έκαναν επίσης προσπάθειες σε δυο κατευθύνσεις γνωστοποιώντας τις στην ΕΣΕΔΕ του Δήμου Χίου. Πρότειναν αρχικά την αλλαγή θέσης του σχολικού κυλικείου και στην συνέχεια την τοποθέτηση προκάτ στον εξωτερικό χώρο τα οποία επειδή υπάρχουν κτιριολογικές δεσμεύσεις δεν έγιναν δεκτά από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Χίου. Επειδή επίσης υπάρχουν περισσότερες δεσμεύσεις σήμερα για την άδεια λειτουργίας του εν λόγω κυλικείου από το τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού ελέγχου πρέπει να επικαιροποιηθούν τα δεδομένα του με παρεμβάσεις που απαιτούν μελέτη και κόστος.

Ως εκ τούτου στην δίωρη συνάντηση του πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021 με πρωτοβουλία του Προέδρου της ΕΣΕΔΕ του Δήμου Χίου κο Κωνσταντίνο - Βίκτωρα Χατζησταμάτη με την Διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ Χίου κα Βασιλική Κατσάλα, την Διευθύντρια του 3ου ΓΕΛ Χίου κα Χαλλιορή Ρόη και την Διευθύντρια του ΙΕΚ Χίου κα Αθανασοπούλου Ευελίνα αποφασίσθηκε σταλεί εγγράφως από κοινού το αίτημα προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Χίου ώστε να επικαιροποιηθεί με τα νέα δεδομένα το εν λόγω κυλικείο στην υπάρχουσα θέση και με το πέρας των εργασιών να δημοπρατηθεί από την ΕΣΕΔΕ του Δήμου Χίου.

Για το χρονικό διάστημα αυτό να εξυπηρετούν τους μαθητές τους, τα σχολεία με κάθε νόμιμο τρόπο που περιλαμβάνει φυσικά αυτό την συμβολή εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών που θα συναποφασίσουν για τον τρόπο που θα επιλέξουν.

Κλείνοντας θα πρέπει να επισημανθεί ότι το θέμα της λειτουργίας των σχολικών κυλικείων και της επιβίωσής τους σήμερα λόγω του covid-19, της οικονομικής κρίσης που βάλλει την κοινωνία και αυξάνεται καθημερινά αλλά και της επιβολής όλο και περισσότερων πιο σύγχρονων υγειονομικών κανόνων καθώς και η υψηλή τιμή ανά μαθητή που έχει κατακυρωθεί ανά κυλικειάρχη αποτελούν ασφυκτικό κλοιό στον θεσμό των σχολικών κυλικείων.

Αυτό όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξετάζεται απλοϊκά και κυρίως να επιρρίπτονται ευθύνες σε λάθος πρόσωπα ή συλλήβδην σε όλους, όταν μάλιστα αυτά πασχίζουν καθημερινά για το καλύτερο της εκπαίδευσης στον τόπο μας και κυρίως να επιρρίπτονται ευθύνες αποκλειστικά στην Δημοτική Αρχή. Πόσο μάλλον στον Δήμαρχο που έχει και την κύρια ευθύνη».

Χίος 10-10-2021

 

Εκ μέρους του Γραφείου  ΕΣΕΔΕ του Δήμου Χίου

Ο Πρόεδρος, Κωνσταντίνος-Βίκτωρ Χατζησταμάτης

 

Σ.Σ. Ευχαριστούμε τον Κ.Β. Χατζησταμάτη για την απάντηση. Περιμένουμε να λειτουργήσει... φέτος το Κυλικείο. Παραμένουμε με το ερώτημα, ίσως είναι και του κ. Χατζησταμάτη. Αν ήταν να λειτουργήσει αντί Κυλικείο... Κοσμοδρόμιο, θα απαιτούνταν η ίδια γραφειοκρατία;

 

 

 

Σχετικά Άρθρα