Χιώτες επιτυχόντες στα Πανεπιστήμια: Από τα ΓΕΛ στις παιδαγωγικές, πολυτεχνικές και ιατρικές και από τα ΕΠΑΛ στις ΑΕΝ!

Δείτε το Βίντεο
Παρ, 28/07/2023 - 14:33

Η συνέχιση των σπουδών στις ακαδημίες εμπορικού ναυτικού ήταν η πρώτη και με διαφορά επιλογή των υποψηφίων των ΕΠΑΛ της Χίου, ενώ οι υποψήφιοι των ΓΕΛ που κατάφεραν να περάσουν σε πανεπιστημιακές σχολές επέλεξαν ανάμεσα στις παιδαγωγικές - σχολικής και προσχολικής αγωγής-  που ήρθαν και πρώτες σε αριθμό επιτυχόντων, στις πολυτεχνικές σχολές, στις ιατρικές (συμπεριλαμβανομένων οδοντιατρικών, κτηνιατρικών σχολών και βιοϊατρικής), στις οικονομικές σχολές και στις σχολές διοίκησης.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Δ/ντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου , Ευτυχία Βλυσίδου, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού δείχνουν τη στροφή των παιδιών σε συγκεκριμένα πεδία σπουδών και την απόρριψη άλλων που μέχρι πρόσφατα ήταν δημοφιλή, ανάμεσά τους και οι στρατιωτικές σχολές όπου δεν εισήχθη κανένας, αλλά και στις καθηγητικές, αφού είναι ελάχιστοι - μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού- είναι οι εισαχθέντες ( χαρακτηριστικό το στοιχείο ότι μόλις μια επιτυχία είχαμε σε σχολή φιλολογίας και από 4 σε σχολές φυσικής και Χημείας).

«Οι μαθητές έχουν ευαίσθητες κεραίες», ανέφερε η κα Βλυσίδου που ως μόνες επιλογές που θεωρεί ότι θα έπρεπε να τύχουν περισσότερου ενδιαφέροντος, λόγω των προοπτικών εργασίας, σημείωσε εκείνες των σχολών βιολογίας  (3 εισαχθέντες μόνο και ένας στη μοριακή βιολογία) καθώς και στο Χημικό. 

Αναλυτικά από τα ΓΕΛ εισήχθησαν σε πανεπιστημιακά τμήματα 223 άτομα, από τα δημόσια ΕΠΑΛ 76 και από το ιδιωτικό ΕΠΑΛ 15

Από τους επιτυχόντες των δημόσιων ΕΠΑΛ το 49% πέρασε σε ΑΕΝ Μηχανικών και το 17% σε ΑΕΝ Πλοιάρχων, ενώ το 13% εισήχθη στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Χίου.

Από το ιδιωτικό ΕΠΑΛ οι περισσότεροι επιτυχόντες εισήχθησαν κατά σειρά,  στην ΑΕΝ Πλοιάρχων, ΑΕΝ Μηχανικών, ΤΜΟΔ Παν. Αιγαίου  και Τμήμα Ναυτιλίας Παν. Αιγαίου, ενώ στην κατηγορία 10% (απόφοιτος προηγούμενης χρονιάς) είχαμε και έναν επιτυχόντα στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ.

Μια πανσπερμία επιλογών παρατηρήθηκε στους επιτυχόντες των ΓΕΛ που και εκείνοι – όπως και τα παιδιά από τα ΕΠΑΛ – κατάφεραν να εισαχθούν αν όχι στην σχολή της πρώτης επιλογής τους σε σχολές που ήταν στην πρώτη 10αδα των προτιμήσεών τους.

Συγκεκριμένα:

• Σε παιδαγωγικές σχολές (νηπιαγωγών, δασκάλων, βρεφονηπιοκόμων) 14,34%

• Πολυτεχνικές 11,21%

• Ιατρική (οδοντιατρική, βιοϊατρική, κτηνιατρική) 9,41%

• ΑΕΝ 6,6%

• Σχολές Διοίκησης 6,27%

• Οικονομικές σχολές 4,5%

• Ψυχολογίας 3,58%

• Νομική 2,24%

apo_ta_gel_se_paidagogikes_polytehnikes_iatrikes_apo_epal_se_aen

Σχετικά Άρθρα