Χίος, Δευτέρα 27 Ιανουαρίου

Η Μικρασιατική Καταστροφή και η Προσφυγιά μέσα από τα ματιά των Παιδιών της Χίου

Τριήμερο εκδηλώσεων από την "Μούσα Ελληνική" και 6 δημοτικά σχολεία της Χίου
Δείτε το Βίντεο
Τρί, 20/11/2018 - 15:50

«Η Μικρασιατική Καταστροφή και η Προσφυγιά μέσα από τα ματιά των Παιδιών της Χίου» τιτλοφορείται το τριήμερο εκδηλώσεων που διοργανώνει η «Μούσα Ελληνική», σε συνεργασία με 6 δημοτικά σχολεία και συγκεκριμένα τα 2ο, 8ο και Κάμπου Χίου καθώς και τα τρία δημοτικά του Βροντάδου.

«Όποιος ξεχνάει το παρελθόν είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει και επειδή ζούμε σε μια εποχή που υπάρχει σύγχυση, τέτοιες εκδηλώσεις ξεκαθαρίζουν το τοπίο και ανοίγουν δρόμους στην σκέψη μας και την ψυχή μας», ανέφερε στο Ράδιο «Αλήθεια» η Ελευθερία Λυκοπάντη από τη «Μούσα Ελληνική».

Στόχος, όπως εξήγησε, είναι να συνδεθεί η σύγχρονη προσφυγιά που ζει η Χίος με την προσφυγιά του περασμένου αιώνα, να ακούσουν την ιστορική πλευρά τα παιδιά και ταυτόχρονα να καταθέσουν τις δικιές τους σκέψεις και τα δικά τους βιώματα.

«Όσο με πιο πολλές εμπειρίες τα πλουτίζουμε τόσο πιο ώριμοι πολίτες και άνθρωποι θα γίνουν στη συνέχεια», σημείωσε η κα Λυκοπάντη, αναφερόμενη στην άμεση ανταπόκριση που έτυχε η πρότασή τους προς τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, που θα παρουσιάσουν την δική τους οπτική στο κοινό θέμα που επεξεργάστηκαν οι μαθητές τους για την Μικρασιατική Καταστροφή, στην εκδήλωση που θα γίνει το Σάββατο στις 6.30 μ.μ. στο Ομήρειο.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν μία ημέρα νωρίτερα, την Παρασκευή στις 11.30 π.μ. στο Ομήρειο, όπου η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Κουήν Μινασιάν, θα παρουσιάσει σε μαθητές δημοτικών σχολείων ένα οδοιπορικό στους τόπους διωγμών των χριστιανικών πληθυσμών στη Μικρά Ασία.

Η αυλαία των εκδηλώσεων θα πέσει την Κυριακή στις 6.30 μ.μ. στον "Οίκο Χίου Διδασκάλου" με την προβολή της ταινίας «Το σπίτι με τους κορυδαλλούς».

 

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 27/01/2020 - 06:53

 

Η τρίτη συνεδρίαση της ΕΣΕΔΕ πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 24-1-2020 και ώρα 13:30 με την παρουσία 10 μελών και 1 αναπληρωματικού.

Τα θέματα που απασχόλησαν την επιτροπή ήταν τα παρακάτω:

  • Eνημέρωση από την Νομική Υπηρεσία του Δήμου Χίου για την υπόθεση του κυλικείου Γυμνασίου Κάμπου.

Μετά την εκτενή ενημέρωση από την υπεύθυνη της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Χίου και την συζήτηση που ακολούθησε αποφασίσθηκε ομόφωνα η μία από τις προτεινόμενες λύσεις που υποδείχθηκε από την υπεύθυνη της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Χίου

Εκτός ημερησίας διάταξης επίσης συζητήθηκαν τα θέματα:

  • Αίτημα για συνάντηση με Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χίου που απέστειλε η ΕΛΜΕ Χίου
  • Υπηρεσιακό Σημείωμα σχετικά με τον έλεγχο και την σκοπιμότητα των δαπανών της Σχολικής Επιτροπής που απέστειλαν οι κύριοι Τούμπος Γεώργιος και Καλόγερος Παντελής

Τέλος ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για τα ακόλουθα θέματα:

  • Γνωστοποίηση από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χίου (ΔΕΥΑΧ) καταλόγου σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με περίοδο κατανάλωσης 2009-2019 και υπόλοιπο που τους αναλογεί. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται και οι προσαυξήσεις
  • Γνωστοποίηση ορισμού εκπροσώπου της ΕΛΜΕ Χίου στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Χίου
  • Ενέργειες που έχει πραγματοποιήσει για την επίλυση ζητημάτων που απασχολούν την ΕΣΕΔΕ