ON-LNE σεμινάριο από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Παρ, 26/06/2015 - 15:05

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στα πλαίσια του έργου Μονάδες Αριστείας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ)[1], διοργανώνει νέο κύκλο στο Σεμινάριο Επιμόρφωσης με θέμα «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες - Ανοιχτό Λογισμικό στις Μεταφορές και τη Ναυτιλία». Το σεμινάριο περιλαμβάνει έξι (6) διαλέξεις που θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά και οι συμμετέχοντες θα τις παρακολουθήσουν ONLINE (από τον υπολογιστή τους, μέσω ειδικής εφαρμογής τηλε-διασκέψεων που ενεργοποιείται μέσω ενός οποιουδήποτε browser).

Η ημερομηνία έναρξης του Σεμιναρίου είναι η Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015 (ωρα 15:00) και η ημερομηνία ολοκλήρωσής του, η Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015 (το πλήρες Πρόγραμμα του σεμιναρίου παρατίθεται στο τέλος της Ανακοίνωσης).

Το σεμινάριο απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, και σε αποφοίτους, Πολυτεχνικών τμημάτων, Τμημάτων Πληροφορικής, και Τμημάτων με αντικείμενο το μάνατζμεντ, τη ναυτιλία και τα εφαρμοσμένα οικονομικά, ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν μια πρώτη πρακτική εμπειρία των ιδιαίτερων αναγκών που παρουσιάζει σήμερα η αποτελεσματική διοίκηση Ναυτιλιακών και Μεταφορικών οργανωσιακών δομών με τη χρήση ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών), και να κατανοήσουν τη λογική ανάπτυξης εφαρμογών Πληροφορικής στις Μεταφορές και τη Ναυτιλία – των εφαρμογών που αποτυπώνουν επιχειρησιακές διαδιακασίες και πλευρές οργάνωσης της εφοδιαστικής αλυσίδας σε αυτούς τους τομείς. Πιο ειδικά, σκοπός του σεμιναρίου είναι: α) η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τις απαιτήσεις της Ναυτιλίας και των Μεταφορών σε τεχνολογική καινοτομία του τομέα ΤΠΕ, και με τις απαραίτητες έννοιες των ανοικτών προτύπων στα Πληροφοριακά Συστήματα και, β) η απόκτηση τεχνογνωσίας που θα επιτρέπει την καλύτερη αξιολόγηση των δυνατοτήτων που παρέχει το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα στην ανάπτυξη εφαρμογών για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις Μεταφορές και τη Ναυτιλία.

Το σεμινάριο έχει, κατά συνέπεια, σχεδιαστεί ειδικά για να μεταφέρει σε αυτούς που θα το παρακολουθήσουν συνδυασμένες γνώσεις διαχείρισης των διαδικασιών και λειτουργιών των μεταφορικών και ναυτιλιακών επιχειρήσεων, και τεχνολογικές γνώσεις στα Συστήματα Πληροφορικής που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις της Ναυτιλίας και των Μεταφορών. Θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση σε πλευρές της  καινοτομίας σε αυτούς τους τομείς που θεωρούμε σημαντικές και ειδικώς στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη του Ενιαίου Μεταφορικού Εγγράφου (Single Transportation Document[2]), που είναι η μελλοντική εκδοχή της σημερινής «φορτωτικής», του οποίου θα παρουσιάσουμε όλες τις διαστάσεις, οργανωσιακές, τεχνολογικές, οικονομικές.

 

Προσόντα που θεωρούνται απαραίτητα για τη συμμετοχή στο Σεμινάριο είναι: α) Η εξοικείωση με βασικές αρχές Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), β) η γνώση της Αγγλικής γλώσσας (fluent level).

 

Ο αριθμός των θέσεων των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος. Η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω του συνδέσμου:

à  https://ma.ellak.gr/list-events/eventparticipation/?events_id=4128

à Προθεσμία: Έως την Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015 και ώρα 16:00. Tα αποτελέσματα της επιλογής θα ανακοινωθούν την ίδια ημέρα.

à Η αίτηση συμμετοχής θα πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε:

  1. Ονοματεπώνυμο και Στοιχεία Επικοινωνίας του ενδιαφερομένου (τηλέφωνο και e-mail)
  2. Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα (μέχρι 250 λέξεις).

7. Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο δεν επιβαρύνονται οικονομικά. Το Σεμινάριο θα διεξαχθεί στα ελληνικά. Στο τέλος του Σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί online εξεταστική διαδικασία και στους συμμετέχοντες θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης και μια (1) Μονάδα ECTS[3].

 

 

Σχετικές ιστοσελίδες:

http://www.atlantis-group.gr/projects/os-coe

http://ma.ellak.gr/

http://www.ellak.gr/

https://ma.ellak.gr/unit/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B9%CE%BF-%CE%B1%CE%B9%CE%B3%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%85/ 

 

 

 

Πρόγραμμα Σεμιναρίου

 

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες

Ανοιχτό Λογισμικό στις Μεταφορές και τη Ναυτιλία (Ιούλιος 2015)

9-17 Ιουλίου 2015

Oργάνωση: Παν. Αιγαίου, Σχολή Επιστημών της Διοίκησης, Τμήμα Μηχ. Οικονομίας και Διοίκησης

Εργαστήριο i4M Lab

 

 

Ημ/νία

Ώρα

Τίτλος

Διάρκεια

Ομιλητές

9 Ιουλίου 2015

18:00–20:00

- Welcome session

ΙI-GE01: Open source, Open standards, Open innovation, Knowledge Intensive Business Services

120 (λεπτά)

13 Ιουλίου 2015

18:00–20:00

ΙΙI-GE02: Intermodal Transportation: Organization and Fundamentals

120 (λεπτά)

14 Ιουλίου 2015

18:00–20:00

ΙΙI-C01: Information Technology in Shipping and Intermodal Transportation: State-of-art

120 (λεπτά)

15 Ιουλίου 2015

18:00–20:00

ΙΙI-C02: Port Effectiveness and ICT enablers – Cruise Ships Industry Views

120 (λεπτά)

16 Ιουλίου 2015

18:00–20:00

IΙΙ-M01: Standard  Transportation Document: An open source application example in Maritime Transportation

120 (λεπτά)

17 Ιουλίου 2015

18:00–20:00

IΙΙ-M02: Open Source Marine Navigation Software and Electronic Charts

- Λήξη Σεμιναρίου: Sum-Up

120 (λεπτά)

GE: General, C:Core, M:Major

 

 

Στις εργασίες του σεμιναρίου θα συνεισφέρουν με ειδικές ομιλίες, εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας:

  • Γιώργος Καραμανώλης, CROWD POLICY
  • Παναγιώτης Ιωάννου, Ericsson Hellas
  • Κωνσταντίνος Λιακέας, consultant
 
 

 


[1] Το έργο Μονάδες Αριστείας ΕΛ/ΛΑΚ υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για την Ανάπτυξη και Διάδοση του Ανοιχτού Λογισμικού» του Προγράμματος  «Ψηφιακή Σύγκλιση». Το έργο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

 

 

Σχετικά Άρθρα