Όχι στο διαδικτυακό εκφοβισμό από τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου

Πρόγραμμα Erasmus+ με τη συμμετοχή ομάδων από την Εσθονία, την Τουρκία και τη Ρουμανία
Παρ, 19/05/2023 - 11:03

Πραγματοποιήθηκε η τέταρτη και τελευταία κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+, με τίτλο «Don’tBeMeanBehindtheScreen» (2019-1-CZ01-KA229-06116) στο 2ο Γυμνάσιο Χίου, από 8 μέχρι 12 Μαΐου 2023. Το σχολείο υποδέχτηκε μαθητές και καθηγητές από τέσσερις χώρες, συγκεκριμένα το ParnuMaiSchool από το Πααρνού - Εσθονία (βασικός συντονιστής), το VakifbankOrtaokulu από τα Άδανα - Τουρκία και το PalatulCopiilorαπό την Κραιόβα - Ρουμανία. Το θέμα του προγράμματος ήταν σχετικό με τον διαδικτυακό εκφοβισμό «cyberbullying», ένα φαινόμενο πολύ διαδεδομένο στις μέρες μας. Οι μαθητές γνώρισαν το φαινόμενο, έμαθαν τι είναι και πώς μπορούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους φίλους τους. Γνώρισαν το προφίλ του θύτη και τις αιτίες που τον οδήγησαν σε τέτοιες συμπεριφορές. Πολύ σημαντικός είναι ο οδηγός για τους γονείς, που θα τυπωθεί και θα μοιραστεί στους γονείς των μαθητών του σχολείου.

Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας στη Χίο οι μαθητές παρουσίασαν powerpoint σχετικά με το θέμα του προγράμματος «Αιτίες και αποτελέσματα του Διαδικτυακού εκφοβισμού» καθώς και τον οδηγό για τους γονείς. Πήραν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες στο σχολείο. Έκαναν πειράματα στο εργαστήριο Φυσικών Επιστημών με τη φυσικό του σχολείου, κ. Αντάρα Αγγελική, ζωγράφισαν πανό κι έφτιαξαν βραχιολάκια φιλίας με τις καθηγήτριες κ. Δημητριάδου Εύα και κ. Φραγκάκη Ειρήνη. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Δημαρχείο της Χίου και συνάντηση με τον δήμαρχο Χίου κ. Κάρμαντζη, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Καλογεράκη, τον αντιδήμαρχο Παιδείας, κ. Νίκο Ξυλά, και τον αντιδήμαρχο τουρισμού, κ. Βεργίνα. Μαθητές και καθηγητές από το εξωτερικό είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν σημαντικά αξιοθέατα του νησιού μας (Κάστρο, Οθωμανικά Λουτρά, Ναυτικό Μουσείο, Βυζαντινό Μουσείο, βιβλιοθήκη Κοραή, Κάμπο, Νέα Μονή, Ανάβατο, Αυγώνυμα, Πυργί, Μεστά, Μουσείο Μαστίχας, Μαύρα Βόλια) και να έρθουν σε επαφή με την κουλτούρα, τα έθιμα και τον τρόπο ζωής του τόπου μας.

Την Παρασκευή 12 Μαΐου διοργανώθηκε στο 2ο Γυμνάσιο Χίου η τελετή λήξης του προγράμματος, παρουσία του αντιδημάρχου Πολιτισμού, κ. Πατεριμού, μαθητών, γονέων και καθηγητών. Οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια μικρή παρουσίαση του προγράμματος, την ταινία μικρού μήκους «Διαφορετικοί» (που έχει σχέση με τον εκφοβισμό κι έγινε στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Cineμάθεια») και μια όμορφη, συγκινητική «γιορτή» γεμάτη με τραγούδια, ειδικά γραμμένα για τον εκφοβισμό από την μουσικό του σχολείου μας κ. Τσαγκάτου, και με παραδοσιακούς χορούς υπό την επίβλεψη του κ. Σφήκα.

Η ομάδα Erasmus του σχολείου αποτελείται από τη Διευθύντρια του σχολείου κ. Μουτάφη Δέσποινα, την κ. Μηλιάδη Κική (υπεύθυνη προγράμματος), τους κκ. Καθηγητές: Αντάρα Αγγελική, Ζύμαρη Βάσω, Κοντού Νίκη, Κουγιούλη Γιάννη, Κουζίμπα Μαρία (υποδιευθύντρια), Κρουσουλούδη Πλουμή, Κρουσουλούδη Νίκο, Μανωλάκη Χρυσούλα, Πέπα Ειρήνη, Τσαγκάτου Ασπασία, και τους μαθητές: Αυγερινού Κατερίνα, Βοξάκη Μαρκέλλα, Γιαννουλάκη Λεωνίδα, Γιόμελου Μαρκέλλα, Θαρενό Άγγελο, Κακίτση Νίκο, Καλλιοντζή Παντελή, Καρακόζη Μαρία, Κεχαγιά Άγγελο, Κόκκωνα Ζένια, Κονταξάκη Ευγενία, Λούκα Λάουρα, Μερούση Μυρσίνη, Νομικό Νίκο, Παΐδούση Κωνσταντίνο, Ρισκάκη Κατερίνα, Σέργη Κωνσταντίνα, Στρατάκη Χάρη, Σφηκάκη Πολυξένη.

"Το 2023 ήταν ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για το 2ο Γυμνάσιο Χίου, γιατί συμπληρώνονται είκοσι χρόνια εκπόνησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα και αυτού του είδους οι δραστηριότητες μόνο όφελος προσφέρουν στους καθηγητές και κυρίως στους μαθητές των σχολείων. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τέτοιου είδους ευκαιρίες σε ακόμα περισσότερους μαθητές τα επόμενα χρόνια", καταλήγει το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το σχολείο.

Σχετικά Άρθρα