Χίος, Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου

Ουσιαστική συμμετοχή του Τμ. Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο ερευνητικό έργο "PORTOPIA"

Τρί, 14/11/2017 - 15:30

Πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες η ημερίδα για την επιτυχή ολοκλήρωση του ερευνητικού έργου «PORTOPIA» το οποίο αποτέλεσε για τέσσερα έτη το κυρίαρχο ερευνητικό έργο για την ευρωπαϊκή λιμενική βιομηχανία. Στην εκδήλωση παρέστησαν 100 περίπου συμμετέχοντες, εκπροσωπώντας ευρωπαϊκές λιμενικές αρχές, ευρωπαϊκές ενώσεις αλλά και διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Πρόεδρος και η Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Λιμένων (ESPO), εκπρόσωποι της UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development), της CLECAT (European Association for forwarding, transport, logistics and customs services), της EFIP (European Federation of Inland Ports), της ECASBA (European Community Association of Ship Brokers and Agents),  της ΕΤΑ (European Tug-owners Association) καθώς και εκπρόσωποι 30 λιμενικών αρχών από όλη την Ευρώπη και εκπρόσωποι επτά εθνικών ενώσεων λιμένων.

Το PORTOPIA (Ports Observatory for Performance Indicator Analysis) χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκούς πόρους στο πλαίσιο του  7ου Προγράμματος Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (FP7) της Ε.Ε. Στόχος του έργου ήταν η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την μέτρηση της αποδοτικότητας των ευρωπαϊκών λιμένων με την χρήση κατάλληλων δεικτών αλλά και η δημιουργία ενός παρατηρητηρίου για την αποδοτικότητα της ευρωπαϊκής λιμενικής βιομηχανίας.

Οι δύο στόχοι επιτεύχθηκαν καθώς το PORTOPIA αποτελεί σήμερα το πλέον ολοκληρωμένο σύστημα δεικτών μέτρησης της αποδοτικότητας των λιμένων παγκοσμίως, το οποίο μάλιστα λειτουργεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας συμβάλλοντας περεταίρω στην ψηφιοποίηση της λιμενικής βιομηχανίας. Επιπρόσθετα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Λιμένων (ESPO) αποφάσισε ήδη την υποστήριξη της πλατφόρμας μετά την ολοκλήρωση του έργου δημιουργώντας τη βάση για την συνεχή παρακολούθηση δεικ΄των απόδοσης των ευρωπαϊκών λιμένων.

Το Εργαστήριο Διοίκησης Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμμετείχε ενεργά στο PORTOPIA έχοντας αναλάβει την διεκπεραίωση του πλέον καινοτόμου και απαιτητικού τμήματος του έργου, την διαμόρφωση ενός συστήματος μέτρησης της ικανοποίησης των χρηστών των λιμένων. Η ερευνητική ομάδα με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Θάνο Πάλλη του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών και τους Ερευνητές Δρ. Γιώργο Βαγγέλα και Εύη Κλαδάκη ανέπτυξαν ένα σύστημα δεικτών μέτρησης της ικανοποίησης των χρηστών το οποίο, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, είναι σε θέση να δίνει στους λιμένες ουσιώδους σημασίας πληροφορίες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην χάραξη στρατηγικής αλλά και στην λήψη αποφάσεων με στόχο την μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των λιμένων. Το σύστημα εφαρμόστηκε πιλοτικά σε οχτώ ευρωπαϊκούς λιμένες, ενώ ήδη μελετάται η περεταίρω ανάπτυξή του και εφαρμογή του σε λιμένες τόσο της Ευρώπης όσο και άλλων γεωγραφικών περιοχών.

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 24/09/2018 - 21:17
Γιάννης Ράλλης

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Χίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας στη συνεδρίαση της 20ης Σεπτεμβρίου 2018 ασχολήθηκε με διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και με τον αποκλεισμό του συναδέλφου μας Γιάννη Ράλλη, Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών Βορείου Αιγαίου, από τη θέση του υποψηφίου Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου του ΠΕΚΕΣ Βορείου Αιγαίου. Ο Γιάννης Ράλλης, αντιπρόεδρος του Παραρτήματος, δεν παρίστατο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, για να μην επηρεάσει την έκβασή της.

Το Παράρτημα Χίου της ΕΜΕ είναι Επιστημονικό Σωματείο, οπότε, λόγω αυτής του της ιδιότητας δεν παίρνει κομματικές και συνδικαλιστικές θέσεις. Επομένως διαμαρτυρόμαστε εντονότατα προς κάθε κατεύθυνση μόνο για τον Επιστημονικό και Παιδαγωγικό αποκλεισμό του Γιάννη Ράλλη, χωρίς κανένα κομματικό ή συνδικαλιστικό σχολιασμό.

Διαβάζοντας την επιστολή του Γιάννη Ράλλη προς το Συμβούλιο Επιλογής διακρίναμε, από την άψογα τεκμηριωμένη επιστολή του, τη δικαιολογημένη αγανάκτηση και πικρία του. Με το επιπλέον δεδομένο ότι δεν έχουμε δει στα ΜΜΕ καμία απολύτως διάψευση ή απάντηση, ενώνουμε και εμείς μαζί του φωνή διαμαρτυρίας.

Ο Γιάννης, ιδρυτικό μέλος του Παραρτήματος και επί αρκετά χρόνια Πρόεδρος προσέφερε τα μέγιστα και στο Παράρτημα και στη Μαθηματική Παιδεία του τόπου μας, εργαζόμενος ακατάπαυστα για 35 τουλάχιστον χρόνια. Ο Γιάννης δεν είναι απλά Μαθηματικός, είναι ιδεολόγος Μαθηματικός και θα μείνει έτσι μέχρι το τέλος της ζωής του, διακρινόμενος για την ευγένεια και το σεβασμό του προς τους συναδέλφους και τους μαθητές του. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Σχολικός Σύμβουλος δεν «κούνησε ποτέ σε κανέναν το δάκτυλο». Στις διάφορες συζητήσεις αντιμετώπιζε όλους τους συναδέλφους από θέση ισότητας.

Υποσχόμαστε στο φίλο Γιάννη Ράλλη ότι μαζί θα συνεχίσουμε να διοργανώνουμε σεμινάρια, ημερίδες, συνέδρια, μαθηματικούς διαγωνισμούς, προσομοιώσεις διαγωνισμάτων καθώς και γενικότερου ενδιαφέροντος ομιλίες, έχοντας σαν οδηγό μας, όπως πάντα μέχρι σήμερα, το καλό των μαθητών μας.

 

H  Δ.Ε του Παραρτήματος Χίου της Ε.Μ.E.

 

     Ο Πρόεδρος                                       Ο Γραμματέας                                  Τα μέλη

Παντελής Ι. Σαλλιάρης                  Ελευθέριος Ανταράκης                 Μανώλης Ζούντας

Ανδρέας Διαμάντας

                                                                                                                                Κώστας Φακούδης

                                                                                                                                Κώστας Κουφοπαντελής