Χίος, Τρίτη 7 Απριλίου

Αφού «λεφτά υπάρχουν» γιατί καταργούν το νησιωτικό ΦΠΑ;

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η πλήρης και καθολική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου απαιτεί τεράστιους πόρους. Οτιδήποτε άλλο είναι κοροϊδία»
Τετ, 28/03/2018 - 15:45

Διήμερη επίσκεψη στην Κάρπαθο πραγματοποιεί ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, όπου παρευρέθηκε στη σύσκεψη φορέων στο Επαρχείο Καρπάθου – Κάσου, είχε συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Καρπάθου, επαφές με κομματικά στελέχη και πολίτες του νησιού.

Στη συνάντηση των φορέων της Καρπάθου για το ζήτημα του μεταφορικού ισοδύναμου, ο Μάνος Κόνσολας, που χαιρέτισε την παρουσία και την κινητοποίηση των φορέων του νησιού και τόνισε χαρακτηριστικά: «Καμία διαδικασία ανοιχτού και ελεύθερου διαλόγου, δεν υποκρύπτει σκοπιμότητες και δεν πρέπει να φοβίζει κανέναν».

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα προς την κυβέρνηση, ενώ επισήμανε ότι από την αρχή είχε προειδοποιήσει ότι η εξαγγελία για το μεταφορικό ισοδύναμο, δεν στηριζόταν σε ρεαλιστικά και πραγματικά δεδομένα, αλλά είχε στόχο τον αποπροσανατολισμό των πολιτών για να ξεχάσουν την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας κάνει να πιστέψουμε ότι προχώρησε στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για να εισπράξει 85 εκ. ευρώ και την ίδια στιγμή έχει τη δυνατότητα να δώσει υπό μορφή παροχών ένα πολλαπλάσιο ποσό.

Αφού «λεφτά υπάρχουν» για ποιο λόγο τότε προχώρησε στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά;», τόνισε ο Βουλευτής.

Ο κ. Κόνσολας παρουσίασε την απόφαση ανάθεσης της μελέτης για το μεταφορικό ισοδύναμο που έκανε η κυβέρνηση και δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια τον περασμένο Ιούλιο, από την οποία προκύπτει η πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει το κόστος του μεταφορικού ισοδύναμου, τον αριθμό των δικαιούχων αλλά και τις μετακινήσεις. Με άλλα λόγια, να περιορίσει τα ποσά που θα διατεθούν σε λίγους, με αποκλεισμούς λόγω εισοδηματικών ή περιουσιακών κριτηρίων ή με αποκλεισμούς νησιών.

Ο Μάνος Κόνσολας έθεσε τέσσερα (4) συγκεκριμένα ερωτήματα προς την κυβέρνηση:

1ον: Υπάρχει μελέτη ανάλυσης κόστους-οφέλους για την πλήρη εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, με δεδομένο ότι δεν υπήρξε αντίστοιχη μελέτη για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ούτε υπάρχουν, μέχρι σήμερα, απολογιστικά στοιχεία για τη δημοσιονομική απόδοση αλλά και τις επιπτώσεις του συγκεκριμένου μέτρου;

Τη στιγμή, μάλιστα, που αρνούνται να μου δώσουν τα στοιχεία για το αν και κατά πόσο αυξήθηκαν τα έσοδα από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Γιατί; Γιατί πολύ τα έσοδα δεν είναι αυτά που υπολόγιζαν και γιατί η αύξηση του ΦΠΑ και η υπερφορολόγηση έχει οδηγήσει σε μείωση των εισοδημάτων που δηλώνονται.

2ον: Ποιοι είναι οι πόροι που διαθέτει η κυβέρνηση για την πλήρη εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για τους κατοίκους των νησιών και από που προέρχονται; Επαρκούν αυτοί οι πόροι για να υπάρξει πλήρης εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου;

3ον: Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η κυβέρνηση, σε επίπεδο Ε.Ε, για να υπάρξει χρηματοδότηση για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου με δεδομένο ότι το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό και σε μόνιμη και  ετήσια βάση;

4ον: Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη μελέτη έχει την εμφανή στόχευση του εντολέα της, της κυβέρνησης, δηλαδή, να περιορίσει τον αριθμό των δικαιούχων, το εύρος και το πεδίο εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου, ποια είναι η πρόθεση της κυβέρνησης; Η πλήρης εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου ή η περιορισμένη εφαρμογή του σε μικρά νησιά ή για ελάχιστους δικαιούχους και περιορισμένες κατηγορίες;

Όπως τόνισε ο κ. Κόνσολας: «Μεταφορικό ισοδύναμο σημαίνει εναρμόνιση του κόστους μεταφοράς προσώπων, αγαθών, πρώτων υλών και υπηρεσιών στα νησιά με το αντίστοιχο κόστος στην ηπειρωτική χώρα. Οτιδήποτε άλλο είναι στρέβλωση και κοροϊδία».

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση του Τοπικού Συμβουλίου
Δευ, 06/04/2020 - 20:57

Παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες τη διενέργεια έντονων ζυμώσεων σχετικά με την εξεύρεση κατάλληλου χώρου που θα λειτουργήσει ως καραντίνα για τους πιθανούς νεοεισερχόμενους πρόσφυγες/μετανάστες. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μια ορθή τακτική καθώς καθημερινά παρακολουθούμε και ενημερωνόμαστε για την επικίνδυνη πανδημία του ιδού covid-19, ο οποίος πλήττει όλο τον κόσμο. Έτσι λοιπόν, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας αποτελεί το κομβικότερο ζητούμενο που πολιτική ηγεσία και πολίτες πρέπει να έχουμε στον νου μας.

          Στα πλαίσια λοιπόν, αυτών των ζυμώσεων πληροφορούμαστε ότι ως πιθανή λύση προκρίνεται ιδιωτικός χώρος εντός του αστικού ιστού, δίπλα από την ΔΕΗ, κοντά στον Κάμπο και τον Καρφά, στις παρυφές των συνόρων του χωριού μας.

          Ως κοινότητα Θυμιανών, ερχόμαστε νωρίς να καταστήσουμε σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχτούμε ο πιθανολογούμενος αυτός προσωρινός χώρος καραντίνας να λάβει στην πορεία μόνιμα χαρακτηριστικά κλειστής ή ανοιχτής δομής.

          Γι' αυτόν το λόγο και επειδή ως πρώτιστο στόχο θέτουμε την αγαστή συνεργασία με την δημοτική αρχή αλλά και την κυβέρνηση, που εκπροσωπεί εδώ στο νησί μας ο Υπουργός κύριος Νότης Μηταράκης, εκφράζουμε την έντονη επιθυμία μας να ενημερωθούμε αναλυτικά για τα χαρακτηριστικά και τα χρονικά όρια που θα τεθούν στην όποια σύμβαση ετοιμάζει το δημόσιο με τον εν λόγω ιδιώτη του ακινήτου.

          Χωρίς αμφιβολία είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει στο συμβόλαιο που θα δημιουργηθεί ρήτρα η οποία θα εξασφαλίζει ότι από τη στιγμή που θα αρθούν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας και τα μέτρα γενικότερης πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό, θα πάψει και ο χώρος αυτός να χρησιμοποιείται για παραμονή προσφύγων/μεταναστών. Αυτό φυσικά συνεπάγεται ότι το συμβόλαιο θα πρέπει να έχει ισχύ 1,5- 2 μηνών περίπου (κι αν τα μέτρα παραταθούν να ξανανανεώνεται για το ανάλογο διάστημα). Οπωσδήποτε δεν πρόκειται να δεχτούμε ένα συμβόλαιο αορίστου ή εν πάσει περιπτώσει απροσδιορίστου χρόνου, διότι δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση αργότερα να οδηγηθούμε σε τετελεσμένα γεγονότα, ούτε και θα τα ανεχτούμε.

          Θα ήταν λοιπόν χρήσιμο Δήμος και Υπουργείο πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια να μας έχουν ενδελεχώς ενημερώσει όπως κι εμείς με αυτό το κείμενο σπεύδουμε να καταστήσουμε σαφείς τις προθέσεις μας. Ζούμε μια κατάσταση πρωτόγνωρη για μικρούς και μεγάλους. Η κοινωνία μας και η πολιτικοί μας ταγοί έχουν αναλάβει την διεξαγωγή ενός μεγάλου αγώνα από τον οποίο πρέπει να εξέλθουμε νικητές. Επομένως η ειλικρίνεια των προθέσεων και των επιδιώξεων μας για όλα τα θέματα που μας απασχολούν συνιστά ένα απαραίτητο συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία του τόπου μας.

          Το παρόν δημοσιεύεται εις γνώση των πολιτών,του Δήμου Χίου και των δημοτικών Παρατάξεων, τουΥπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και του βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη.

 

Ο Πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου,                           Τα μέλη στου συμβουλίου,

Μαμαλής Γεώργιος                                                              Βλάχος Κωνσταντίνος

                                                                                              Δαμίρης Κωνσταντίνος

                                                                                               Επιτροπάκης Χρήστος

                                                                                               Καρασούλης Δήμος

                                                                                                Πατελίδας Γεώργιος

                                                                                                Φραγκάκη Χρυσάνθη