Αναψε φωτιές η ΒΙΑΛ. Δεν ψηφίστηκε η σύμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Τρί, 29/12/2015 - 19:04

Ανυπόγραφη έμεινε η σύμβαση δωρεάν παραχώρησης της ΒΙΑΛ από τον Δήμο Χίου προς το υπουργείο Εσωτερικών, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε μεν ενημερωτικά, επί δύο ώρες το θέμα, αλλά δεν προχώρησε σε ψήφιση, καθώς η σύμβαση ήρθε λίγα λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης κι έτσι, κυρίως οι αντιπολιτεύσεις, δεν είχαν τη δυνατότητα να την μελετήσουν και να συμφωνήσουν ή όχι με τους όρους.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τη δημοτική σύμβουλο της «Χιακής Συμπολιτείας» Δέσποινα Τσαρδάκα, που δήλωσε ότι αν πρόκειται να συζητηθεί το θέμα με την εισήγηση να έχει φτάσει λίγα λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης θα αποχωρήσει, θέτοντας εμμέσως και θέμα νομιμότητας στη διαδικασία λήψης απόφασης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης, καθώς απουσίαζε ο επικεφαλής της παράταξης Πολύδωρος Λαμπρινούδης, αλλά και ο Μάρκος Σκούφαλος, όπως και σύμβουλοι της συμπολίτευσης.

Τη «χρυσή τομή» προσπάθησε να βρει ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κλέαρχος Χρύσης, μεταθέτοντας τη συζήτηση στο τέλος της συνεδρίασης με ένα δεκάλεπτο διάλειμμα, έτσι ώστε να διαβαστεί το θέμα, αφού ο Μανώλης Βουρνούς έδειχνε την πρόθεσή του να κλείσει το θέμα με ψήφιση, θέση όμως που «κάμφθηκε» τελικά από την απροθυμία των δημοτικών συμβούλων να ψηφίσουν.

Πάντως ο δήμαρχος Χίου έκρουσε τον κώδωνα του κίνδυνου στο δημοτικό συμβούλιο, όσον αφορά την καθυστέρηση, αφού όπως είπε αφενός η Χίος δεν πρέπει να δώσει την εικόνα ενός «εμποδίου» στην κυβέρνηση, που πιέζεται ασφυκτικά από την Ε.Ε. για τη δημιουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, και αφετέρου υπενθύμισε ότι σε δύο μήνες θα λήξει η σύμβαση των Ταμπάκικων.

«Μετά από ένα πινγκ-πονγκ δύο εβδομάδων προσχεδίων συμβάσεων, καταλήξαμε σε μία που εξυπηρετεί πλήρως τον δήμο Χίου, έχει συμπεριλάβει όλα όσα θέταμε», ανέφερε ο Δήμαρχος Χίου, συστήνοντας στο δημοτικό συμβούλιο που εν τω μεταξύ… φυλλορροούσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης καθώς οι σύμβουλοι έφευγαν, να μην φεύγουν γιατί σε λίγο «εμείς οι ίδιοι θα τρέχουμε».

 Στη σύμβαση προβλέπεται η παραχώρηση για τρία χρόνια του ακινήτου της ΒΙΑΛ, με δυνατότητα επέκτασης για αλλά δύο, η δημιουργία υποδομών από το υπ. Εσωτερικών, η σύσταση τριμερούς επιτροπής αποτελούμενης από εκπρόσωπο του Υπουργείου, του Δήμου Χίου και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Χαλκειούς, η οποία όμως θα έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα και οι εισηγήσεις της δεν θα είναι δεσμευτικές για τη λειτουργία του Κέντρου.

Ο όρος αυτός προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Χαλκειούς που δήλωσε ότι με αυτό το ρόλο δεν θέλει να μετέχει, ενώ με τη θέση αυτή συντάθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ζώας.

Το θέμα αφού συζητήθηκε επί δίωρο, θα επανέλθει άμεσα σε συνεδρίαση, ίσως και κατεπείγουσα τις επόμενες μέρες, έτσι ώστε να ψηφιστεί η σύμβαση κι έτσι να παραχωρηθεί το κτήριο της ΒΙΑΛ άμεσα, με τον Μανώλη Βουρνού να πιέζει μέχρι την τελευταία στιγμή για άμεση υπογραφή λέγοντας ότι «είναι οι καλύτεροι όροι που μπορούσαμε να πετύχουμε, αναλογιστείτε αν προτιμάτε να κάνει μόνο του το Υπουργείο ένα Κέντρο, όπου και όπως θέλει ή να γίνει κάτι στο οποίο θα έχουμε και εμείς λόγο».

Να σημειώσουμε ότι το κτήριο της π. ΒΙΑΛ, λίγο πριν τη συνεδρίαση αγοράστηκε από τον Δήμο Χίου, με τον δήμαρχο να το ανακοινώνει ευχόμενος «καλορίζικο», αλλά ελάχιστοι δημοτικοί συμβούλιου έδειξαν να χαίρονται με το νέο αυτό περιουσιακό στοιχείο του Δήμου.

 

 

Σχετικά Άρθρα