Χίος, Τετάρτη 3 Ιουνίου

Ανοικτή Επιστολή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, προς τους κατοίκους της Χίου.

Βίντεο
Δευ, 16/03/2020 - 15:32

Φίλες και Φίλοι,

 

Επικοινωνούμε, σήμερα, μέσω βίντεο, διότι, για το προσεχές διάστημα, πρέπει να περιορίσουμε δραστικά την προσωπική επαφή. Να μείνουμε σπίτι. Να δείξουμε ατομική ευθύνη και να προστατέψουμε τον εαυτό μας, τις οικογένειες μας, την κοινωνία.

 

Αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα δύο σημαντικές προκλήσεις. Και θα τα καταφέρουμε και στα δύο μέτωπα.

 

Η Κυβέρνηση με ευθύνη και σχεδιασμό, πριν κορυφωθούν τα γεγονότα, έχει λάβει και συνεχίζει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της χώρας μας.

 

Η χώρα μας και το νησί μας αντιμετωπίζει με ενότητα και αποφασιστικότητα την πρόσφατη ασύμμετρη απειλή, με την μορφή μεταναστευτικών ροών.

 

Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, με απόφαση ΚΥΣΕΑ και Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αύξησε το βαθμό ετοιμότητας στα σύνορα στο μέγιστο βαθμό και ανέστειλε τη διαδικασία ασύλου.

 

Με σαφή πολιτική εντολή και κάλυψη οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, η αστυνομία και το λιμενικό μας, έχουν αποτρέψει τις οργανωμένες προσπάθειες παράνομων αφίξεων στη χώρα μας.

 

Η πολιτική άλλαξε. Η Ελλάδα δεν είναι πια ξέφραγο αμπέλι.

Φύλαξη συνόρων, επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου και σημαντική αύξηση των επιστροφών αποτελούν, όχι απλώς μελλοντικούς στόχους, αλλά σημερινή πραγματικότητα.

 

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι γίνεται το μέγιστο δυνατό για την προστασία της χώρας μας στην σημερινή δύσκολη συγκυρία.

 

Στην Ευρώπη είμαστε στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης. Στόχος μας είναι ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός Ασύλου να μοιράζει το βάρος, τις ευθύνες της κρίσης, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, ώστε η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας να μην μετατρέπει, πλέον, τα νησιά μας σε αποθήκες ψυχών.

 

Και σε λίγες βδομάδες έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο.

Από την πρώτη μέρα στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, δουλεύουμε σκληρά και συστηματικά, με σχέδιο, για την μείωση των ροών και για τον περιορισμό των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες, στο νησί μας τη Χίο.

 

Με νομοθετικές πρωτοβουλίες για την διακοπή παροχών σε όσους έλαβαν άσυλο, με την θέσπιση διαδικασιών ελέγχου των ΜΚΟ. Με χρηματοδότηση των Δήμων που φιλοξενούν δομές, με θεσμοθέτηση αποζημιώσεων για όλους όσους έχουν υποστεί ζημιές. Με καθιέρωση νέας πολιτικής υγείας αιτούντων, για την προστασία της ατομικής, αλλά και της δημόσιας υγείας. Με μέτρα για την χρηματοδότηση προγραμμάτων για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης.

 

Με δράσεις μεταφοράς 10,000 μεταναστών από τα νησιά μας το πρώτο τρίμηνο, με τον προγραμματισμό 5,000 εθελοντικών επιστροφών. Σχεδιάζουμε και περαιτέρω μετακινήσεις άμεσα. Τετάρτη φεύγουν για τα νέα κλειστά κέντρα όσοι εισήλθαν πρόσφατα παράνομα.

 

Φίλες και Φίλοι,

έχω ήδη εκφράσει την βαθύτατη λύπη μου για τα πρόσφατα γεγονότα στο νησί μας. Και σας διαβεβαιώ ότι θα αποδοθούν αυστηρά ευθύνες εκεί που αναλογούν.

 

Είμαι ξεκάθαρος. Η Κυβέρνηση δεν θέλει να έχουμε κανέναν παράνομα εισελθόντα, ούτε στα νησιά ούτε στην ηπειρωτική Ελλάδα. Για τους λόγους αυτούς, φυλάμε τα σύνορα, κάνουμε επιστροφές, είμαστε στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη.

 

Αλλά όσοι, λιγότεροι ήδη, τελικά μπαίνουν πρέπει να είναι σε κλειστές δομές για την ασφάλεια όλων. Το λέμε από το Νοέμβριο, πολλοί τώρα βλέπουν τους κινδύνους και τα προβλήματα! Θα εξακολουθώ να συζητώ με την τοπική αυτοδιοίκηση για την εξεύρεση ρεαλιστικών και αποτελεσματικών λύσεων.

 

Είναι δεδομένο ότι κάποιοι στα δύσκολα είτε δεν άντεξαν, είτε επέλεξαν να χτίσουν πολιτικό κεφάλαιο για τον εαυτό τους ή την παράταξη τους. Να βρουν λόγο πολιτικής ύπαρξης, αλλά αυτή η κουβέντα δεν είναι της παρούσης.

 

Είμαι και θα παραμείνω στην πρώτη γραμμή. Στα εύκολα, αλλά κυρίως στα δύσκολα.

 

Εδώ είναι ο τόπος μου, χθες, σήμερα και αύριο.

 

Και είμαι βέβαιος, ότι όλοι μαζί, με ενότητα, με σχέδιο, με αποφασιστικότητα, θα τα καταφέρουμε.

 

Νότης Α. Μηταράκης

Δείτε το βίντεο εδώ

 

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 03/06/2020 - 09:25

Αναλωνόμαστε τοπικά με θέματα ληγμένα από την ζωή, όπως για παράδειγμα στην αναζήτηση χώρου για ΚΥΤ, αφού είναι καθαρό ότι ουδείς θα τολμήσει με τις παρούσες συνθήκες να προτείνει κάτι άλλο πέραν της ΒΙΑΛ, επιπρόσθετα αν συνεχίσουμε ευτυχώς να έχουμε μηδενικές ροές και δεν βλέπουμε το κύριο.

Και αυτό είναι ότι η ΒΙΑΛ μπορεί να αραιώσει άμεσα και αυτό δεν γίνεται επειδή η ηπειρωτική Ελλάδα, με ότι δύναμη διαθέτει, από κινητοποιήσεις μέχρι Δημάρχους, Δημοτικά Συμβούλια και Βουλευτές, δεν αφήνουν σε χλωρό κλαδί τον Νότη Μηταράκη, με αποτέλεσμα το άδειασμα των ΚΥΤ  στα νησιά είτε να γίνεται με το σταγονόμετρο, είτε να γίνεται στα… κρυφά.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους του προβλήματος είναι ότι 500 αυτή τη στιγμή πρόσφυγες, έχουν αναγνωρισμένο άσυλο, που σημαίνει ότι μπορούν και πρέπει να φύγουν ΤΩΡΑ από την ΒΙΑΛ και παραμένουν εκεί οικειοθελώς, διότι απλούστατα δεν έχουν που να πάνε.

Υπ’ όψιν ότι το υπουργείο Μετανάστευσης έχει επεξεργαστεί προγράμματα ένταξης, που περιλαμβάνουν από προσωρινή φιλοξενία σε δομές προσαρμογής στην ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και ένταξης σε προγράμματα εργασίας.

Πλην όμως για να γίνουν όλα αυτά πρέπει η υπόλοιπη Ελλάδα να θέλει να μοιραστεί το πρόβλημα, τώρα που τα νησιά σήκωσαν όλο αυτό το βάρος των τόσων χρόνων.

Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο νούμερο στη Μυτιλήνη είναι 1600, συνεπώς 2100 πρόσφυγες μπορούν να μετακινηθούν ΤΩΡΑ από τα δύο νησιά και αυτό δεν γίνεται.

Το νέο πρόβλημα λοιπόν είναι μπροστά μας και δεν είναι που θα γίνει και αν γίνει νέο ΚΥΤ, αλλά πως θα απορροφηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα οι πρόσφυγες που είναι ελεύθεροι να ακολουθήσουν την τύχη τους στην χώρα από την οποία αιτήθηκαν άσυλο και αυτό τους δόθηκε.