Διαφάνεια σε όλα στην λειτουργία του Δήμου

Δείτε το Βίντεο
Δευ, 19/10/2020 - 19:40

Χωρίς την παρουσία του Συνδυασμού του Δημάρχου και κριτική στη Δημοτική Αρχή, για τον τρόπο λειτουργίας της, κυρίως για ζητήματα διαφάνειας  στο θέμα προσλήψεων και των συμβάσεων, συνοδεύτηκε η εισήγηση του επικεφαλής του συνδυασμού «Χίος Μπροστά» Γιάννη Καραβασίλη, κατά τη διάρκεια της μονοθεματικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, της οποίας δημοσιοποιούμε τα βασικότερα σημεία.

Τι πρέπει να γίνει στον Δήμο σύμφωνα με τον Συνδυασμό "Χίος μπροστά":

• Δημοσιότητα παντού και για όλα. Δημοσιότητα προκηρύξεων για προσλήψεις για προμήθειες για δράσεις, για τα πάντα. Δημοσιότητα όχι όμως στα ελάχιστα απαραίτητα της νομοθεσίας. Για τις προμήθειες να δημοσιοποιείται εγκαίρως η ΠΡΟΘΕΣΗ ΑΝΑΘΕΣΗΣ και όχι η ίδια η ανάθεση. Το ίδιο και για τις προσλήψεις, έγκαιρα και με τρόπο που όλοι να φτάνουν στην πληροφόρηση για κάθε είδους ανακοίνωση. Και λέμε πρόθεση ανάθεσης γιατί δεν είμαστε εναντίον των αναγκαίων αναθέσεων αλλά είμαστε εναντίον τού τρόπου με τον οποίο γίνονται. Η δημοσιοποίηση της πρόθεσης βοηθά και προάγει τον υγιή ανταγωνισμό, την καλυτέρευση των επαγγελματιών και την ανταγωνιστικότητά τους, την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων για τον δήμο και άρα για τους δημότες. Έτσι με αυτόν τον τρόπο δεν θα αποκλείεται κανείς από την πρόσβαση, το νόμιμο θα γίνεται αυτόματα και ηθικό. Προσφορές από περισσότερους αφού πλέον θα είναι ανοικτή αυτή η δυνατότητα και το άνοιγμα τους να γίνεται από τους υπηρεσιακούς παράγοντες στην οικονομική επιτροπή με δημοσιότητα.

• Προτείνουμε στη σελίδα του Δήμου όλες οι ζητούμενες ανάγκες σε προσωπικό, αγαθά και υπηρεσίες να μπουν κάτω από μία ενιαία παρουσίαση με τον τίτλο «Ο Δήμος σήμερα ζητά». Αυτή θα χωρίζεται σε δύο κύριες υποενότητες, προσωπικό και αγαθά/υπηρεσίες. Στην κάθε υποενότητα να υπάρχει το τι ζητά ο δήμος και η παραπομπή με τα links στις σχετικές προκηρύξεις, περιγραφές κλπ. Αυτό μπορεί άμεσα η υπηρεσία να διερευνήσει το κόστος και το χρόνο υλοποίησης και να έρθει στην οικονομική επιτροπή και στο δημοτικό συμβούλιο για ψήφιση. (Εάν η παράταξη του δημάρχου δεν συμφωνεί προτείνω να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση οι υπόλοιποι και να φέρουμε την πρόταση κοστολογημένη προς υλοποίηση).

• Μέσα δημοσιότητας - Facebook:H σελίδα του δήμου και των οργανισμών του στο fb δεν ανήκει στον δήμαρχο η στον κάθε πρόεδρο για ανούσιες ανακοινώσεις, φωτογραφήσεις και δημοσιοποίηση πολλές φορές των αυτονόητων με σκοπό και μόνο την προβολή. Μια και το fb αποτελεί πλέον ένα μέσο με τεράστια διείσδυση, εκεί θα πρέπει εγκαίρως να δημοσιοποιείται κάθε ΠΡΟΘΕΣΗ ΑΝΑΘΕΣΗΣ κάθε αναγγελία πρόσληψης με τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά στοιχεία και τα προσόντα. Παρότρυνση προς τα ΜΜΕ να κοινοποιούν καθημερινά από τις δικές τους σελίδες όλες τις σχετικές δημοσιεύσεις πέραν αυτών που οι κανόνες δημοσιότητας προβλέπουν την επί πληρωμή ανάρτηση. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στην ιστοσελίδα του δήμου. Και εδώ υπό τον ίδιο τίτλο «Ο Δήμος σήμερα ζητά».

• Αποφυγή κατάτμησης έργων για την δυνατότητα ανάθεσης σε πολλούς.

Mετά την συνεδρίαση ο Συνδυασμός "Χίος μπροστά' εξέδοσε την παρακάτω ανακοίνωση: 

• Επαρκής τεκμηρίωση των προτάσεων προς ψήφιση είτε στο δημοτικό είτε στα διοικητικά συμβούλια.

• Ισχυροποίηση μέσω της έκφρασης της επιθυμίας και της απόφασης του ΔΣ  των επιτροπών παραλαβής έργων-προμηθειών ώστε να οχυρωθούν οι υπάλληλοι για την καλύτερη αποτελεσματικότητα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ενάντια σε κάθε πολιτική παρεμβολή ή πίεση...

• Δημιουργία και δημοσιότητα οργανογράμματος και σύνθεσης ανθρώπινου δυναμικού όλων των ΝΠ οργανισμών κλπ ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και πρόσβαση από όλους. Καθημερινά  να υπάρχει εικόνα ποιος και σε ποιόν τομέα απασχολείται.

• Δημοσιότητα συνεδριάσεων οικονομικής επιτροπής και έγκαιρη αποστολή εισηγήσεων ειδικά θεμάτων για αναμόρφωση προϋπολογισμού ώστε να υπάρχει δυνατότητα κατάθεσης εναλλακτικών προτάσεων.

• Δημόσιες συνεδριάσεις ΔΣ με ενημέρωση των τοπικών μέσων για τα θέματα ημερησίας διάταξης.

• Ελαχιστοποίηση των συνεδριάσεων διά περιφοράς εκτός των πολύ τυπικών θεμάτων και αφού έχει προηγηθεί έγκαιρη ενημέρωση και ουσιαστική ενημέρωση για τα θέματα.

• Διασφάλιση ότι οι πολίτες δεν θα είναι υποχρεωμένοι να παραλαμβάνουν τυπικά έγγραφαν από αιρετούς  η δεν θα αποστέλλονται σ αυτούς προκειμένου «να αποδειχθεί» το έμπρακτο ενδιαφέρον της εκάστοτε δημοτικής αρχής.

• Άμεση διερεύνηση από την υπηρεσία των απαραίτητων αλλαγών που πρέπει να γίνουν στο οργανόγραμμα του Δήμου και δημιουργία υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου όπως και άλλοι δήμοι έχουν κάνει.

• Συγκρότηση επιτροπής διαπαραταξιακής , με μέριμνα για τον έλεγχο και την εφαρμογή της διαφάνειας σε όλους τους παραπάνω τομείς. Άλλωστε από την νομοθεσία είναι κατοχυρωμένη τόσο η δημιουργία όσο και οι υποχρεώσεις τέτοιων επιτροπών.

 

Μετά την συνεδρίαση ο Συνδυασμός εξέδοσε την παρακάτω ανακοίνωση: 

Με πρωτοβουλία του συνδυασμού μας "Χίος Μπροστά" το Δημοτικό Συμβούλιο ,συνεδρίασε με μοναδικό θέμα την διαφάνεια. Μετά απο μία εξαιρετικής ποιότητας και σύντομης διάρκειας συνεδρίαση, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα συγκεκριμένα μέτρα για την καλύτερη και διαφανέστερη λειτουργία του Δήμου. Μόνοι απόντες ο Δήμαρχος και η παράταξη του.

Ευχαριστούμε τις υπόλοιπες παρατάξεις για την εποικοδομητική συμβολή τους στην ομόφωνη απόφαση.

 

epoikodomitiki_i_synedriasi_gia_ti_diafaneia

Σχετικά Άρθρα