Χίος, Τρίτη 31 Μαρτίου

Δύο Ελληνες ιερωμένοι του Μονάχου στη διακονία των προσφύγων

Δευ, 24/02/2020 - 17:32

O ένας ταξίδεψε δυο φορές από το Μόναχο στη Μόρια μεταφέροντας ιατροφαρμακευτικό υλικό στους εκεί πρόσφυγες και μετανάστες, ενθαρρύνοντας τις τοπικές κοινωνίες να αγκαλιάσουν με αγάπη και κατανόηση τους κατατρεγμένους. Ο άλλος, με το που άρχισαν να καταφθάνουν, το 2016-17, στη Γερμανία τα πρώτα τρένα με πρόσφυγες, «εγκαταστάθηκε» στην αποβάθρα του σιδηροδρομικού σταθμού του Μονάχου. Εκεί, στην περίφημη «γραμμή 21», όπου το «Ακρόπολις» στη δεκαετία του ’60 αποβίβαζε φουρνιές μεταναστών από την Ελλάδα, με τον σταυρό στο χέρι και το πετραχήλι στο στήθος, εμψύχωνε όσους γλίτωσαν από την ανθρωποσφαγή στη Μέση Ανατολή, αναζητώντας τη σωτηρία χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην Ευρώπη.

Χριστιανοί ιερωμένοι στην ελληνορθόδοξη ενορία του Μονάχου, ο αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης εκτός από το να βοηθούν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και τη Βαυαρία, έχουν αποδυθεί τώρα (και) σε αγώνα αφύπνισης της γερμανικής και κατ’ επέκταση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, γύρω από το τι πραγματικά συμβαίνει στα ελληνικά νησιά, με επίκεντρο τη Μόρια. Πασχίζουν να ανατρέψουν την εικόνα μιας Ελλάδας αφιλόξενης, ανίκανης να οργανώσει ένα σύστημα υποδοχής και περίθαλψης για τους χιλιάδες μετανάστες - πρόσφυγες, που καλλιεργείται με αφορμή τα τεκταινόμενα στο Αιγαίο. Και τρέχουν σε εκδηλώσεις και τηλεοπτικά πάνελ για να φωνάξουν ότι το προσφυγικό δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα. Οπως λένε στην «Κ», μια τέτοια εικόνα αδικεί την Ελλάδα. Τις επόμενες μέρες ο αρχιμανδρίτης Σιώμος θα συμμετάσχει σε δημόσια συζήτηση στο Μόναχο για το προσφυγικό και την κατάσταση στο Αιγαίο, ενώ ο πρωτοπρεσβύτερος Μαλαμούσης μίλησε στο βαυαρικό Κοινοβούλιο γι’ αυτό το θέμα.

«Καλλιεργείται στην κοινωνία κλίμα κατά προσφύγων και πολλές φορές εμφανίζουν ως τους κακούς τους Ελληνες», επισημαίνει ο αρχιμανδρίτης. «Εμείς ως ενορία, ως εκκλησία προσπαθούμε να δουλέψουμε ώστε να αναδείξουμε και να αποδείξουμε ότι ούτε ο λαός μας είναι κακός, ούτε και αυτοί που έρχονται εδώ και στην Ελλάδα και αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον. Κανένας τους δεν περίμενε ότι θα εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. Προσπαθούμε να πούμε στους Γερμανούς ότι ανατρέπεται η καθημερινότητα των κοινωνιών στα νησιά, καταρρέουν οι οικονομικές ισορροπίες και έτσι δημιουργούνται και αυτές οι εντάσεις που βλέπετε στην τηλεόραση. Ολο αυτό το κλίμα ευνοεί την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος AFD, αλλά εδώ στο Μόναχο η ατμόσφαιρα για τους πρόσφυγες είναι σχετικά καλή».

«Αθλια κατάσταση»

Με αφορμή την παρουσίαση, πρόσφατα, στη βαυαρική Βουλή, βιβλίου του Γερμανού καπετάνιου Κλάους-Πέτερ Ράις, ο οποίος με προσωπικό κίνδυνο έσωζε ζωές προσφύγων, που οι έμποροι του θανάτου τους είχαν εγκαταλείψει στη Μεσόγειο, ο πρωτοπρεσβύτερος Μαλαμούσης περιέγραψε από το βήμα της εκδήλωσης το πρόβλημα στα ελληνικά νησιά, επισημαίνοντας την ευρωπαϊκή του διάσταση.

«Αυτή η άθλια κατάσταση των προσφύγων (σ.σ. στη θάλασσα της Μεσογείου) λαμβάνει χώρα και στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, αφού οι χώρες της Ευρώπης δεν ενδιαφέρονται να λύσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εκεί ελληνική τοπική κοινωνία. Οι κάτοικοι κάνουν πορείες διαμαρτυρίας όχι εναντίον των προσφύγων, στους οποίους συμπαραστέκονται με την άδολη ελληνική φιλοξενία. Οι πορείες διαμαρτυρίας έχουν ως παραλήπτες τους λαούς της Ευρώπης που κλείνουν απάνθρωπα τα σύνορά τους στο προσφυγικό ρεύμα». Τον Ελληνα ιερέα έσπευσε να επιβεβαιώσει ο Γερμανός καπετάνιος, ο οποίος επαίνεσε τους Ελληνες για τη φιλοξενία των προσφύγων και επεσήμανε την αδιαφορία των ευρωπαϊκών «χριστιανικών κρατών» να λύσουν από κοινού το ευρωπαϊκό αυτό πρόβλημα.

Αύριο, αντιπροσωπεία του Δήμου Μονάχου και στελέχη των γερμανικών πολιτικών κομμάτων, με επικεφαλής τον αρχιμανδρίτη Σιώμο, ταξιδεύουν στα Ιωάννινα για να εξετάσουν με τις αρμόδιες αρχές τη δυνατότητα αποστολής βοήθειας στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις εκεί δομές. Οπως ανέφερε ο αρχιμανδρίτης στην «Κ», παλαιότερα ο Δήμος Μονάχου είχε εκδηλώσει την πρόθεση να φιλοξενήσει ασυνόδευτα παιδιά από κέντρα στην Ελλάδα, πλην όμως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν το επέτρεψε διά της νομικής οδού. Ο ίδιος περιέγραψε την κατάσταση στη Μόρια, όπως τη βίωσε κατά τις εκεί επισκέψεις του το 2014 και το 2015. «Μαζί με το Ελληνικό Σπίτι του Μονάχου μεταφέραμε στη Λέσβο και στα Γιάννενα βοήθεια, κυρίως ιατρικό υλικό (μηχανήματα, φάρμακα, κ.λπ.), σε συνεργασία με κάποιες ντόπιες ΜΚΟ. Η τακτική μας ήταν να διανέμεται βοήθεια τόσο στους καταυλισμούς όσο και στις τοπικές κοινωνίες (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κ.ά.). Την πρώτη φορά συνάντησα κλίμα αλληλεγγύης, συνεργασίας, ο κόσμος ήθελε να βοηθήσει. Τη δεύτερη, το κλίμα ήταν κάπως βαρύ, είχε αλλάξει η ατμόσφαιρα, υπήρχαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, οι άνθρωποι ήταν πιο επιφυλακτικοί. Ανάλογες πρωτοβουλίες παίρνουν και άλλες ορθόδοξες χριστιανικές ενορίες υπό την ευλογία του μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου», είπε.

Αν ο χαρακτηρισμός «ανθρώπινο πρόσωπο της Ορθοδοξίας» είναι δόκιμος, τότε οι δύο ιερωμένοι του Μονάχου τον ενσαρκώνουν. Υπάρχει και «αρνητικό» πρόσωπο της Εκκλησίας; Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος σε μια δήλωσή του που προκάλεσε αίσθηση, «φωτογράφισε» κάποιους τέτοιους κύκλους στη χώρα μας, λέγοντας πως «δεν μπορώ να δεχθώ κάποιον που αρνείται την προσφορά σε πρόσφυγες και μετανάστες, αυτός δεν είναι ούτε Ελληνας ούτε Ορθόδοξος».

Οχι μακριά μας, στη γειτονική Βουλγαρία, τις μέρες της πρoσφυγικής πλημμυρίδας, ο ηγέτης της Ορθοδόξου Εκκλησίας, πατριάρχης Nεόφυτος, κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να μην επιτρέψει να περάσουν τα σύνορα πρόσφυγες και μετανάστες, προκαλώντας αντιδράσεις.

Σταύρος Τζίμας, Έντυπη Καθημερινή

 
 

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση του Συνδυασμού "Χίος μπροστά"
Δευ, 30/03/2020 - 22:51

Πληροφορηθήκαμε από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ ,για την επιστολή του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής προς τους Δήμους του ΒΑ Αιγαίου ,για υπόδειξη χώρων για την δημιουργία προσωρινών δομών νεοεισερχόμενων .
Συνεπείς με τις πάγιες θέσεις μας (λειτουργία μιας και μόνο μονάδας καταγραφής,κλείσιμο ΒΙΑΛ), θεωρούμε ότι είναι λάθος η δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής στο νησί μας με το πρόσχημα της υγειονομικής τρέχουσας κρίσης.
Σε κάθε περίπτωση για το θέμα που τέθηκε, θεωρούμε ότι πρέπει να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να υπάρχει η ευρύτερη σύγκλιση στην οποιαδήποτε απάντηση προς το υπουργείο.
Είναι τεράστιο λάθος η δημιουργία οποιασδήποτε τέτοιας δομής τύπου "καραντίνας" εντός του νησιού..Αυτό γιατί πολλαπλασιάζονται οι αναγκαστικές επαφές μεταξύ γηγενών και νεοεισερχόμενων (δίκτυο σίτισης, φύλαξης ,δικτύου μεταφοράς, ιατρικής φροντίδας και πιθανής περίθαλψης , ΜΚΟ κλπ). Είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση με την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την πανδημία που προσβλέπει στην ελαχιστοποίηση "επαφών" και ειδικά με άτομα άγνωστου ιατρικού ιστορικού και κατάστασης. Θυμίζουμε τις συνεχείς εκκλήσεις του κυβερνητικού επιτελείου διαχείρισης της κρίσης για την προστασία του εξαιρετικά ευαίσθητου συστήματος περίθαλψης των νησιών (πεπερασμένες δυνατότητες, δυσκολία αεροδιακομιδών). Δεν αποτελεί κινδυνολογία αλλά αποτύπωση της ωμής πραγματικότητας να αναφερθεί ότι στην Χίο του πληθυσμού των 60000 ατόμων (με τους πρόσκαιρα παραμένοντες ) υπάρχουν λιγότερες θέσεις ΜΕΘ σε σχέση με αντίστοιχο πληθυσμό στην Ιταλία η οποία πλήττεται περισσότερο από την κρίση.

Προτείνουμε την δημιουργία αμφίδρομου κυκλικού πλωτού δικτύου μεταξύ των 3 νησιών για την συλλογή των νεοεισερχόμενων και την άμεση μετακίνησή τους σε κατάλληλους χώρους που μπορεί να δημιουργήσει γρήγορα όπως πρόσφατα ισχυρίστηκε το υπουργείο εκτός των νησιών.
Επίσης είναι επιτακτική ανάγκη, η κατεπείγουσα διερεύνηση και προετοιμασία πλωτού η πλωτών μέσων κατάλληλα εξοπλισμένων με ιατρικές υποδομές και προσωπικό, τα οποία σε καθημερινή βάση (κινούμενα μεταξύ των 3 νησιών),θα χρησιμεύουν ως χώρος καραντίνας για τους φορείς (διαπιστωμένους και πιθανούς) καθώς και για νοσηλεία πιθανών νοσούντων από τον ιό και για την τάχιστη μεταφορά τους , σε αποστειρωμένο κατάλληλο περιβάλλον .