Χίος, Πέμπτη 23 Ιανουαρίου

Έχει ουρά το... μακαρόνι των νέων Φυλακών

Αποκλείσαμε Θόλος, Πιτυός, πάμε τώρα για το Αίπος και… βλέπουμε
Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 07/05/2015 - 15:42

Έχει ουρά το... μακαρόνι των νέων Φυλακών, αφού άλλη μια φορά η “Θέμις Κατασκευαστική” ήρθε είδε και θα μας πει, αν θέλουμε να ακούσουμε, γιατί μάλλον και εδώ θα γυρίσουμε τη μισή Χίο να βρούμε χώρο να μπουν 10 σκηνές για τους πρόσφυγες και θα καταλήξουμε πίσω από κανένα… νεκροταφείο, αν ξυπνήσει καλά ένας Δασάρχης. Ειδησεογραφικά πάντως, σήμερα επισκέφτηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη, Σταμάτη Κάρμαντζη και τον Δήμαρχο, Μανώλη Βουρνού ο Γενικός Διευθυντής της “Θέμις Κατασκευαστική” Δημήτριος Νικολάου και ο Προϊστάμενος Χωροταξίας και Υποδομών της ίδιας εταιρείας, Κώστας Ανεστάκος. “Η επίσκεψή μας”, μας είπε ο τελευταίος, “εντάσσεται στη συνέχεια της έρευνάς μας για την εύρεση του κατάλληλου γηπέδου για την ανέγερση νέων Φυλακών, σε αντικατάσταση των σημερινών ακατάλληλων και ευρισκόμενων πλέον στο κέντρο της πόλεως. Με δεδομένο ότι ο Δήμαρχος μάς απέκλεισε την περιοχή του Θόλους εξετάσαμε δυο - τρία γήπεδα στην περιοχή του Αίπους, θα φτιάξουμε τα τοπογραφικά σε επίπεδο προμελέτης και θα συνεχίσουμε τη διερεύνηση, με δεδομένο για παράδειγμα ότι το Ρημόκαστρο είναι ήδη κηρυγμένη αρχαιολογική περιοχή. Όταν θα έχουμε νεότερα τα ξαναλέμε.”

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή έχει ήδη απορρίψει το Πιτυός λόγω μεγάλης απόστασης από το Νοσοκομείο Χίου, λόγω κλίσεως του εδάφους και λόγω προσβολής της περιοχής σε ανέμους.

Μάλλον σαν ευχή ακούστηκε η δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη στην ενημέρωση που του έκαναν οι υπεύθυνοι της “Θέμιδος”. “Έχουμε μια ευκαιρία και ελπίζω να μην τη χάσουμε”, είπε ο Σταμάτης Κάρμανζης. Πάντως με τους ρυθμούς που πάμε δεν βλέπουμε να την... προλαβαίνουμε, ήταν σαν να έλεγαν τα σκεπτικά πρόσωπα των εκπροσώπων του Σωματείου Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, που συνόδευαν την Επιτροπή, παρά τα χαμόγελα τους στον τηλεοτικό φακό.

 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 23/01/2020 - 07:52

«Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος, ο περιορισμός των ροών», επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ. 

«Θα δουλέψουμε συστηματικά και με τον περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου πάνω σε ένα σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών αλλά αν δεν μειώσουμε τις ροές δεν λύνουμε το πρόβλημα», εξήγησε ο κ. Μηταράκης. Όπως τόνισε, «θεωρούμε ότι καθώς επιταχύνουμε το άσυλο και διαχωρίζουμε αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας, περνάμε το μήνυμα, που δεν το είχαμε περάσει τα τελευταία χρόνια, ότι η χώρα μας είναι ένα κράτος δικαίου και εφαρμόζει την εθνική νομοθεσία σε αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, χωρίς βέβαια να είμαστε ξενοφοβικοί, χωρίς να απορρίπτουμε καμία υποχρέωση που έχουμε βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να εφαρμόζουμε τον νόμο πολύ πιο αποτελεσματικά».

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι νησιώτες είναι δύσπιστοι «γιατί έχουν ακούσει πολλά τα τελευταία πέντε χρόνια, έρχονται μετά από τέσσερα χρόνια μεταναστευτικής πολιτικής του Σύριζα η οποία ξαφνικά δημιούργησε ένα σοκ στα νησιά με τις αφίξεις του 2015 και τις ροές που συνεχίστηκαν. Πρέπει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας». Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε πάντως ότι η σημερινή κινητοποίηση των κατοίκων των νησιών «είναι απόλυτα δικαιολογημένη», καθώς «βιώνουν στα νησιά μια μεταναστευτική κρίση που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια και έχει δημιουργήσει ένα πολύ δυσανάλογο βάρος στη νησιωτική Ελλάδα». 

Το υπουργείο διαφωνεί με τις τοπικές αρχές των νησιών στο μέγεθος των κλειστών δομών, τόνισε ο υπουργός και εξήγησε ότι οι δομές «πρέπει να λειτουργήσουν αποτρεπτικά, αυτοί που επιλέγουν να περάσουν στα ελληνικά νησιά, επιλέγουν να έρθουν στην Ελλάδα γιατί θεωρούν ότι η ελληνική διαδρομή είναι πιο εύκολη από άλλες επιλογές» και συνέχισε ότι «πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι η χώρα μας έχει μια ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική. Δίνουμε άσυλο σε όσους το δικαιούνται, αλλά γι' αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, πλέον η διαδρομή στην Ελλάδα είναι αδιέξοδη, θα καταλήγει σε κλειστά κέντρα και ταχείες επιστροφές». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ