Ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου!

Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία του "Σκυλίτσειου" καταγγέλλει στη 2η ΥΠΕ το ΣΕΣΝΟΧ και ζητά προσλήψεις
Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 25/08/2022 - 10:20

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του «Σκυλίτσειου» προκαλεί η τεράστια έλλειψη τραυματιοφορέων , αναφέρει σε επιστολή του το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο που απευθύνεται στη 2η ΥΠΕ, τη Διοίκηση Γ.Ν. Χίου,  τη Δ/νση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και το  Επιστημονικό Συμβούλιο, ζητώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμων τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων.

Όπως σημειώνει  κενές είναι περισσότερες από το 50% των οργανικών θέσεων βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού, ενώ η κατάσταση θα χειροτερέψει με την αύξηση των αναγκών που θα επιφέρει η λειτουργία και της ψυχιατρικής κλινικής.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα παρακάτω:

"Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία όλων των κλινικών, της ΜΕΘ , του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και του Χειρουργείου του  Νοσοκομείου της Χίου προκαλεί η μεγάλη έλλειψη τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τον (ανεπαρκέστατο) Οργανισμό του νοσοκομείου, κενές είναι περισσότερες από το 50% των οργανικών θέσεων βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, στις 30 μόνιμες οργανικές θέσεις που προβλέπονται στον οργανισμό μόνο οι 7 είναι καλυμμένες από μόνιμο προσωπικό. Τα κενά καλύπτονται από συναδέλφους συμβασιούχους επικουρικούς ή του ΟΑΕΔ, ενώ οι διαδικασίες πρόληψης των δύο τραυματιοφορέων της προκήρυξης του 2020, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Λόγω των μεγάλων ελλείψεων, σε όλες τις βάρδιες μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου ενώ η έλλειψη τραυματιοφορέων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στις κλινικές  έχουν σαν αποτέλεσμα να καθυστερεί η διεκπεραίωση εξετάσεων και εισαγωγών, καθώς και η μεταφορά ασθενών για διαγνωστικές  εξετάσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές, που το ρόλο του τραυματιοφορέα αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι συνοδοί των ασθενών, με ότι αυτό συνεπάγετε για την ασφαλή μεταφορά τους.  Μεγάλα είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και με τον εξοπλισμό, καθώς καλούνται να εξυπηρετήσουν  πληθώρα  περιστατικών με φορεία του περασμένου αιώνα, γεγονός που δυσχεραίνει περεταίρω το έργο τους.     

  Αντίστοιχα, οι βοηθοί θαλάμου  μετακινούνται από κλινική σε κλινική για να καλυφθούν πρόχειρα οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας.

Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού, και τις αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα)  έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των συναδέλφων. Ο δε προγραμματισμός αδειών είναι αδύνατος.

Όλα αυτά είναι γνωστά τόσο στη διοίκηση του νοσοκομείου της Χίου, όσο και στη 2η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας, ωστόσο δεν υπάρχει  καμία πρόβλεψη για  πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού  σε μόνιμη ή επικουρική θέση,  στις πρόσφατες  ανακοινώσεις της διοίκησης και του Υπουργείου Υγείας.  

Οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερέψουν αν απολυθούν οι επικουρικοί τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου, που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του νοσοκομείου και των οποίων οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Ενώ η κατάσταση θα χειροτερέψει με την έναρξη της λειτουργίας της ψυχιατρικής κλινικής.

Ταυτόχρονα, οι συνάδελφοι τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου, όπως και οι υπόλοιποι υγειονομικοί, αντιμετωπίζουμε τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό, από όλες τις κυβερνήσεις, με τη μη ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Αυτά είναι τα αποτέλεσμα της πολιτικής υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας, που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις,  για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες». Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας θα συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – επιχείρηση να είναι «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές.   Γι’ αυτό, διαιωνίζονται οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.  Γι’ αυτό απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων.

Απαιτούμε από όλους τους εμπλεκόμενους υπεύθυνους  να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να σταθούν για μία φορά στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να δοθεί άμεσα μια λύση στα χρόνια αυτά προβλήματα.     

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

• Μαζικές προσλήψεις μόνιμων τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων.

• Ανάκληση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας

• Άμεση προμήθεια επαρκή και σύγχρονου εξοπλισμού (φορεία, αμαξίδια, κ.λπ).

• Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες".

enas_i_dyo_traymatioforeis_olo_to_nosokomeio

Σχετικά Άρθρα