Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την κατάργηση των εφημεριών στα Ιατρεία Χίου, Ψαρών και Οινουσσών

Δευ, 29/06/2015 - 18:33

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Χίου,  Νότης Μηταράκης σχετικά με την κατάργηση των εφημεριών στα ιατρεία Χίου, Ψαρών και Οινουσσών και σχετικά με τη μη καταβολή επιδομάτων ετοιμότητας.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

 τον Υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

Θέμα: Κατάργηση Εφημεριών στα Ιατρεία Χίου, Ψαρών και Οινουσσών και μη καταβολή επιδομάτων ετοιμότητας

Δραματική προδιαγράφεται η κατάσταση στον τομέα της Υγείας για τα τρία ακριτικά νησιά μας, Χίο, Ψαρά και Οινούσσες, μετά το με Α.Π. 22621/90 έγγραφο της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων με το οποίο:

  1. Κόβεται μία θέση ιατρού από το Κέντρο Υγείας Πυργίου και έτσι η εφημερία θα πρέπει να εκτελείται από ένα μόνο γιατρό, γεγονός που σημαίνει ότι η εφημερία δεν θα γίνεται σε ασφαλή πλαίσια, καθώς π.χ. σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος ο ένας και μοναδικός ιατρός θα πρέπει να προσφέρει τις υπηρεσίες του εκτός του Κέντρου, αφήνοντας μόνο του το Ιατρείο.
  2. Στα πολυδύναμα ιατρεία Καρδαμύλων, Ψαρών και Οινουσσών η απόφαση απαγορεύει τις εφημερίες εκτός από το Σάββατο και την Κυριακή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μετά τις 14:00 το μεσημέρι κανένα από τα συγκεκριμένα πολυδύναμα ιατρεία δεν θα εφημερεύει, με αποτέλεσμα τα έκτακτα περιστατικά να πρέπει να διακομίζονται στο Νοσοκομείο της Χίου με κάθε τρόπο.

Επίσης απαράδεκτη είναι η κατάσταση αναφορικά με τους αγροτικούς ιατρούς οι οποίοι πλέον αρνούνται να είναι σε 24-ωρη ετοιμότητα, καθώς το Υπουργείο έχει σταματήσει να τους καταβάλει το σχετικό επίδομα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε, κ. Υπουργέ:

  1. Τι προτίθεστε να κάνετε για να διασφαλίσετε την πρόσβαση και το δικαίωμα στην υγεία των κατοίκων της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσών, αλλά και των τουριστών που επισκέπτονται τα νησιά μας τους καλοκαιρινούς μήνες;
  2. Προτίθεστε να ζητήσετε από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Νήσων να τροποποιήσει το επίμαχο έγγραφο, λαμβάνοντας υπόψη τις εύλογες ανησυχίες και ενστάσεις των κατοίκων των ακριτικών νησιών μας;

Ο Ερωτών Βουλευτής,

Νότης Μηταράκης

 

Σχετικά Άρθρα