Χίος, Τρίτη 4 Αυγούστου

Φόβος για "μπλόκο" στα πράσινα διαβατήρια της Τουρκίας

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016
Δείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 18/07/2016 - 21:16

Ένα πρώτο «καμπανάκι» για τις επιπτώσεις του πραξικοπήματος της Τουρκίας στην τουριστική αγορά της Χίου, αλλά και για την μονόπλευρη τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας τα τελευταία χρόνια, «χτύπησε» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας 18 Ιουλίου 2016, όταν ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Πολύδωρος Λαμπρινούδης μετέφερε την πληροφορία για κατάργηση της διευκόλυνσης εισόδου στη χώρα μας από την γείτονα, μόνο με την κατοχή πράσινου διαβατηρίου ρωτώντας ταυτόχρονα τη δημοτική αρχή αν σκέπτεται να προβεί σε κάποιες ενέργειες.

Την πληροφορία αυτή δεν διέψευσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Καράλης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ίσως μπουν κάποιοι περιορισμοί στη διευκόλυνση κατόχων πράσινων διαβατηρίων για όσους τούρκους πολίτες ανήκουν στον κοντινό συγγενικό περίγυρο ατόμων που έχουν συλληφθεί για πιθανή εμπλοκή στο πραξικόπημα. «Η κατάσταση στην Τουρκία είναι ρευστή», ανέφερε ο κ. Καράλης.

Εδώ να σημειώσουμε ότι αυτό που πραγματικά συνέβη ήταν να ανακληθούν από τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας μέχρι νεωτέρας οι άδειες 3.000.000 δημοσίων υπαλλήλων, πράγμα που σημαίνει ότι "μπλοκάρεται" η έξοδός τους από τη χώρα και για τουρισμό.

Στο μεταξύ, ομόφωνη ήταν η στήριξη που παρείχε το δημοτικό συμβούλιο στους δυο Προέδρους της ΔΕΥΑΝΧ, τον πρώην Μιχάλη Φυτούση και τον νυν Απόστολο Τζιώτη, σχετικά με τις ποινικές διώξεις που τους ασκήθηκαν για το ήδη ρυθμισμένο χρέος της επιχείρησης.

Για «παράδοξο» χειρισμό του κράτους έκανε λόγο ο Μανώλης Βουρνούς με τον Δήμαρχο Χίου να καυτηριάζει το γεγονός της υπέρμετρης ασχολίας 3 διαφορετικών υπηρεσιών του δημοσίου για ένα θέμα που δεν υφίσταται.

Για "τυπικό" θέμα, που ωστόσο τον αιφνιδίασε, έκανε λόγο ο Απόστολος Τζιώτη,ς ενώ ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΝΧ, Μιχάλης Φυτούσης, περιορίστηκε στη δήλωση ότι «από ένα λωλό κράτος όλα μπορείς να τα περιμένεις», ενώ έριξε τα πυρά του σε υπηρεσίες του δημοσίου όπως η Δασική και η Κτηματική  λέγοντας ότι "κτίζουν τους νόμους με τα δικά τους τουβλάκια".

Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος – καταγγελίας για την ανωτέρω δίωξη, ενώ την παράμετρο όλο αυτό να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα ενασχόλησης πολιτών με τα κοινά, έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Καμπούρης.

Εικόνες από τις χιώτικες ομορφιές θα έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν για δύο μήνες οι εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες των ΜΜΜ στην Αθήνα, αφού η ΣΤΑΣΗ Α.Ε., πρότεινε στον δήμο Χίου την δωρεάν διαφήμιση του νησιού μας σε στάσεις και σταθμούς του Μετρό, Ηλεκτρικού και Τραμ.

«Πρώτη φορά γίνεται αυτή η ενέργεια», δήλωσε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Δήμαρχος Χίου, λέγοντας ότι αν ο δήμος αποφάσιζε να αγοράσει αυτόν το χώρο για διαφήμιση θα κόστιζε πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την αποδοχή της πρότασης και ενέκρινε το κόστος για την παραγωγή και ανάρτηση των διαφημιστικών μπάνερ, κόστος που δεν θα ξεπεράσει τις 3000 ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε μια αίθουσα χωρίς κλιματισμό, λόγω  των έργων για την τοποθέτηση ανελκυστήρα, ενώ πρόβλημα παρουσίασε κι η ψευδοροφή στην είσοδο της αίθουσας όπου τοποθέτησαν ανάποδα κάποιες καρέκλες προκειμένου να αποτρέψουν τη διέλευση πολιτών, ενώ με παρέμβαση της Τεχνικής Υπηρεσίας οι καρέκλες… τοποθετήθηκαν όρθιες!

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 04/08/2020 - 07:22

Το θέμα ανέδειξε η εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ σημειώνοντας τα εξής:

Το να κλαίμε τη μοίρα μας είναι το ευκολότερο, το να φιλοσοφούμε ανάμεσα σε δύο φραπέδες ακόμα ευκολότερο, το να δούμε όμως την πραγματικότητα κατάμουτρα είναι το δυσκολότερο.

Και η πραγματικότητα λέει ότι ελλείψει ξένων εργατών, ο ένας πυλώνας του νησιού, που λέγεται μαστίχα, δεν μπορεί να δουλευτεί από χιώτικα εργατικά χέρια, πλην των ίδιων των παραγωγών, που δεν φτάνουν ή δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Τα νούμερα είναι δυστυχώς αμείλικτα για το φαινόμενο πλέον της τεμπελιάς, εκτός και εδώ δεν τολμάμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Ας μιλήσουν όμως οι αριθμοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι επίσημα καταγεγραμμένοι 17.348 άνεργοι. Να πούμε ότι 5.000 από αυτούς αφορούν τη Χίο;

Ας το υποθέσουμε για να πάμε σε ένα άλλο νούμερο. Η ΕΜΧ, πρωτοπόρα και σε αυτό, εδώ και ένα δίμηνο άνοιξε μια σελίδα στο διαδίκτυο, όπου από τη μία οι παραγωγοί ζητούν εργάτες και από την άλλη άνεργοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για εργασία.

Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό και σοκαριστικό. Με δεδομένους αυτούς τους αριθμούς οι αιτούντες εργασία έλληνες άνεργοι είναι 14, από τους οποίους οι 10 Χιώτες, ηλικίας από 22 έως 52 χρόνων.

Αν κανείς θεωρήσει ότι το μεροκάματο ίσως είναι εξευτελιστικό να σημειώσουμε ότι όσοι προσλαμβάνονται, αυτό γίνεται υποχρεωτικά με εργόσημο, δηλαδή ο εργοδότης τους πληρώνει την ασφάλισή τους και προσφέρονται 5 ευρώ την ώρα. Λόγω της φύσης της εργασίας, αυτή γίνεται από τις 6 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, χωρίς φυσικά να αποκλείει κανείς και εργασία περισσοτέρων ωρών.

Κοντολογίς ένας εργαζόμενος, σε χειρωνακτική φυσικά γεωργική απασχόληση, μπορεί να εισπράττει 30 ευρώ την ημέρα συν την ασφάλισή του.

Και όμως οι ενδιαφερόμενοι, επαναλαμβάνουμε, είναι μόνο 14, από τους οποίους ντόπιοι οι… 10.

Συγχαρητήρια, 10 για την κοινωνία που φτιάξαμε.

Τα υπόλοιπα σχόλια δικά σας.