Χίος, Τετάρτη 3 Ιουνίου

Φόβος για "μπλόκο" στα πράσινα διαβατήρια της Τουρκίας

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016
Δείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 18/07/2016 - 21:16

Ένα πρώτο «καμπανάκι» για τις επιπτώσεις του πραξικοπήματος της Τουρκίας στην τουριστική αγορά της Χίου, αλλά και για την μονόπλευρη τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας τα τελευταία χρόνια, «χτύπησε» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας 18 Ιουλίου 2016, όταν ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Πολύδωρος Λαμπρινούδης μετέφερε την πληροφορία για κατάργηση της διευκόλυνσης εισόδου στη χώρα μας από την γείτονα, μόνο με την κατοχή πράσινου διαβατηρίου ρωτώντας ταυτόχρονα τη δημοτική αρχή αν σκέπτεται να προβεί σε κάποιες ενέργειες.

Την πληροφορία αυτή δεν διέψευσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Καράλης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ίσως μπουν κάποιοι περιορισμοί στη διευκόλυνση κατόχων πράσινων διαβατηρίων για όσους τούρκους πολίτες ανήκουν στον κοντινό συγγενικό περίγυρο ατόμων που έχουν συλληφθεί για πιθανή εμπλοκή στο πραξικόπημα. «Η κατάσταση στην Τουρκία είναι ρευστή», ανέφερε ο κ. Καράλης.

Εδώ να σημειώσουμε ότι αυτό που πραγματικά συνέβη ήταν να ανακληθούν από τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας μέχρι νεωτέρας οι άδειες 3.000.000 δημοσίων υπαλλήλων, πράγμα που σημαίνει ότι "μπλοκάρεται" η έξοδός τους από τη χώρα και για τουρισμό.

Στο μεταξύ, ομόφωνη ήταν η στήριξη που παρείχε το δημοτικό συμβούλιο στους δυο Προέδρους της ΔΕΥΑΝΧ, τον πρώην Μιχάλη Φυτούση και τον νυν Απόστολο Τζιώτη, σχετικά με τις ποινικές διώξεις που τους ασκήθηκαν για το ήδη ρυθμισμένο χρέος της επιχείρησης.

Για «παράδοξο» χειρισμό του κράτους έκανε λόγο ο Μανώλης Βουρνούς με τον Δήμαρχο Χίου να καυτηριάζει το γεγονός της υπέρμετρης ασχολίας 3 διαφορετικών υπηρεσιών του δημοσίου για ένα θέμα που δεν υφίσταται.

Για "τυπικό" θέμα, που ωστόσο τον αιφνιδίασε, έκανε λόγο ο Απόστολος Τζιώτη,ς ενώ ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΝΧ, Μιχάλης Φυτούσης, περιορίστηκε στη δήλωση ότι «από ένα λωλό κράτος όλα μπορείς να τα περιμένεις», ενώ έριξε τα πυρά του σε υπηρεσίες του δημοσίου όπως η Δασική και η Κτηματική  λέγοντας ότι "κτίζουν τους νόμους με τα δικά τους τουβλάκια".

Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος – καταγγελίας για την ανωτέρω δίωξη, ενώ την παράμετρο όλο αυτό να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα ενασχόλησης πολιτών με τα κοινά, έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Καμπούρης.

Εικόνες από τις χιώτικες ομορφιές θα έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν για δύο μήνες οι εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες των ΜΜΜ στην Αθήνα, αφού η ΣΤΑΣΗ Α.Ε., πρότεινε στον δήμο Χίου την δωρεάν διαφήμιση του νησιού μας σε στάσεις και σταθμούς του Μετρό, Ηλεκτρικού και Τραμ.

«Πρώτη φορά γίνεται αυτή η ενέργεια», δήλωσε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Δήμαρχος Χίου, λέγοντας ότι αν ο δήμος αποφάσιζε να αγοράσει αυτόν το χώρο για διαφήμιση θα κόστιζε πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την αποδοχή της πρότασης και ενέκρινε το κόστος για την παραγωγή και ανάρτηση των διαφημιστικών μπάνερ, κόστος που δεν θα ξεπεράσει τις 3000 ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε μια αίθουσα χωρίς κλιματισμό, λόγω  των έργων για την τοποθέτηση ανελκυστήρα, ενώ πρόβλημα παρουσίασε κι η ψευδοροφή στην είσοδο της αίθουσας όπου τοποθέτησαν ανάποδα κάποιες καρέκλες προκειμένου να αποτρέψουν τη διέλευση πολιτών, ενώ με παρέμβαση της Τεχνικής Υπηρεσίας οι καρέκλες… τοποθετήθηκαν όρθιες!

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 02/06/2020 - 17:25
ΑΔΕΔΥ

Με ευθύνη της κυβέρνησης της «αριστείας» της ΝΔ, χθες αστυνομικά όργανα διενήργησαν ελέγχους σε δύο σχολεία της πόλης της Χίου, στο 4ο και 5ο δημοτικά σχολεία αντίστοιχα, εκτελώντας πάγιες εντολές για έλεγχους σε δημόσιες υπηρεσίες.

Την ώρα που η κυβέρνηση έχει αναγάγει τα πάντα στην «ατομική ευθύνη», για να μην αναλαμβάνει τις δικές της ευθύνες στήριξης των σχολείων, την ώρα που οι προϋπολογισμοί των σχολείων και των οικογενειών επιβαρύνονται αβάσταχτα και οι υγειονομικοί έλεγχοι σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς είναι ανύπαρκτοι, η ίδια, τη μόνη ευθύνη που αναλαμβάνει είναι η καταστολή και οι έλεγχοι, η υπενθύμιση το «κράτος είμαι εγώ», εξισώνοντας τα σχολεία μας με μπαράκια και καφετέριες.

Δεν αναγνωρίζει ούτε το άγχος ούτε την αγωνία των εκπαιδευτικών που λειτουργούν υπό αντίξοες συνθήκες, απεναντίας επιβαρύνει το κλίμα, που δυσκολεύεται, ώστε να εκτελούν στο ακέραιο τα καθήκοντά τους, δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα στους μαθητές να βλέπουν να ελέγχονται οι δάσκαλοί τους, λες και διέπραξαν κάποιο έγκλημα.

Εκπαιδευτικοί και γονείς όλο αυτό το διάστημα δεν παίζουν με την υγεία των παιδιών τους και των ίδιων, ώστε να μην πράττουν τα δέοντα. Στο κάτω κάτω κάθε εκπαιδευτική δομή διαθέτει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για κάτι τέτοιο.

Το ότι όλο αυτό το διάστημα ο δημόσιος τομέας (νοσοκομεία, εκπαίδευση, Δήμοι) είναι αυτός που στήριξε την κοινωνία σε όλα τα επίπεδα αποδεικνύει το λόγου το αληθές, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που χάρισε τα εκατομμύρια σε κλινικάρχες, καναλάρχες και λοιπούς έχοντες και κατέχοντες εν μία νυκτί.

Η Ε.Γ. Χίου της ΑΔΕΔΥ καλεί τώρα την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να εξασφαλίσουν, ότι δεν θα ξαναγίνει κάτι τέτοιο που να διαταράσσει την ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

 

Για την Ε.Γ. του Ν.Τ Χίου

Ο Πρόεδρος: Μάρκος Σκούφαλος

Η Γραμματέας: Σοφία Γατανά