Χίος, Δευτέρα 10 Αυγούστου

Φτάνουν οι παλινωδίες σε βάρος της ανθρώπινης ζωής

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης
Παρ, 30/10/2015 - 19:34

 Για άλλη μια φορά διαφαίνεται η προχειρότητα και η έλλειψη βούλησης της Δημοτικής Αρχής, σε θέματα αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, αλλά  και σε θέματα ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας.  Μετά τις επιλογές της για στήσιμο σκηνών ή οικίσκων στην περιοχή «Σούδα» του Κάστρου της Χίου, θεωρούμε σκόπιμο να τονίσουμε τα εξής:

Διαφωνούμε με την προοπτική στησίματος ενός ακόμη πρόχειρου  καταυλισμού στην παραπάνω περιοχή, μια  και ο χώρος είναι ακατάλληλος για τέτοιου είδους χρήσεις. Ευάλωτος λόγω στενότητας –όπως καταδεικνύει και το όνομά του-, σε ψυχρούς βόρειους ανέμους και κυρίως στο νερό της βροχής και τη λάσπη, που  θα πνίξει για άλλη μια φορά τους πρόσφυγες. Ως άνθρωποι, έχουν κάθε δικαίωμα για τις πρέπουσες συνθήκες διαβίωσης σε στεγασμένους χώρους, με συνθήκες υγιεινής, που σε αυτό το χώρο είναι αδύνατο να παρασχεθούν.

Επιπροσθέτως ο χώρος της «Σούδας» προσφέρει αυτή τη στιγμή αρκετές θέσεις  ελεύθερης στάθμευσης σ’ όσους από τους συνδημότες μας αδυνατούν να επιβαρυνθούν με το τίμημα της ελεγχόμενης στάθμευσης, για να προσεγγίσουν την πόλη. Αρκούν τα προβλήματα που έχουν επωμιστεί οι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού μας, βρίσκοντας συγκυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση παγερά αδιάφορους, απέναντι στο θρήνο των προσφύγων, που για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε και από τη στάση του τοπικού βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που γύρισε την πλάτη του στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο. 

 

Είμαστε αντίθετοι:

▪ Με τα περιβόητα «Hot-spots», διότι πρόκειται για κέντρα διαλογής των προσφύγων που θα είναι κερδοφόροι για τους Ευρωπαίους κεφαλαιοκράτες. Οι χώρες της ΕΕ είναι υποχρεωμένες να δεχτούν τα θύματα των πολέμων που οι ίδιες δημιούργησαν.

▪ Με τη χρήση της ΒΙΑΛ ως hotspot, αλλά και στην αγορά της με χρήματα του δήμου (δηλαδή δικά μας)· εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για την εμμονή της Δημοτικής Αρχής στη ΒΙΑΛ και στην απόρριψη της πρότασης του Αλέξανδρου Μπουμπάρη.

Αγωνιζόμαστε:

  • Για να σταματήσουμε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σε κάθε περίπτωση να μη συμμετέχει η χώρα μας, με κανένα τρόπο, σ' αυτές.
  • Για να ξεσκεπάσουμε και να καταγγείλουμε τις εγκληματικές προτάσεις και τη δράση της «Χρυσής Αυγής», όσον αφορά το προσφυγικό - μεταναστευτικό.
  •  Για να καταργηθούν οι απάνθρωπες Συνθήκες του Δουβλίνου, της Σένγκεν και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός FRΟΝΤΕΧ.

Επιδιώκουμε:

ü Να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν πλήρως οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στην υποδοχή, περίθαλψη, σίτιση, στέγαση, καταγραφή και αναχώρηση για τον τελικό προορισμό που επιθυμούν οι πρόσφυγες και μετανάστες.

ü Να δημιουργηθούν μεγάλα στεγασμένα κέντρα υποδοχής για τις 2-3 μέρες που θα περνούν στα νησιά μας οι πρόσφυγες – μετανάστες ώσπου να αναχωρήσουν.

 

Γι' αυτά όμως χρειάζονται χρήματα, που πρέπει να απαιτήσουμε από τους υπαίτιους αυτού του δράματος και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που αποστρέφει το πρόσωπο και κλείνει τα αυτιά στις ευθύνες που τις αναλογούν. Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να πάψει να ενεργεί αποσπασματικά, ευκαιριακά και αψυχολόγητα. Να δει το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα σε απόλυτη σχέση με το κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι που βιώνει ο λαός μας. Να πάψει να ταυτίζεται με τους αξιωματούχους, ντόπιους και ξένους, που επισκέπτονται κατά καιρούς το νησί μας, αφού πρώτα φροντίσουν οι αρμόδιοι να εξωραΐσουν την τραγική κατάσταση που κρύβεται πίσω από την παρουσιαζόμενη ανεκτή εικόνα.-

 

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 09/08/2020 - 12:14

Μεγάλα προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στην Εύβοια με τα περισσότερα εξ' αυτών να εντοπίζονται σύμφωνα με την Πυροσβεστική στις περιοχές Ψαχνά, Πολιτικά και Λευκαντί.

Δύο ηλικιωμένοι αλλά και ένα βρέφος οκτώ μηνών ανασύρθηκαν νεκροί στα Πολιτικά Ευβοίας από τα σπίτια τους που πλημμύρισαν από την τρομερή νεροποντή που έπνιξε από χθες το βράδυ την περιοχή.

Ο 86χρονος και η 85χρονη είχαν εγκλωβιστεί στις οικίες τους, όπου βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους. Η οικογένεια με το 8 μηνών βρέφος έμενε σύμφωνα με πληροφορίες σε ισόγειο διαμέρισμα το οποίο πλημμύρισε με αποτέλεσμα το παιδί να χάσει τη ζωή του.

Λίγο πριν τις 8 το πρωί οι πυροσβέστες είδαν σιγά-σιγά να πέφτει η στάθμη των υδάτων στα Ψαχνά ωστόσο όμως την ίδια στιγμή τα προβλήματα μεταφέρθηκαν στην νότια πλευρά της Χαλκίδας, στο Λευκαντί και το Μπούρτζι Βασιλικού με μεγάλη ένταση.

Στο Μπούρτζι οι δρόμοι είναι αδιάβατοι και η πρόσβαση δύσκολη ενώ συζητήθηκε να σταλεί ελικόπτερο για απεγκλωβισμό καθώς οι άνθρωποι είναι στις ταράτσες και τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να προσεγγίσουν.

H Πυροσβεστική και η Αστυνομία έδωσαν ολονύχτια μάχη ιδιαίτερα στην παραλία των Πολιτικών, όπου «χτύπησε» η «Θάλεια», για να απεγκλωβίσει δεκάδες ανθρώπους από σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ μέχρι τα μεσάνυχτα χρειάστηκαν αρκετές επεμβάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τα Ψαχνά μέχρι και την Λίμνη της Εύβοιας για να σβήσουν φωτιές που είχαν ξεκινήσει από κεραυνούς. 

Σκαρφάλωσαν σε ελιές για να σωθούν

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έως τις εννέα το πρωί της Κυριακής είχαν γίνει από περιοχές της κεντρικής Εύβοιας τουλάχιστον 150 κλήσεις για απεγκλωβισμούς, ενώ τα πυροσβεστικά συνεργεία συνεχίζουν μέχρι και αυτή την ώρα να απεγκλωβίζουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα σπίτια, όπου σε πολλά σημεία το νερό έχει ξεπεράσει το 1,5 μέτρο.

Πολλοί αναζήτησαν καταφύγιο στις ταράτσες των οικοδομών και κάποιοι σκαρφάλωσαν πάνω σε ελιές για να σωθούν.

 

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η καταστροφή οφείλεται στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λίλα στο Λευκαντί που μετέτρεψαν την περιοχή σε λίμνη βυθίζοντας τα πάντα στο νερό.

Οι πυροσβέστες εκτός των άλλων ειδοποιήθηκαν να απεγκλωβίσουν περίπου 30 άτομα από μια κατασκήνωση που είχαν καταφύγει πάνω σε μια πλατφόρμα, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν καθώς δεν κινδύνευσαν.

 

Σε πολλά σημεία χρειάστηκε να επέμβουν γερανοί προκειμένου να απομακρύνουν αυτοκίνητα, ακόμα και όχημα της αστυνομίας που παρασύρθηκε στην προσπάθεια να απομακρύνουν οι αστυνομικοί έναν κάτοικο της περιοχής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη η παραλιακή ζώνη των Πολιτικών γέμισε νερά και λάσπες θέτοντας σε κίνδυνο και αρκετούς αυτοσχέδιους καταυλισμούς με τροχόσπιτα.

Σύμφωνα με τους πυροσβέστες τα φαινόμενα εντείνονται όλο και περισσότερο, τα ρέματα φέρνουν όλο και περισσότερο νερό, ενώ η κακοκαιρία με βροχή και άνεμο συνεχίζεται έντονα.

Εγκλωβισμένα και οχήματα της Πυροσβεστικής

Οι πρώτες κλήσεις για εγκλωβισμένους σε αυτοκίνητα άρχισαν λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα, κυρίως στην παραλιακή περιοχή των Πολιτικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην πρώτη ώρα των επιχειρήσεων απεγκλωβίστηκαν περισσότερα από 25 άτομα ανάμεσα τους και 11μελής οικογένεια όπως επίσης και παιδιά που βρίσκονταν μόνα τους στο σπίτι, ενώ κινητοποιήθηκαν και χωματουργικά μηχανήματα να βοηθήσουν δύσκολες περιπτώσεις. Όταν δε οι πυροσβέστες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν οχήματα της ΕΛΑΣ για τη μεταφορά απεγκλωβισμένων σε ασφαλή σημεία τα πολλά νερά πέταξαν τα αστυνομικά οχήματα εκτός δρόμου.

Μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς και των Δήμων βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή και προσπαθούν να αποκαταστήσουν προσβάσεις, όμως ο όγκος του νερού είναι τεράστιος με συνέπεια οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις να μηδενίζονται μέσα σε λίγα λεπτά.

«Είναι εφιαλτικές στιγμές που ζούμε. Όλος ο μηχανισμός είναι στο πόδι αλλά η κακοκαιρία συνεχίζεται» δηλώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο οποίος έχει ενεργοποιήσει την πολιτική προστασία και βαριά χωματουργικά μηχανήματα, για να μπορέσουν να προχωρήσουν με ασφάλεια, να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία ώστε να φτάσουν οι πυροσβέστες και να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που καλούν σε βοήθεια. «Αποφύγετε κάθε εξωτερική μετακίνηση και παραμείνετε σε κλειστούς χώρους» ήταν η έκκληση που έκανε ο περιφερειάρχης στις 5.00 το πρωί καθώς τα νερά ήταν επικίνδυνα.

Δεκάδες οχήματα της Πυροσβεστικής που μεταφέρθηκαν στην περιοχή από την υπόλοιπη Ελλάδα έμειναν εγκλωβισμένα μη μπορώντας να φτάσουν σε σημεία όπου οι άνθρωποι έκαναν συνεχώς εκκλήσεις.

Όπως σημειώνουν οι χειριστές των μηχανημάτων σε πολλά σημεία το οδικό δίκτυο έχει υποχωρήσει με συνέπεια να μην είναι ασφαλείς όσοι κινούνται εκεί.

Για την αντιμετώπιση των περιστατικών έχουν κινητοποιηθεί 72 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, 26 οχήματα, ειδικά οχήματα καθώς και τρεις διασωστικές λέμβοι από την 1η, 7η και 8η ΕΜΑΚ. Επίσης, προληπτικά κινητοποιήθηκαν εναέριοι διασώστες από την 1η ΕΜΑΚ με ένα ελικόπτερο.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Για βιβλική καταστροφή έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων. «Η κατάσταση είναι στην κορύφωσή της είναι τραγική, πρόκειται για βιβλική καταστροφή, ο κεντρικός ποταμός των Ψαχνών έχει υπερχειλίσει, το ύψος του νερού είναι στο ένα μέτρο καθόλο το μεγαλύτερο μήκος της πόλης, έχουν πλημμυρίσει τα περισσότερα ισόγεια σπίτια. Στην αρχή το φαινόμενο χτύπησε την κοινότητα των Πολιτικών όπου είναι κοινότητα 1.500 κάτοικων με τους παραθεριστές γύρω στις 2.500».

 

Μεταβαίνει στην περιοχή ο Ν. Χαρδαλιάς

Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ήταν από την πρώτη στιγμή σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, τον Δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων Γεώργιο Ψαθά και τη Δήμαρχο Χαλκιδέων Ελένη Βάκα.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, μεταβαίνει στην περιοχή για εκτίμηση της κατάστασης και για τον συντονισμό της αντιμετώπισής της.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη των απεγκλωβισμών και των ενεργειών που γίνονται από τις αρμόδιες αρχές.

O Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μαζί με τον Αρχηγό του ΠΣ ξενύχτησαν στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι. Έγινε γιγαντιαία κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ με δεκάδες απεγκλωβισμούς από αέρος, με μηχανήματα, ακόμα και με λέμβους.

plimmyrismenoi_oi_dromoi_ston_dimo_dirfyon_messapion