Χίος, Τετάρτη 12 Αυγούστου

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς στη Χίο

Τετ, 31/10/2018 - 18:32

Εκστρατεία εμβολισμού παιδιών κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς  (ΜΜR) πραγματοποιούν οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ στη Χίο, την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου και την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου.

Στόχος είναι να εμβολιαστούν περίπου 200 παιδιά, με το εμβόλιο MMR, ηλικίας από 6 μηνών έως 15 ετών, που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της ΒΙΑΛ και σε δομές στέγασης στη Χίο, στη συνέχεια θα χορηγηθεί η δεύτερη δόση στα παιδιά που έλαβαν την πρώτη δόση στην εκστρατεία εμβολιασμού του Μαρτίου του 2018. Ακόμη, θα χορηγηθεί το εμβόλιο IPV κατά της πολιομυελίτιδας στα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σήμερα, περίπου 19.700 πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά εξαιτίας της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας και ζουν σε άθλιες συνθήκες, έχοντας εγκαταλείψει τη χώρα τους εξαιτίας του πολέμου ή της βίας. Περίπου ο μισός πληθυσμός του καταυλισμού της ΒΙΑΛ, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων παιδιών, ζει σε καλοκαιρινές σκηνές, όπου οι συνθήκες είναι απάνθρωπες και οι λοιμώξεις κάνουν πάρα πολύ συχνά την εμφάνιση τους.

«Τα παιδιά αυτά ζουν ακόμη σε άθλιες συνθήκες και δεν θα πρέπει να πληρώσουν με την υγεία τους, το ότι έφυγαν από την χώρα  τους για να σωθούν. Ο εμβολιασμός των παιδιών δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να εμβολιαστούν για θανατηφόρες ασθένειες» τονίζει ο Αντώνης Ρήγας, συντονιστής των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" στη Χίο.

Έξω από τον καταυλισμό της ΒΙΑΛ, οι ομάδες των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" φροντίζουν καθημερινά παιδιά με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, δερματικές λοιμώξεις και διάρροια, καθώς και με προβλήματα ψυχικής υγείας. Όλα αυτά είναι συνέπειες των άθλιων συνθηκών που επικρατούν στον καταυλισμό, καθώς και της ελλιπούς φροντίδας υγείας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα¨ πραγματοποιούν εκστρατεία εμβολιασμού στην Ελλάδα. Το 2016 και το 2017 πραγματοποίησαν επείγουσες εκστρατείες εμβολιασμού σε καταυλισμούς στην Αττική, την κεντρική Ελλάδα, τη Βόρεια Ελλάδα, τη Σάμο και τη Λέσβο. Συνολικά 10.500 παιδιά, ηλικίας από 6 εβδομάδων έως 15 ετών εμβολιάστηκαν κατά 10 σοβαρών ασθενειών. Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2018 οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" εμβολίασαν κατά της ιλαράς 975 παιδιά στο νησί της Λέσβου και 300 παιδιά στη Χίο. Επίσης, έχουν εμβολιάσει ήδη πάνω από 150 παιδιά στο κέντρο υποδοχής, των συνόρων του Έβρου από τον Αύγουστο, ενώ τον Νοέμβριο θα συνεχίσουν τον εμβολιασμό στους καταυλισμούς της Σάμου και της Λέσβου, όπου χιλιάδες παιδιά ζουν σε επισφαλείς συνθήκες που διαρκώς επιδεινώνονται.

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση της ΛΑΣ
Τετ, 12/08/2020 - 17:48

Εκπαίδευση: Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε…

 

Ένα μήνα μετά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 2/7/2020, με μοναδικό θέμα την παιδεία, την οποία σημειώνεται προκάλεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Χίου, ο δήμαρχος Χίου παραχώρησε συνέντευξη για το θέμα.

Να σημειώσουμε ότι δεν αναφέρθηκε καν στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία ήταν ομόφωνη και στηρίχτηκε από όλες τις παρατάξεις, πλην της παράταξης του Δημάρχου.

 Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκαν επί 7ωρο όλα τα θέματα που απασχολούν και προβληματίζουν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές με κυρίαρχο θέμα την ελλιπή χρηματοδότηση, από το κεντρικό κράτος.

Δημοσιοποιούμε σήμερα την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ο Δήμαρχος εσκεμμένα δεν ανέφερε στην συνέντευξή του, για την πληρέστερη ενημέρωση των δημοτών, καθώς η απόφαση αυτή είναι που δεσμεύει το Δήμο και θα καθορίσει τις ενέργειες που οφείλει να κάνει το επόμενο διάστημα για να φροντίσει τα σχολεία και την εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού.

Στη συνέντευξη που δόθηκε αναφέρθηκε στο χρέος του νερού, που αποτελεί χρέος δεκαετίας όλων των σχολείων του νησιού αλλά και στο ότι «θα βάζει πλάτη» όταν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης.

Αυτό βέβαια είναι δεδομένο τα τελευταία χρόνια που οι ελλείψεις τακτικών πιστώσεων είναι όλο και περισσότερες.

Αυτή την απόφαση, που προήλθε, μετά από καταγραφή σε 90 σελίδες κείμενο, με τις προτάσεις, θέσεις, απόψεις και αντιπαραθέσεις όλων των παρατάξεων παραθέτουμε ως έχει:

 « το Δημοτικό Συμβούλιο …… αποφάσισε ομόφωνα

Ψηφίζει την εισήγηση της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» ως έχει και επικεντρώνεται στα παρακάτω:

  • Να αναπληρώσει ο Δήμος Χίου με έκτακτη επιχορήγηση του, προς τις Σχολικές Επιτροπές, ως αντιλογιστική πράξη, το ποσό που παρακράτησε από πρώτη δόση της τακτικής επιχορήγησης.
  • Να συνεχίσει ο Δήμος Χίου να χορηγεί έκτακτη επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές για να καλύπτουν τις δαπάνες ρεύματος, νερού, πετρελαίου και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
  • Για τον προγραμματισμό εκτέλεσης έργων και μελετών στον τομέα της Παιδείας και την υποβολή σχετικών προτάσεων (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, κ.λπ.) να γίνε άμεση ιεράρχηση προτεραιοτήτων και αναγκών των σχολικών μονάδων που θα αφορούν συνθήκες υγιεινής, αντισεισμική θωράκιση, κτιριακή κατάσταση των σχολείων, προσβασιμότητα κτιρίων, ψηφιακό εξοπλισμό, αναβάθμιση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού,, περιβάλλοντες χώροι, περιφράξεις κλπ με καταγραφή από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών και να ληφθεί μέριμνα για τη διερεύνηση και αξιοποίηση της οικονομικής διαχείρισης των εισερχομένων πόρων στον Δήμο από την σχολική περιουσία επ ωφελεία του Δήμου Χίου.
  • Να ενισχυθεί η λειτουργία της Γραμματείας των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου με τη μεταφορά της σε καταλληλότερο χώρο και ενίσχυση του προσωπικού με επιπλέον άτομα.
  • Να αναλάβει ο Δήμος την υποχρέωση να μελετήσει τις κατατιθέμενες στην παρούσα συνεδρίαση προτάσεις, ώστε να αποτελέσουν μια πυξίδα δράσεων και διεκδικήσεων προς την κεντρική διοίκηση προκειμένου να αναβαθμιστούν τα εκπαιδευτικά δρώμενα στο νησί και στον Δήμο μας…»

Ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς μένει να δούμε αν η Δημ. Αρχή υπηρετήσει ως οφείλει την ληφθείσα απόφαση και ενόψει πανδημίας να ενισχύσει τα σχολεία με τα απαραίτητα μέτρα, υγιεινής και ασφάλειας για την υγεία των παιδιών μας και να προχωρήσει στην υλοποίηση των μέτρων και διεκδικήσεων όπως αυτές καταγράφηκαν στις 2 του Ιούλη.

 

Από το Γραφείο τύπου