Χίος, Σάββατο 16 Φεβρουαρίου

Guardian: Φίδια, λύματα και χειμώνα αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Τετ, 28/11/2018 - 06:45

Τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας κυρίως στα ελληνικά νησιά σκιαγραφεί σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian, σημειώνοντας πως υπάρχει ευρωπαϊκός προβληματισμός για την ικανότητα της Αθήνας να διαχειριστεί τους πόρους που διαθέτει.

Εστιάζοντας κυρίως στον καταυλισμό στο Βαθύ της Σάμου, οι συντάκτες αναφέρουν ότι οι αιτούντες άσυλο που έχουν φτάσει στην χώρα μας το τελευταίο διάστημα ζουν δίπλα σε φίδια και ποντίκια που τρώνε σκουπίδια.

Οι τουαλέτες και τα ντους δεν λειτουργούν, που σημαίνει πως οι άνθρωποι ζουν δίπλα σε λύματα, χωρίς να υδροδοτούνται ή να ηλεκτροδοτούνται.

Το δημοσίευμα εστιάζει επίσης στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης πόρων.

Η «Guardian» υποστηρίζει ότι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι τα υπουργεία στην Αθήνα δεν μπορούν να συντονίσουν το έργο τους ούτε καν να δαπανήσουν τα κοινοτικά κονδύλια που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα για το προσφυγικό.

Από τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει διαθέσει η ΕΕ στην χώρα μας, τα 554 εκατομμύρια ευρώ δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Οι υποψίες των Βρυξελλών επικεντρώνονται, σύμφωνα με την «Guardian», στο υπουργείο Άμυνας, καθώς υπάρχουν ανησυχίες πως ο Πάνος Καμμένος «δεν δίνει προτεραιότητα στις ανθρωπιστικές ανάγκες των προσφύγων».

Η ανάθεση συμβάσεων για την τροφοδοσία κέντρων φιλοξενίας και για άλλες εργασίες βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας της OLAF, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την καταπολέμηση απατών στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Πηγή: http://www.skai.gr

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 15/02/2019 - 18:30
φωτο αρχείου

Αναφορά κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Μηταράκης προς τους Υπουργούς Υποδομών και Ναυτιλίας για την ανάγκη για άμεση αποκατάσταση ζημιών στο λιμάνι των Ψαρών.

Σ' αυτήν σημειώνονται:

 

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Σας προωθώ επιστολή του Δήμου Ψαρών που αφορά στην ανάγκη άμεσης αποκατάστασης των ζημιών στο λιμάνι του νησιού, μετά και τις πρόσφατες κακοκαιρίες. Όπως επισημαίνει ο Δήμος, οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι επιδείνωσαν την ήδη υφιστάμενη ζημιά στο εξωτερικό κρηπίδωμα, καθιστώντας πλέον εξαιρετικά πιθανή την κατάρρευση της προβλήτας.

Επειδή, μια ενδεχόμενη κατάρρευση θα οδηγήσει σε διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης και αποκοπή του νησιού, ενώ θα δημιουργήσει και προβλήματα ασφάλειας και θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους αποκατάστασης, παρακαλώ να μεριμνήσετε προκειμένου να αποκατασταθούν τάχιστα οι ζημιές που περιγράφονται στην επιστολή και εξειδικεύονται στη συνημμένη τεχνική έκθεση.

Με εκτίμηση,

Νότης Μηταράκης