Χίος, Κυριακή 7 Ιουνίου

Χαλαρά... το προσφυγικό στο Περ. Συμβούλιο κατά των super ΠΡΟΚΕΚΑ

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 28/11/2019 - 06:15

Περισσότερες από 4 ώρες…. χαλαρής  συνεδρίασης για το μεταναστευτικό –προσφυγικό,  χρειάστηκε το περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου για να αποφασίσει να στηρίξει (κατά πλειοψηφία) τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, αναφορικά με την δημιουργία κλειστών κέντρων-δομών, ανά περιφερειακή ενότητα, όπως αυτές ελήφθησαν.

Το περιφερειακό συμβούλιο, που συνεδρίασε μετά από χρόνια στην Χίο, κατά την διάρκεια της τετράωρης συνεδρίασης άκουσε και εξέτασε προτάσεις και απόψεις με κοινή συνισταμένη των περισσότερων από αυτές την μη δημιουργία νέων κλειστών δομών, χωρίς όμως να δεχτεί η φράση αυτή να υπάρχει στην απόφαση που λαμβάνει, παρά μόνο όπου αναγράφεται στις κατά τόπους αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.  

Από την αρχή της συνεδρίασης ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ την κλειστών δομών αλλά όχι στην υπέρ μορφή που προτείνει η κυβέρνηση, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι αφού η κοινωνία δεν συναινεί αυτό δεν μπορεί να το παραβλέψει.

«Η περιφέρεια οφείλει να ακούει τον λαό έτσι όπως εκφράστηκε μέσα από τους εκλεγμένους στον 1ο βαθμό αυτοδιοίκησης», ανέφερε ο Κώστας Μουτζούρης, συνηγορώντας σε μια απόφαση που ουσιαστικά «βγάζει» από την περιφέρεια οποιαδήποτε ευθύνη απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, καθώς δεν διευκρινίζει τι θα γίνει αν οι αποφάσεις των δήμων δεν γίνουν σεβαστές από την κυβέρνηση.

Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από την αδυναμία του προεδρείου να επιβάλει όρους και όρια (που υποθέτουμε ότι υπάρχουν στον κανονισμό λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου) με αποτέλεσμα η συζήτηση να ξεφεύγει αρκετές φορές κουράζοντας τόσο το κοινό που παρακολούθησε ( καθώς υπήρχε πλειάδα θεμάτων στην συνέχεια όπως για παράδειγμα των προβλημάτων στο χώρο της υγείας και το πλάνο της τουριστικής προβολής για το 2020), αλλά και τους ίδιους τους συμβούλους που θα έπρεπε να λάβουν σειρά αποφάσεων για θέματα των νησιών της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Χίου Π. Μπουγδάνου

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, κι ανάμεσά τους η Χίος, σήκωσαν και σηκώνουν από το 2015 έως και σήμερα το δυσβάσταχτο βάρος της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης.  

Πρόκειται για ένα βάρος που όλοι, στα λόγια, αναγνωρίζουν ότι δεν μας αναλογεί.

Όμως διαχειριστήκαμε, ως τοπικές κοινωνίες, το πρόβλημα με ψυχραιμία και με σεβασμό στις αρχές του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου.

Ωστόσο οι επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή, στην κοινωνική συνοχή και ταυτότητα αλλά και στην εικόνα των νησιών είναι σοβαρότατες και ζητούν άμεσες λύσεις. Αυτές οι λύσεις δεν δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα, και με την πρόσφατη αύξηση των μεταναστευτικών ροών, το πρόβλημα συνεχώς να διογκώνεται. Είναι σαφώς άδικη για τα ακριτικά νησιά η συσσώρευση υπέρμετρου αριθμού μεταναστών που ξεπερνά κατά πολύ κάθε δυνατότητα διαχείρισης.

Τα αποτελέσματα αυτής της κρίσης εμείς οι νησιώτες τα ζούμε καθημερινά. Οι υπηρεσίες και δομές του νησιού (Λιμενικό, Αστυνομία, Νοσοκομείο) έχουν επιβαρυνθεί, λειτουργούν στα όρια των δυνατοτήτων τους εδώ και χρόνια και εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Η καθημερινή ζωή, η οικονομία, ο τουρισμός έχουν πληγεί και η κατάσταση συνεχώς επιβαρύνεται. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν κουραστεί και οι συμπολίτες μας είναι εξαιρετικά δύσπιστοι σε μέτρα και σχεδιασμούς που εξαγγέλλονται αλλά δεν φέρνουν αποτέλεσμα.

Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με σοβαρότητα και ευθύνη.

Γι’ αυτό το λόγο την προηγούμενη Παρασκευή ανέλαβα την πρωτοβουλία να καλέσω σε συνάντηση-διαβούλευση τους περιφερειακούς συμβούλους της Π.Ε. Χίου όπως προβλέπει ο νόμος.  Και θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους που ανταποκρίθηκαν σ’ αυτή την πρόσκληση.

 

Οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες,  με βασική ανάμεσά τους, τη δημιουργία κλειστού κέντρου (ΠΡΟΚΕΚΑ και Κέντρου Υποδοχής) δυνατότητας 5000+ ατόμων σε περιοχή της Βόρειας Χίου που δεν έχει επακριβώς προσδιοριστεί μας βρίσκουν αντίθετους.

Γιατί είναι παντελώς ασύμβατη και με τα πληθυσμιακά μεγέθη της Χίου και με τις πραγματικές δυνατότητες διαχείρισης.

Η λειτουργία ενός τέτοιου κέντρου, που αντιβαίνει σε οποιοδήποτε πληθυσμιακό κριτήριο και την αρχή της αναλογικότητας,  μόνο νέα προβλήματα θα δημιουργήσει και δεν θα λύσει κανένα από τα υφιστάμενα.

Παράλληλα, όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει πρέπει να σταματήσει η λειτουργία του ΚΥΤ στη πρώην ΒΙΑΛ.

Πρώτον γιατί οι συνθήκες εκεί, με την υπέρμετρη και αυθαίρετη διόγκωσή του, είναι απαράδεκτες και ασύμβατες με κάθε έννοια πολιτισμού και ανθρωπισμού. Δεύτερον γιατί η ευρύτερη περιοχή των Καμποχώρων έχει επιβαρυνθεί σε υπερβολικό βαθμό. Καθημερινά προβλήματα, φθορά περιουσιών, ανασφάλεια, εντάσεις όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν.

Αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα σύνθετο και δύσκολο στη διαχείρισή του πρόβλημα. Ωστόσο τα επόμενα βήματα πρέπει να διέπονται από βασικές αρχές στις οποίες οι τοπικοί φορείς της Χίου συμφωνούν:

    • Λειτουργία ενός και μόνο κλειστού Κέντρου μικρής δυναμικότητας, μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση.
    • Γενναία και ταχεία αποσυμφόρηση των νησιών, με την οργανωμένη μεταφορά ικανού αριθμού μεταναστών στην ενδοχώρα και αναλογική κατανομή τους.
    • Αποτελεσματική και πιστή εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας με επαναπροωθήσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
    • Αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.
    • Ενίσχυση δομών και υπηρεσιών του νησιού.

 

Κλείνοντας, ας μου επιτραπεί μια γενικότερη παρατήρηση: ζούμε σε μια παραμεθόρια και εθνικά ευαίσθητη περιοχή. Αποτελούμε τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Με κόπο και με θυσίες στο πέρασμα του χρόνου τα νησιά έχουν διαμορφώσει την εθνική, πολιτισμική και κοινωνική συνοχή και ταυτότητά τους.

Η συσσώρευση μεταναστευτικού πληθυσμού, πέρα από κάθε όριο, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και ο νοών νοείτω. Σ’ αυτό το πεδίο όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους: από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την Ελληνική Κυβέρνηση.

Από την πλευρά μας πρέπει να βάλουμε μια κόκκινη γραμμή. Τα νησιά πρέπει επιτέλους να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους.

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 07/06/2020 - 08:03

Με πρωτοβουλία της Υπατίας Δούση - Αναγνωστοπούλου, αναπληρώτριας καθηγήτριας ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, με καταγωγή από την Καλαμωτή, εκπροσώπου της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας - Αποστολή "ΑΝΘΡΩΠΟΣ", με ιατρικές και ανθρωπιστικές δράσεις, συγκεντρώνεται ποσό 10.800 ευρώ, προκειμένου με υπόδειξη της Διοικητού του Νοσοκομείου Ελένης Κανταράκη να καλυφθεί η θέση ενός εξωτερικού συνεργάτη του Νοσοκομείου, για τις έκτακτες ανάγκες λόγω κορωνοϊού.

Αναλυτικές πληροφορίες δίνονται με την εξής ανάρτηση της εταιρείας.

 

2η Πρωτοβουλία της οργάνωσης Αποστολή  ΑΝΘΡΩΠΟΣ  για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον COVID-19:

 Ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Χίου – Chios Ηealth

Η πανδημία από τον κορονοϊό κάνει επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η κοινωφελής μη κερδοσκοπική οργάνωση Αποστολή  ΑΝΘΡΩΠΟΣ (www.missionanthropos.com) διοργανώνει δράση crowdfunding προκειμένου να ενισχυθεί το Γενικό Νοσοκομείο Χίου.

Το ποσό που θα συγκεντρωθεί, θα κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του νοσοκομείου, προκειμένου να προσληφθεί ένας/μία νοσηλευτής/τρια συνεργάτης/τρια για ένα (1) χρόνο, ώστε να υποστηριχθούν οι δομές που λειτουργούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον COVID-19.

Αν θέλετε να υποστηρίξετε τη δράση μας
Ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Χίου –Chios Health
μπορείτε να καταθέσετε την συνεισφορά σας στο λογαριασμό μας

Τράπεζα Eurobank Α.Ε.
ΙΒΑΝ GR4102600910000720200526715
SWIFT ERBKGRAA
Δικαιούχος : Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε, στέλνοντας στο mail της οργάνωσης  missionanthroposngo@gmail.com το όνομα και τη διεύθυνσή σας για να σας αποστείλουμε την απόδειξη της δωρεάς σας.

Βοηθήστε μας να στηρίξουμε τις δομές υγείας στα νησιά μας!