Χίος, Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου

Χαλαρούς… αλλά του αρέσει, μας είδε ο Γερμανός Δήμαρχος

Δείτε το Βίντεο
Παρ, 19/01/2018 - 17:24
Χανς Βάγκνερ, Μ. Βουρνούς

Χαλαρούς… μας είδε τις μέρες που βρέθηκε στο νησί μας ο Δήμαρχος του St Ingbert της Γερμανίας  Χάνς Βάγκνερ, αλλά δεν έκρυψε ότι αυτό του αρέσει.

Του άρεσε επίσης ότι το νησί μας δεν είναι πηγμένο στα ξενοδοχεία και έτσι μπόρεσε να απολαύσει τον αυθεντικό πολιτισμό των Ελλήνων.

Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα είπε σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Δήμαρχο Χίου.

Ανταλλάξαμε εμπειρίες και βγαίνουμε από την επαφή σοφότεροι, σημείωσε ο Μ. Βουρνούς, αφού είδαμε μαζί την διαχείριση των απορριμμάτων, την βιώσιμη διαχείριση των δικτύων, την οδοποιία και την συντήρηση της. Τέλος συμφωνήσαμε στέλεχος μας να επισκεφθεί τον Δήμο του St Ingbert.

Ο Δήμαρχος Χανς Βάγκνερ αναφέρθηκε και στο προσφυγικό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι στην Πόλη του βρίσκονται 1000 μετανάστες, που αρχικά έμεναν σε τάξεις παλιών Σχολείων και τώρα μεταφέρθηκαν σε διαμερίσματα, την φροντίδα των οποίων έχουν κυρίως εθελοντές.

shediasame_kai_diaheirizomaste_1_000_metanastes

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 25/09/2018 - 18:06

Υπό μεγάλη ψυχολογική πίεση βρίσκονται οι πρόσφυγες στο hot-spot της Μόριας στη Λέσβο με το 30% αυτών να δηλώνουν ότι έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (IRC) αναφέρει το Reuters.

Παρά το γεγονός ότι, σήμερα 462 πρόσφυγες έφτασαν από τη Λέσβο με το πλοίο «Νήσος Ρόδος» στον Πειραιά με τελικό προορισμό τη Βόλβη στην Κεντρική Μακεδονία, σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης της προσφυγικής δομής της Μόριας, το εν λόγω κέντρο παραμένει υπεράριθμο, καθώς η χωρητικότητά του είναι για 3.000 άτομα, αλλά ο αριθμός των προσφύγων αγγίζει τις 9.000. Η κυβέρνηση, μετά από πιέσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων και φορέων του νησιού έχει δεσμευθεί για τη μεταφορά 2.000 προσφύγων σε δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Μέχρι όμως να γίνει αυτό, οι διαμένοντες στη Μόρια βρίσκονται υπό μεγάλη ψυχική πίεση με το 30% των ανθρώπων να έχουν επιχειρήσει να αυτοκτονήσουν και περίπου το 60% να το έχουν σκεφτεί.

«Πολλές φορές προσπάθησα να αυτοκτονήσω», ανέφερε ο Αχμάντ, ένας 35χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών από το Ιράκ που έχασε τη γυναίκα του. «Ο μόνος λόγος που χαίρομαι που δεν το κατάφερα είναι επειδή έχω τα παιδιά μου».

 

«Οι αιτούντες άσυλο ζουν σε συνθήκες που δεν πληρούν τα ανθρωπιστικά πρότυπα», σημειώνεται στην έκθεση της IRC υπογραμμίζοντας ότι 84 άτομα μοιράζονται ένα ντους, ενώ 72 έχουν μια κοινή τουαλέτα.

«Το σύστημα αποχέτευσης είναι τόσο κορεσμένο που τα ακατέργαστα λύματα φτάνουν στα στρώματα όπου τα παιδιά κοιμούνται και ρέουν ακατέργαστα σε ανοιχτές αποχετεύσεις και υπονόμους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η Τζάνα Φρέι, διευθύντρια του IRC στην Ελλάδα, τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για να διευκολύνει τους πρόσφυγες. «Χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που να διασφαλίζει ότι δεν θα δούμε ποτέ ξανά συνθήκες όπως αυτές στη Mόρια», λέει.

in.gr