Η Χίος αποτελεί παράδειγμα κάκιστης  διαχείρισης και σχεδιασμού στον τομέα  των υδατικών πόρων

Τοποθέτηση της Γιούλας Αργυρούδη Περιφερειακής Συμβούλου , υποψήφιας με τη «Συμπαρατάξη Πολιτών» για τον Απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής 2018
Σάβ, 02/02/2019 - 06:31
Γιούλα Αργυρούδη

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο παρουσιάστηκε ο Απολογισμό δράσης  των Υπηρεσιών των  Γενικών  Διευθύνσεων  της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Αναγνωρίζουμε  το έργο που επιτελούν οι εργαζόμενοι στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας και τις προσπάθειες που γίνονται για την οργανωτική βελτίωση της Διοίκησης, παρά τις δυσκολίες που συνιστά για το έργο τους η υποστελέχωση των Υπηρεσιών , όπως πολλάκις οι ίδιοι αναφέρουν.

Ωστόσο ο απολογισμός αυτός παρουσιάζει μια μονομέρεια  εφόσον δεν συνοδεύεται από τον αντίστοιχο Πολιτικό σχεδιασμό της Περιφερειακής Αρχής , αναπόσπαστο μέρος και συνέχεια του οποίου θα έπρεπε να είναι. Θα αναμέναμε παραλλήλως με αυτή την καταγραφή κι  έναν τίμιο απολογισμό της θητείας της   Περιφερειακής Αρχής  καθώς και την ερμηνεία του έργου των Γενικών Διευθύνσεων .Κατά πόσο δηλαδή αυτές ακολούθησαν σε τομεακό αλλά και γενικό επίπεδο τον Πολιτικό Σχεδιασμό που αυτή καθόρισε. Έναν πολιτικό σχεδιασμό που θα στόχευε μέσω των προγραμμάτων και των δράσεων  των επιμέρους Διευθύνσεων στη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών της Περιφέρειας, στην ενίσχυση της περιφερειακής συνείδησης στους κατοίκους των νησιών ακόμα και στην κατανόηση του ρόλου της Περιφερειακής αρχής στο σύνολο του νησιωτικού πληθυσμού.

Αν και πρόθεση μας δεν είναι ο μηδενισμός του έργου που έχει γίνει μέχρι τώρα, εν τούτοις οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και τα συμβάντα καθηλωτικά, όπως καθηλωμένη δείχνει να είναι η πορεία της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου. Το χαμηλό ΑΕΠ της Περιφέρειας  κατατάσσει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στην  6η πιο φτωχή περιφέρεια της χώρας ενώ  συγκαταλέγεται και στις πιο φτωχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχοντας κατά κεφαλήν ΑΕΠ μόλις το 52% του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Παράλληλα δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την ανάσχεση της δημογραφικής γήρανσης , την ανεργία . Σημειώνουμε την αδυναμία απορρόφησης των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ και την εντυπωσιακή έλλειψη μελετών σε έργα που θα συνέτειναν στην αντιστροφή αυτών των συνθηκών.

Στα πρόσφατα συμβάντα που αποδεικνύουν την έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού για σημαντικά έργα που επηρεάζουν την παραμονή των κατοίκων στα νησιά, αναφέρουμε τους κινδύνους που προέκυψαν από την εγκληματική εγκατάλειψη του προφράγματος του Σαραπειού στη Βόρεια Χίο, έργο για το οποίο έχει δρομολογηθεί εισαγγελική έρευνα για την απόδοση ευθυνών.

Η Χίος αποτελεί παράδειγμα κάκιστης  διαχείρισης και σχεδιασμού στον τομέα  των υδατικών πόρων, με πληθώρα έργων ατελέσφορων κι επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων :

  • Το ημιτελές φράγμα Κόρης Γεφύρι  το οποίο θα δέχεται τα τοξικά υπολείμματα της αποδόμησης των απορριμμάτων του παλαιού σκουπιδότοπου
  •  Το φράγμα Κατράρη το οποίο αδυνατεί να συγκρατήσει το νερό στην υδατολεκάνη του .
  • Το αμφιβόλου ποιότητας νερό για την υγεία των πολιτών που θα προέλθει από τις σχεδιαζόμενες μονάδες αφαλάτωσης
  • Το εγκαταλειμμένο πρόφραγμα του Σαραπειού σε μια περιοχή με άφθονα πηγαία νερά καλής ποιότητας.
  •  Το φράγμα Ψαρόπετρας.

Τα παραπάνω παραδείγματα έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδιασμού, κατασπατάλησης εθνικών πόρων και ευρωπαϊκών κονδυλίων καταδεικνύουν την ανάγκη δημιουργίας Φορέα Υδατικών Πόρων.

Η Χίος αποτελεί επίσης τρανή απόδειξη της αναποτελεσματικότητας της τουριστικής  πολιτικής με το αρνητικό ρεκόρ στις τουριστικές αφίξεις. Παρά τις πολυάριθμες καταγεγραμμένες στον απολογισμό της Διεύθυνσης τουρισμού συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, τα αποτελέσματα δεν είναι μετρήσιμα και ορατά. Εξ αυτού προκύπτει η επαναξιολόγηση του όλου σχεδιασμού από την Περιφερειακή Αρχή , η ουσιαστική λειτουργία των επιτροπών Τουρισμού, όπως πολλές φορές αναφέραμε .

Σημειώνουμε την έλλειψη  Νομικής Υπηρεσίας στην Περιφέρεια, την έλλειψη πολιτικής και ελέγχων για τη Δημόσια Υγεία. Απουσιάζει τόσο  η δημιουργία όσο και η  εξέλιξη  σε επίπεδο περιφέρειας ενός εργαλείου για την αποτύπωση της ζήτησης και της προσφοράς εργασίας όπως το Chiosjobs.gr που θα διευκόλυνε την απεικόνιση της αγοράς εργασίας και τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων που επιθυμούν να παραμείνουν και να εργαστούν στα νησιά μας.

Η Περιφερειακή Αρχή αυτής της περιόδου δεν κατάφερε ούτε να συγκλίνει με τους φορείς , και τους άλλους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης ούτε και με τις τοπικές κοινωνίες. Μόλις χθες επιβεβαιώθηκε  περίτρανα αυτή η οδυνηρή για τον τόπο αποτυχία, όταν δεν πέτυχε για πολλοστή φορά, να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου της Περιφερειακής επιτροπής Διαβούλευσης, τις τοπικές κοινωνίες.

Δεν πέτυχε να κάνει αισθητή την παρουσία της μέσα από τον σημαντικότατο ρόλο μιας τοπικής διακυβέρνησης , αναλώνοντας τον όποιο σχεδιασμό της σε έργα οδοποιίας και καθαρισμού ρεμάτων. Ωστόσο κατόρθωσε να είναι αόρατη στα πραγματικά προβλήματα των νησιών , χωρίς διακριτή στόχευση και κυρίως χωρίς διάθεση για συνέργειες και διάλογο με την τοπική κοινωνία.

Η κυρία Περιφερειάρχης μίλησε για το κριτήριο του αποτελέσματος. Εμείς σαν αποτέλεσμα αυτής της θητείας, κρατάμε το χαμηλό ΑΕΠ, τους υψηλούς δείκτες ανεργίας, τη χαμηλή επιχειρηματικότητα και λόγω ΦΠΑ, τη φυγή των νέων, την έλλειψη πολιτικής  βούλησης στη διαχείριση του προσφυγικού –μεταναστευτικού .

 

Σχετικά Άρθρα