Η Περ. Ομοσπονδία ΑμΕα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Δευ, 06/04/2020 - 18:41
φωτο αρχείου

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

          Σε αυτές τις ιδιαίτερες, πρωτόγνωρες και δύσκολες για όλους μας συνθήκες συμπαραστεκόμαστε σε όλα τα μέλη μας, στις οικογένειές τους. Ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους με όλους τους τρόπους και μέσα, τους δίνουμε κουράγιο και δύναμη.

          Ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες, τους καλούμε υπεύθυνα να πάρουν όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας. Μπορεί να είμαστε στο σπίτι αλλά δε σημαίνει ότι παραιτούμαστε από τον αγώνα. Ο αγώνας και η δράση των Σωματείων δεν σταματά, δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα.

          Αυτό το διάστημα με τραγικό τρόπο έρχονται στην επιφάνεια οι μεγάλες ελλείψεις στο χώρο της υγείας, όπως τις έχουμε επανειλημμένα αναδείξει. Τώρα φαίνεται πόσο επικίνδυνες είναι οι μεγάλες ελλείψεις στα νησιά. Τα αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης καi της επιχειρηματικότητας στο χώρο της υγείας, που επισημαίνουμε πάντα ως τα μεγάλα προβλήματα, σήμερα φαίνονται μπροστά στα μάτια μας. Η συνειδητή χρόνια πολιτική όλων των κυβερνήσεων της υποχρηματοδότησης των Νοσοκομείων και του κλεισίματος ορισμένων, η ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η υποστελέχωση Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και Πολυδύναμων Ιατρείων (όπου υπάρχουν), είναι ο μεγάλος ασθενής.

          Τα συστήματα Υγείας κάτω από αυτό το «δόγμα» όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο οδηγούνται σε κατάρρευση ή φόβο κατάρρευσης. Κλειστές ΜΕΘ λόγω έλλειψης δυναμικού, γιατροί αποφασίζουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Μάσκες που από 0,5€ έφθασαν τα 17€! Ελλείψεις σε αναπνευστήρες. Γιατροί φθάνουν στο σημείο να φτιάχνουν αυτοσχέδιες προστατευτικές ποδιές από σακούλα όπως στην Ισπανία αλλά και τις «προηγμένες» ΗΠΑ ή αυτοσχέδιες μάσκες. Ενώ ένα τέστ για κορονοϊό κοστίζει 9,5€, ο ΕΟΠΥΥ χορηγεί 70€ και φθάνει να κοστολογείται σε ιδιωτικά κέντρα μέχρι 400€! Πόλεμος έχει ξεσπάσει για την επάρκεια υλικών και για το ποιος θα πρωτοανακαλύψει φάρμακα, εμβόλια κλπ. Ακόμα και τώρα  πάνω απ’ όλα το κέρδος…

          Η «ατομική ευθύνη», όσο απαραίτητη κι αν είναι, δεν μπορεί να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση χωρίς «συλλογική ευθύνη στον αγώνα», οδηγεί στο «ο σώζων εαυτόν σωθείτω». Αντί η κυβέρνηση να επαίρεται ότι τα κάνει όλα καλά εδώ και τώρα απαιτούμε και την κρατική ευθύνη αλλά και αυτήν των Δήμων και της Περιφέρειας:

  1. Να προχωρήσει ΤΩΡΑ επιτέλους η καταγραφή των ΑμεΑ στο Αιγαίο και όλη τη χώρα. Να υπάρξει βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται και είναι αποκλεισμένοι και ανήμποροι στο σπίτι με βοήθεια στα ψώνια, τις συνταγογραφήσεις, τις ιατρικές επισκέψεις, τις φυσικοθεραπείες, της επαφής με τις οικογένειές τους. Μαζική στελέχωση του «Βοήθεια στο Σπίτι» με μόνιμο προσωπικό και όχι μπαλώματα.
  2. Είναι απαράδεκτο να βρίσκονται στη δουλειά ευαίσθητες ομάδες συναδέλφων όπως: άτομα με αναπηρία όρασης, που έχουν την αφή και κατά συνέπεια τα χέρια κάθε στιγμή ως αντικατάστατο της όρασης, με αποτέλεσμα στους εξωτερικούς χώρους, τα καταστήματα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κλπ., να είναι αναγκασμένοι να έρχονται σε επαφή με πολύ περισσότερα αντικείμενα και επιφάνειες απ' ότι οι βλέποντες. Παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητική αναπηρία.

Σε αυτές τις ομάδες, ανήκουν όλα τα άτομα με αισθητηριακές, κινητικές, νοητικές και ψυχικές αναπηρίες. Επίσης και σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία στις ευπαθείς ομάδες είναι τα άτομα που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: καρκινοπαθείς, άτομα σε ανοσοκαταστολή, αιμοκαθαιρόμενοι, άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, με ΣΚΠ, γενικότερα άτομα με αυτοάνοσα ή μεταβολικά νοσήματα, με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος, με χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, με χρόνια νεφρική ή ηπατική νόσο, με νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα, άτομα με θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο και άτομα με άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, άτομα σε ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη), που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

Επίσης, δεν πρέπει να βρίσκονται στην εργασία τους άτομα που έχουν στο σπίτι τους μέλη των οικογενειών τους σε ανοσοκαταστολή, αιμοκαθαρόμενους, μεταμοσχευμένους κλπ., που αν κολλήσουν τον ιό από τον εργαζόμενο θα υποστούν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους.

  1. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα με ευθύνη της κυβέρνησης και του ΕΟΔΥ στα ιδρύματα κλειστής φροντίδας, περίθαλψης και φιλοξενίας όπου υπάρχουν.
  2. Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
  3. Αναστολή πληρωμών για όλα τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων».
  4. Να δικαιούνται όλα τα ΑμεΑ το έκτακτο οικονομικό βοήθημα των 800€ για κάθε μήνα που διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα.

Την Τρίτη 7/4, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και πανελλαδική μέρα δράσης στέλνουμε αγωνιστικό μήνυμα. Στηρίζουμε τα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ και παίρνουμε μέρος στις κατά τόπους κινητοποιήσεις με ολιγομελείς αντιπροσωπείες, όπου είναι δυνατό και τηρώντας όλα τα προστατευτικά μέτρα: Να στελεχωθούν εδώ και τώρα τα Δημόσια Νοσοκομεία με μόνιμο ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, να ανοίξουν όλες οι ΜΕΘ. Επίταξη υλικών, ΜΕΘ και προσωπικού στον ιδιωτικό τομέα. Να στελεχωθούν πλήρως οι μονάδες ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Ιατρεία).

 

ΤΟ Δ.Σ.

Σχετικά Άρθρα