"Η σχεδόν άδεια ΒΙΑΛ θα αποδοθεί στο δήμο, μόλις ανοίξει νέα δομή"

Η απάντηση Μηταράκη στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Γ. Καμίνης
Τετ, 07/07/2021 - 15:02

«Η κυβέρνηση πλέον έχει καταφέρει να ανακτήσει τον έλεγχο της μεταναστευτικής κρίσης. Βάλαμε δύο στόχους, τη μείωση των ροών και τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες όλης της χώρας» τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Γιώργου Καμίνη, σχετικά τη νέα δομή που σχεδιάζεται στη Χίο.

Σχετικά με τη νέα δομή στο νησί, αντέτεινε πως αυτή θα είναι σε140 στρέμματα όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό το σχέδιο προβλέπει 580 άτομα, άλλα 570 για ΠΡΟΚΕΚΑ και επειδή θα κλείσουν τα διαμερίσματα, κατ' απαίτηση της κοινωνίας,  θα δημιουργεί χώρος για ειδικές ομάδες , λέγοντας επίσης ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν μιλούν για δομές σύμφωνα με τα σχέδια που είχαν παρουσιαστεί το 2019. Μάλιστα στο επιχείρημα ότι η πρόβλεψη για τη σίτιση περιλαμβάνει περισσότερους από τους προαναφερόμενους πληθυσμούς, σημείωσε ότι αυτό έχει προληπτικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μηταράκης, «οι ροές στα νησιά το τελευταίο δωδεκάμηνο έχουν μειωθεί κατά 96%. Από 121 δομές που είχαμε, σήμερα λειτουργούν 36. Έχουν αποσυμφορηθεί τα νησιά μας, χωρίς να πιεστεί η ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίς να αυξηθεί η παρουσία προσφύγων και μεταναστών στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στόχος μας στα νησιά είναι να διατηρήσουμε τις χαμηλές ροές, να κλείσουμε τις παλιές δομές και να δημιουργήσουμε μία δομή σε κάθε σημείο εισόδου, που θα προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και αίσθημα ασφάλειας που ζητούν και οι ωφελούμενοι και το προσωπικό μας και οι τοπικές κοινωνίες».

Σχετικά με τη Χίο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε πως ο στόχος είναι να κλείσει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ και να αποδοθεί στον δήμο, μόλις ανοίξει η κλειστή ελεγχόμενη δομή υποδοχής στο σημείο εισόδου. Σε λίγες εβδομάδες κλείνουμε και τα διαμερίσματα που έχουν 282 άτομα σήμερα. Παράλληλα υπογράμμισε πως «έχουμε εκπληρώσει όλες μας τις υποχρεώσεις.

Μας ζήτησαν να αστυνομεύσουμε τα σύνορα. Μας ζήτησαν να μειώσουμε τις ροές. Και έγιναν. Μας ζήτησαν αποσυμφόρηση. Την ημέρα των εκλογών του 2019 στη Χίο υπήρχαν στη ΒΙΑΛ 1.978 άτομα. Σήμερα είναι 378» είπε.

Πρόσθεσε πως «η ΒΙΑΛ, σήμερα είναι σχεδόν άδεια... Προσλάβαμε 160 συνοριοφύλακες. Μας ζήτησαν ενίσχυση του νοσοκομείου. Δημιουργήσαμε 25 κρεβάτια. Από εκεί και πέρα η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ζητάει από την κυβέρνηση να χωροθετήσει τον τόπο. Ο "Θόλος" καταρχήν είναι δημόσια περιουσία. Είναι στα βιβλία της κτηματικής υπηρεσίας εδώ και δεκαετίες... 

Έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η παρέμβαση, έχει πάρει άδεια από το δασαρχείο, άρα υπάρχει όλη η αδειοδότηση». Και διερωτήθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης: «η αντιπολίτευση αλήθεια, πού προτείνει ότι θα πρέπει να γίνει η νέα δομή;».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης επέκρινε την κυβερνητική επιλογή «για υπερδομές στα νησιά, οι οποίες θα λειτουργούν ως ακορντεόν» , που θα γεμίζει και θα αδειάζει ανάλογα με τις διαθέσεις της Τουρκίας. «Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο τη σημερινή κανονικότητα, αλλά και τις έκτακτες καταστάσεις. Αυτή είναι η εγγενής αντίφαση της πολιτικής σας», είπε.

«Οι Χιώτες δεν απεκδύονται της ευθύνης τους, δεν το έχουν κάνει ποτέ κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης. Θέλουν όμως δικαιοσύνη και ίση μεταχείριση. Εσείς όμως τους εκβιάζετε, λέγοντας ότι η δομή στη ΒΙΑΛ θα καταργηθεί μόνο όταν ανοίξει η νέα και ότι ο ΦΠΑ θα παραμείνει μειωμένος μόνο εφόσον υπάρχουν δομές στα νησιά», σημείωσε ο κ. Καμίνης προσθέτοντας: «Με τη μελλοντική υιοθέτηση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου όπως έχει διαμορφωθεί ως σήμερα, η Ελλάδα θα μετατραπεί, επίσημα πλέον, σε χώρα δεύτερης κατηγορίας. Σε σχέση δε με την Ευρώπη και την Ελλάδα, οι νησιώτες μας θα είναι πολίτες τρίτης κατηγορίας, γιατί τα νησιά θα αποτελούν μόνιμες φυλακές ανθρώπων».

Σε ό,τι αφορά το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ο βουλευτής απέδωσε στην κυβέρνηση «ανεκτική στάση», καθώς, όπως είπε, «όσο εξακολουθούν να ισχύουν τα Δουβλίνα, η Ελλάδα θα είναι μια χώρα δεύτερης ταχύτητας στην Ευρώπη και οι νησιώτες θα είναι άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας».

Απαντώντας, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «ακόμα έχουμε πολύ δρόμο για το νέο Σύμφωνο» κι αυτό «που επιδιώκει η Ελλάδα είναι ένας υποχρεωτικός, μόνιμος μηχανισμός αλληλεγγύης, ώστε ποτέ ξανά τα νησιά μας, αλλά ούτε και η Ελλάδα συνολικά και οι χώρες της Μεσογείου, να αποτελέσουμε αποθήκες ψυχών, όπως έγινε με τη στρατηγική που κάποιοι στη Χίο, κυρίως τα κόμματα της Αριστεράς, επαναλαμβάνουν για να ξαναβιώσουμε το χάος του 2015 αντί της τάξης που σήμερα επικρατεί σήμερα στη Χίο».

 

Σχετικά Άρθρα