


Ομόφωνα κατέληξε χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΧ στο πλαίσιο δράσεων που πρέπει να αναληφθούν άμεσα αν δεν θέλουμε να πούμε το νερό νεράκι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2023. Στις δράσεις περιλαμβάνονται προμήθεια και λειτουργία νέων μονάδων αφαλατώσεων, προμήθεια υδροφόρων οχημάτων για μεταφορά νερού στους οικισμούς, κατασκευή αντλιοστασίων για την πλήρη εκμετάλλευση του νερού στο φράγμα Κατράρη και τη διοχέτευση νερού από την κεντρική Χίο στον Βροντάδο, καθώς και περιοριστικά μέτρα στις αρδεύσεις
Αποδίδοντας στην κλιματική αλλαγή το μειωμένο αριθμό βροχοπτώσεων στην περιοχή μας, ο Πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης μιλώντας σήμερα στο Ράδιο "Αλήθεια" παρουσίασε την πρόταση του συμβουλίου, η οποία θα κοστολογηθεί από την υπηρεσία τις επόμενες ημέρες ώστε σε σύσκεψη, που ζητά η ΔΕΥΑΧ, να προκληθεί άμεσα με τη συμμετοχή των δύο τοπικών βουλευτών, του περιφερειάρχη και του δημάρχου να αναζητηθούν οι τρόποι παρέμβασής τους, αφενός για την εξασφάλιση των πόρων, αφετέρου για την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Σε περίπτωση που δεν γίνουν τα προτεινόμενα, το αμέσως επόμενο πλάνο προβλέπει περιορισμό στην κατανάλωση νερού, το οποίο θα παρέχεται βραδινές ώρες, ανέφερε ο Βασίλης Μυριαγκός.
Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά τόσο στο πρόβλημα της περιοχής της Αμανής, που υδρεύεται από νερά πηγών, τα οποία αν δεν βρέξει δεν θα τρέξουν κι άρα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς νερού, αλλά και στην υδροδότηση του Βροντάδου, που στηρίζεται σε αφαλατώσεις που δουλεύουν με υφάλμυρο νερό, η ποιότητα του οποίου μπορεί να καταστεί απαγορευτική, λόγω της υφαλμύρωσης.
Αναλυτικά το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΧ προτείνει μεταξύ άλλων:
• Προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης που θα αντλεί θαλασσινό νερό 1.000 κ.μ./ ημέρα
• Τρεις μικρές μονάδες αφαλάτωσης 200 κ.μ. η κάθε μια που θα τοποθετηθούν στο Λιθί, στα Λιμνιά Βολισσού και στην πόλη της Χίου
• Προμήθεια υδροφόρας 10 τόνων για μεταφορά νερού όπου υπάρχει ανάγκη και μιας ακόμη δεύτερης 2 κ.μ. που να μπορεί να διέρχεται από τα στενά δρομάκια της πόλης,
• Προγραμματίζεται η κατασκευή 2ου αντλιοστασίου στο Φράγμα Κατράρη για την επεξεργασία όσου νερού έχει μείνει μέσα και όσυο θα μαζέψει το επόμενο διάστημα για να καλυφθεί η υδροδότηση της νότιας Χίου, παράλληλα με τη χρήση νερού γεωτρήσεων.
• Κατασκευή αντλιοστασίου στο Βαρβάσι για μεταφορά νερών από την κεντρική Χίο στην περιοχή του Βροντάδου σε περίπτωση που ο Βροντάδος έχει πρόβλημα με τις αφαλατώσεις.
• Καμία χορήγηση νέας άδειας άρδευσης και στις υφιστάμενες περιορίζεται η κατανάλωση από τα 60 κ.μ. στα 20 κ.μ.
Όπως είπε ο Β. Μυριαγκός την επόμενη εβδομάδα που θα υπάρχει και το κόστος των παραπάνω ενεργειών, θα ζητήσει από το Δήμαρχο τη σύγκληση της σύσκεψης με τη συμμετοχή των βουλευτών και του Περιφερειάρχη.