Χίος, Σάββατο 20 Ιουλίου

ΚΙΝΑΛ: Παίζουν στην Χίο με τις τραυματισμένες ψυχές των παιδιών

Μόνη λύση η αποσυμφόρηση
Παρ, 05/10/2018 - 19:32
ΚΙΝΑΛ

Κοινή ανακοίνωση των Τομέων Παιδείας, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής και Δικτύου Γονέων του Κινήματος Αλλαγής για τη σχολική φοίτηση των προσφυγοπαίδων στη Χίο.

 

Στην Χίο ζούμε ακόμη μια φορά ένα θέατρο του παραλόγου. Αυτή τη φορά τις συνέπειες υφίστανται τα παιδιά μας.

Τα παιδιά μας που ήρθαν σε μια χώρα που θεωρητικά παρέχει πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση, χωρίς διακρίσεις.

Τα παιδιά μας που ζουν τις συγκρούσεις που δημιουργούν οι ενήλικες. Ως άμαχος πληθυσμός, που υφίσταται τις βαρύτερες συνέπειες.

Τα παιδιά μας που μαθαίνουν να τρομάζουν και να φοβούνται τα άλλα παιδιά.

Τα παιδιά, που είναι ΟΛΑ δικά μας παιδιά.

Κανείς δεν έχει δικαίωμα να αποκλείει παιδιά από την εκπαίδευση. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να καθυστερεί, έστω και μια μέρα, την εκπαίδευση τους. Τα παιδιά δεν έχουν χρόνο για χάσιμο.

Αυτές τις μέρες στη Χίο αντιμάχονται, δήθεν, δυο πλευρές θέτοντας την κουρασμένη τοπική κοινωνία στη μέση μιας διαμάχης χωρίς πραγματικό νόημα.

Οι πρώτοι, με τον πιο ακραίο και καταδικαστέο τρόπο, επιτίθενται σε παιδιά και ζητούν ρατσιστικό διαχωρισμό.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι λύση είναι ο δικός της ρατσιστικός διαχωρισμός. Αυτός των ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων). Χρησιμοποιούν την «εκπαίδευση των προσφυγοπαίδων» ως πρόσχημα προοδευτικότητας και προάσπισης δικαιωμάτων. Εκπαίδευση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Προφανώς, η προστασία των παιδιών δεν γίνεται με ψευδοσχολεία. Ειδικά όταν οι συνθήκες διαμονής των παιδιών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) είναι άθλιες και προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μακάρι να τους έλειπε μόνο το σχολείο.

Ο νόμος 4540/18, που ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία, ορίζει ρητά ότι τα παιδιά πρέπει να εντάσσονται στην εκπαίδευση "εντός τριών μηνών από την ολοκλήρωση της ταυτοποίησης του ανηλίκου".

Πρακτικά, ο νόμος δίνει προθεσμία τεσσάρων μηνών στη διοίκηση για να εντάξει τα παιδιά στην εκπαίδευση (αφού η διαδικασία της ταυτοποίησης διαρκεί 25 ημέρες).

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως άλλοθι τις ΔΥΕΠ, που ουσιαστικά παρέχουν μη τυπική εκπαίδευση, για να συγκαλύψει τις ευθύνες της για τα κολαστήρια των ΚΥΤ. Δήθεν, με τη συμμετοχή τους στις ΔΥΕΠ, "τα παιδιά θα νιώσουν λίγο καλύτερα και θα ενταχθούν σε μια κανονικότητα". Παίζουν με τις παιδικές ψυχές. Τραυματισμένες ψυχές ανηλίκων που, αντί να προστατεύονται, τους επιβάλλεται να ζουν σε συνθήκες που δημιουργούν νέα τραύματα. Πόσο θα αντέξουν...

Δεν μπορούμε πια να ψάχνουμε λύσεις έξω από το νόμο, τη λογική και τον ανθρωπισμό. Δεν μας ταιριάζει, αν θέλουμε να λογιζόμαστε ως δημοκρατική κοινωνία.

Ως πολίτες, ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις.

Είναι αυτονόητη επιλογή να στηρίξουμε το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. Δεν μπορούν να υπάρχουν ρατσιστικοί διαχωρισμοί.

Ούτε από αυτούς που εκμεταλλεύονται τη δυσθυμία τοπικών κοινωνιών αλλά ούτε από αυτούς που με, προοδευτικό μανδύα και ρητορική, οδηγούν σε «λιγότερο άσχημο» αποτέλεσμα.

Είναι παράλογο και απάνθρωπο να κρατούνται παιδιά στις αποθήκες ψυχών των ΚΥΤ. Είναι παράνομο και απάνθρωπο να μην τους παρέχεται προστασία. Είναι απάνθρωπο παιδιά να αντικρίζουν κλειστή την πόρτα των σχολείων. Είναι απάνθρωπο να χρησιμοποιούνται ως «πολιορκητικός κριός» ή ως άλλοθι οποιασδήποτε πολιτικής.

Πρώτη μέριμνα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η αυτονόητη εφαρμογή του νόμου. 

Οι συνθήκες «ΒΙΑΛ, Σάμου και Μόριας» συνιστούν κακομεταχείριση η/και βασανιστήριο. 
Η αποσυμφόρηση είναι η λύση και για το εκπαιδευτικό ζήτημα των προσφυγοπαίδων.

Στηρίζουμε απολύτως το δικαίωμα των προσφυγοπαίδων στην κανονική, δημόσια εκπαίδευση.

Οι δημοκρατικοί πολίτες απαιτούν δημοκρατικές λύσεις.

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 20/07/2019 - 22:00
φωτο αρχείου

Μια ωρολογιακή βόμβα έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση όσον αφορά το μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς στη χώρα βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, οι ροές στα νησιά συνεχίζονται, ενώ πολλά από τα προγράμματα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σε σημείο καμπής ή λήγουν έως το τέλος του έτους.

Σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται 85.000 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, εκ των οποίων οι περίπου 15.000 στα νησιά, ενώ στη χώρα εκτιμάται ότι υπάρχουν επίσης 3.788 ασυνόδευτα ανήλικα, εκ των οποίων μόνο τα 1.921 διαμένουν σε συγκεκριμένες δομές μακροχρόνιας ή έστω προσωρινής φιλοξενίας, ακατάλληλες για ανήλικα. Περίπου 1.000 παιδιά ζουν σε άκρως επισφαλείς συνθήκες, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη διεύθυνση διαμονής τους, ενώ πολλά από αυτά είναι πολύ πιθανό να τελούν σε συνθήκες αστεγίας.

Σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο, Κω, αλλά και Σύμη βρίσκονται, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, 15.075 αιτούντες άσυλο. Από την αρχή του έτους έως και τις 14 Ιουλίου, από τη θάλασσα έφθασαν 15.216 άτομα στα νησιά του Αιγαίου, ενώ συνολικά στη χώρα εισήλθαν 21.112 μετανάστες, εκ των οποίων οι 5.896 από τα βόρεια σύνορα, στον Εβρο. Φυσικά, οι αφίξεις βαίνουν αυξανόμενες κάθε μήνα τώρα το καλοκαίρι, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν: τον Ιούνιο έφθασαν από την Τουρκία στα νησιά 3.122 άτομα, ενώ στατιστικά ο μήνας με τις μεγαλύτερες αφίξεις είναι ο Αύγουστος. Πλέον, οι αιτούντες άσυλο που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία είναι κυρίως Αφγανοί –συγκεκριμένα, το 35% όσων έρχονται είναι από το Αφγανιστάν και μόνο το 15,6% προέρχεται από τη Συρία. Το 14,1% είναι άνθρωποι από διάφορες χώρες, το 12% από τη Δημοκρατία του Κονγκό, το 10,5% από το Ιράκ και το 9,3% από την Παλαιστίνη.

Ταυτόχρονα, υπολογίζεται –χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακριβή στοιχεία– ότι περίπου 70.000 αλλοδαποί βρίσκονται στην ενδοχώρα, σε 32 κέντρα φιλοξενίας, σε 56 ξενοδοχεία αλλά και σε διαμερίσματα.
Οσον αφορά τη διαμονή σε ξενοδοχεία, πρόκειται για ένα πρόγραμμα ακριβό (ονομάζεται Philoxenia), κατά κοινή ομολογία, που υλοποιήθηκε προκειμένου να φιλοξενηθούν όσοι μεταφέρθηκαν εσπευσμένα από τα νησιά πέρυσι το φθινόπωρο, όταν είχε αυξηθεί κατά πολύ ο πληθυσμός στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ ή αλλιώς hotspot) στα νησιά. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 40 εκατ. ευρώ και αφορούσε τη διαμονή 6.000 αιτούντων άσυλο σε 56 ξενοδοχεία σε διάφορες περιοχές της χώρας, από τον Οκτώβριο του 2018 έως και τον Νοέμβριο του 2019.

Λίγο πριν από το τέλος του έτους, το συγκεκριμένο πρόγραμμα λήγει. Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον δεν ανανεωθεί από την Ε.Ε., θα πρέπει να βρεθεί χώρος μεταστέγασης των χιλιάδων ανθρώπων που διαμένουν στα ξενοδοχεία. Αντιστοίχως, σε ξενοδοχεία στη Βόλβη και στα Γρεβενά φιλοξενούνται 1.800 άτομα, χάρη σε χρήματα που προσέφερε, ως δωρεά, η Βουλή των Ελλήνων. Ωστόσο, η χρηματοδότηση και γι’ αυτά τα ξενοδοχεία ολοκληρώνεται τον επόμενο Νοέμβριο. Το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ προβλέπει τη διαμονή 25.000 ατόμων (αιτούντων άσυλο, αλλά και αναγνωρισμένων προσφύγων) σε διαμερίσματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Κρήτη, Αρκαδία, Καρδίτσα, Λιβαδειά. Εχει προβλεφθεί η χρηματοδότησή του έως και το τέλος του 2020, ωστόσο τον επόμενο χρόνο πρέπει τη διαχείρισή του να αναλάβουν οι εθνικές αρχές, δηλαδή το υπουργείο Μετανάστευσης, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Η μετάβαση προϋποθέτει προετοιμασία η οποία δεν είναι καθόλου εύκολη και συχνά οδηγεί σε μεγάλα προβλήματα: Είναι χαρακτηριστικό ότι στα νησιά, όταν την πρωτοβάθμια περίθαλψη την ανέλαβε το κράτος, επί πολλούς μήνες δεν υπήρχε γιατρός.
Αργησε το Helios

Οσον αφορά την ένταξη, τέσσερα χρόνια μετά την προσφυγική κρίση, μόλις στις αρχές Ιουλίου του 2019 ξεκίνησε να εφαρμόζεται το πρόγραμμα Helios, που αφορά τη στήριξη των αναγνωρισμένων προσφύγων με επιδότηση ενοικίου (για έξι μήνες), μαθήματα ελληνικών και προγράμματα κατάρτισης. Σε αυτό το πρόγραμμα προβλέπονται 10.000 θέσεις – πολύ λίγες σε σχέση με τον αριθμό των αναγνωρισμένων προσφύγων, ο οποίος ήδη ξεπερνά τις 40.000. Μεγάλες είναι και οι ελλείψεις στις δομές ασυνόδευτων ανηλίκων, οι οποίες δημιουργήθηκαν την τελευταία τριετία –παρά το γεγονός ότι υπήρχε σχετική χρηματοδότηση.

Ετσι, έως και το τέλος Μαΐου 2019, σε σύνολο σχεδόν 4.000 ασυνόδευτων ανηλίκων που υπολογίζεται ότι βρίσκονται στη χώρα –εκ των οποίων το 93,8% είναι αγόρια– μόνο τα 1.012 είχαν τοποθετηθεί σε κατάλληλες για ανηλίκους δομές φιλοξενίας. Τα 909 παιδιά βρίσκονταν σε προσωρινές δομές, δηλαδή κυρίως σε ξενοδοχεία, και τα 1.867 εντός των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης, μαζί με ενηλίκους, χωρίς να υπάρχει προστασία, σε αστυνομικά τμήματα (προστατευτική φύλαξη) ή και απροστάτευτα, στον δρόμο.

Πρόκειται για ένα σύστημα που λειτουργεί στα όρια επί μεγάλο χρονικό διάστημα και απαιτούνται άμεσα δραστικές πρωτοβουλίες, ώστε να μη βρεθούν χιλιάδες άνθρωποι χωρίς καμία στέγη.

Έντυπη Καθημερινή, Τάνια Γεωργιοπούλου