Χίος, Σάββατο 6 Ιουνίου

ΚΙΝΑΛ: Παίζουν στην Χίο με τις τραυματισμένες ψυχές των παιδιών

Μόνη λύση η αποσυμφόρηση
Παρ, 05/10/2018 - 19:32
ΚΙΝΑΛ

Κοινή ανακοίνωση των Τομέων Παιδείας, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής και Δικτύου Γονέων του Κινήματος Αλλαγής για τη σχολική φοίτηση των προσφυγοπαίδων στη Χίο.

 

Στην Χίο ζούμε ακόμη μια φορά ένα θέατρο του παραλόγου. Αυτή τη φορά τις συνέπειες υφίστανται τα παιδιά μας.

Τα παιδιά μας που ήρθαν σε μια χώρα που θεωρητικά παρέχει πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση, χωρίς διακρίσεις.

Τα παιδιά μας που ζουν τις συγκρούσεις που δημιουργούν οι ενήλικες. Ως άμαχος πληθυσμός, που υφίσταται τις βαρύτερες συνέπειες.

Τα παιδιά μας που μαθαίνουν να τρομάζουν και να φοβούνται τα άλλα παιδιά.

Τα παιδιά, που είναι ΟΛΑ δικά μας παιδιά.

Κανείς δεν έχει δικαίωμα να αποκλείει παιδιά από την εκπαίδευση. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να καθυστερεί, έστω και μια μέρα, την εκπαίδευση τους. Τα παιδιά δεν έχουν χρόνο για χάσιμο.

Αυτές τις μέρες στη Χίο αντιμάχονται, δήθεν, δυο πλευρές θέτοντας την κουρασμένη τοπική κοινωνία στη μέση μιας διαμάχης χωρίς πραγματικό νόημα.

Οι πρώτοι, με τον πιο ακραίο και καταδικαστέο τρόπο, επιτίθενται σε παιδιά και ζητούν ρατσιστικό διαχωρισμό.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι λύση είναι ο δικός της ρατσιστικός διαχωρισμός. Αυτός των ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων). Χρησιμοποιούν την «εκπαίδευση των προσφυγοπαίδων» ως πρόσχημα προοδευτικότητας και προάσπισης δικαιωμάτων. Εκπαίδευση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Προφανώς, η προστασία των παιδιών δεν γίνεται με ψευδοσχολεία. Ειδικά όταν οι συνθήκες διαμονής των παιδιών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) είναι άθλιες και προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μακάρι να τους έλειπε μόνο το σχολείο.

Ο νόμος 4540/18, που ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία, ορίζει ρητά ότι τα παιδιά πρέπει να εντάσσονται στην εκπαίδευση "εντός τριών μηνών από την ολοκλήρωση της ταυτοποίησης του ανηλίκου".

Πρακτικά, ο νόμος δίνει προθεσμία τεσσάρων μηνών στη διοίκηση για να εντάξει τα παιδιά στην εκπαίδευση (αφού η διαδικασία της ταυτοποίησης διαρκεί 25 ημέρες).

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως άλλοθι τις ΔΥΕΠ, που ουσιαστικά παρέχουν μη τυπική εκπαίδευση, για να συγκαλύψει τις ευθύνες της για τα κολαστήρια των ΚΥΤ. Δήθεν, με τη συμμετοχή τους στις ΔΥΕΠ, "τα παιδιά θα νιώσουν λίγο καλύτερα και θα ενταχθούν σε μια κανονικότητα". Παίζουν με τις παιδικές ψυχές. Τραυματισμένες ψυχές ανηλίκων που, αντί να προστατεύονται, τους επιβάλλεται να ζουν σε συνθήκες που δημιουργούν νέα τραύματα. Πόσο θα αντέξουν...

Δεν μπορούμε πια να ψάχνουμε λύσεις έξω από το νόμο, τη λογική και τον ανθρωπισμό. Δεν μας ταιριάζει, αν θέλουμε να λογιζόμαστε ως δημοκρατική κοινωνία.

Ως πολίτες, ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις.

Είναι αυτονόητη επιλογή να στηρίξουμε το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. Δεν μπορούν να υπάρχουν ρατσιστικοί διαχωρισμοί.

Ούτε από αυτούς που εκμεταλλεύονται τη δυσθυμία τοπικών κοινωνιών αλλά ούτε από αυτούς που με, προοδευτικό μανδύα και ρητορική, οδηγούν σε «λιγότερο άσχημο» αποτέλεσμα.

Είναι παράλογο και απάνθρωπο να κρατούνται παιδιά στις αποθήκες ψυχών των ΚΥΤ. Είναι παράνομο και απάνθρωπο να μην τους παρέχεται προστασία. Είναι απάνθρωπο παιδιά να αντικρίζουν κλειστή την πόρτα των σχολείων. Είναι απάνθρωπο να χρησιμοποιούνται ως «πολιορκητικός κριός» ή ως άλλοθι οποιασδήποτε πολιτικής.

Πρώτη μέριμνα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η αυτονόητη εφαρμογή του νόμου. 

Οι συνθήκες «ΒΙΑΛ, Σάμου και Μόριας» συνιστούν κακομεταχείριση η/και βασανιστήριο. 
Η αποσυμφόρηση είναι η λύση και για το εκπαιδευτικό ζήτημα των προσφυγοπαίδων.

Στηρίζουμε απολύτως το δικαίωμα των προσφυγοπαίδων στην κανονική, δημόσια εκπαίδευση.

Οι δημοκρατικοί πολίτες απαιτούν δημοκρατικές λύσεις.

Σχετικά Άρθρα

Το γκριζάρισμα  Αιγαίου από Καραμανλή – Ανδρέα και ο Κυριάκος …
Παρ, 05/06/2020 - 18:14

«Τα βίντεο του ελληνικού λιμενικού, που δείχνουν τουρκικές ακταιωρούς να συνοδεύουν βάρκες με βομβαρδισμένους πρόσφυγες ( βομβαρδισμένους από τη ...χριστιανική Δύση  )  συνοδεύοντάς τις μέχρι το ελληνοτουρκικό σύνορο, αποδεικνύει οτι ο Ερντογάν ετοιμάζεται για νέα επίθεση στο μέτωπο Έβρος- Αιγαίο- Ανατολική Μεσόγειος . Και η απάντηση είναι : «Κάντο, όπως ο Μητσοτάκης !» .Ο οποίος, απρόσμενα , αντέταξε άμυνα , δείχνοντας οτι τα σύνορα μπορούν να φυλαχθούν ! Ο Πρωθυπουργός επέδειξε ηγετική αποφασιστικότητα, έχοντας και τη στήριξη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ , ο οποίος έδειξε ηγετικότητα , με δεδομένη την ύπαρξη μιας υπερ- διεθνιστικής τάσης στο κόμμα του».

Αυτά ανέφερε , καλεσμένος των  Χρήστου Κούτρα και Γιάννη Ντσούνου, στην  εκπομπή ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ, Παρασκευή πρωί,  στον ΣΚΑΊ, ο Κώστας Μαρδάς.

Τα κύρια σημεία της ανάλυσής του Χιώτη δημοσιογράφου, σύμφωνα με ανάρτησή στο facebook  :

«Όσον αφορά την στάση της Ελλάδας σε ενδεχόμενο επεισόδιο στα ανατολικά της Κρήτης, έχοντας μελετήσει  τη διαχείριση των κρίσεων που έκαναν οι Πρωθυπουργοί , από το 1955 , ας ξέρουν οι Έλληνες οτι υπάρχουν ...δυόμιση δρόμοι:

« Ο ένας δρόμος είναι ο συμβιβασμός… Είτε μέσω Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης , που σημαίνει μείωση κυριαρχίας μας και δικαιοδοσίας μας στο Αιγαίο ή απώλεια εν δυνάμει δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο ...Είτε συμβιβασμός  μέσω πολιτικών διαπραγματεύσεων,  που σημαίνει παζάρι...

« Ο άλλος δρόμος είναι η απόλυτη άρνηση συμβιβασμού , που σημαίνει οτι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ξαναπάμε στρατιώτες...

« Και ο μισός δρόμος - μισός γιατί όπου νάναι ..τελειώνει λόγω Ερντογάν - που σημαίνει μια ειρήνη, αλλά με πάγωμα δικαιωμάτων μας. Όπως συνέβη επί Κωνσταντίνου Καραμανλή στην κρίση του Χόρα τον Αύγουστο του 1976... Που, ναι μεν έκανε παρενόχληση στο ερευνητικό της Τουρκίας με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη μας, αλλά στο τέλος, για να αποφύγει τον πόλεμο, αναγκάστηκε με το Πρωτόκολλο της Βέρνης να αποδεχθεί το γκριζάρισμα - πάγωμα ερευνών και γεωτρήσεων στο Αιγαίο. Και αναγκάστηκε να το κάνει, γιατί οι ΗΠΑ δεν μας στήριξαν και γιατί η ΕΟΚ κράτησε ουδέτερη στάση...

«Το ίδιο έκανε και ο Ανδρέας Παπανδρέου τον Μάρτη του 1987. Που, ενώ είχε χαρακτηρίσει τη Συμφωνία του Καραμανλή ως ... παράδοση εθνικής κυριαρχίας, λέγοντας οτι δεν τον δέσμευε , όταν η Τουρκία έβγαλε το "Πίρι Ρέις" σε απάντηση της γεώτρησης που ανακοίνωσε η Καναδική εταιρεία Ντένισον στο Βόρειο Αιγαίο, ναι μεν κινητοποίησε με ενθουσιασμό Στρατό και Λαό, αλλά :  Διαπιστώνοντας  ότι έμεινε μόνος, αφού δεν έκλεισε η αμερικανική Βάση της Νέας Μάκρης, αφού η Βουλγαρία όπου έστειλε τον Παπούλια έκανε μια αόριστη δήλωση υπέρ της ειρήνης και αφού η Σοβιετική Ένωση τήρησε πονηρή ουδετερότητα υπέρ της Τουρκίας, έκανε και αυτός πίσω. Και ακύρωσε τη γεώτρηση έξω από τη Θάσο, όπως είχε απαιτήσει ο Οζάλ. Αλλιώς, η Τουρκία θα έκανε και εκείνη γεώτρηση...».

 

Ο Κώστας Μαρδάς επεσήμανε την ουσιαστική ταύτιση πολιτικών όσον αφορά την κατάληξη των δύο μεγάλων κρίσεων,  που μοιάζουν πολύ με την εν εξελίξει κρίση  :

« Και οι δύο λοιπόν ηγέτες πάγωσαν τις έρευνες - γεωτρήσεις… Να γιατί δεν έχουμε πρόβλημα τουρκικών γεωτρήσεων στο Αιγαίο... Διότι η Τουρκία θέτει το δίλημμα: Ή σταματάτε τις γεωτρήσεις, ή θα κάνουμε και εμείς ... Και πάμε σε πόλεμο!».

 

Ο Χιώτης δημοσιογράφος επέμενε στην πολιτική αποφυγής  τακτικών πρωτοβουλιών  χωρίς αμυντική θωράκιση  που , όπως έχει γράψει στο βιβλίο του ΠΡΟ- ΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ  σε άρθρα του και έχει προβλέψει σε συνεντεύξεις του ,  προκαλούν  το θηρίο Ερντογάν την ώρα που όλοι το χαϊδεύουν:

«Το θέμα είναι να μη κάνουμε παρορμητικές κινήσεις - όπως έκαναν οι αδελφοί μας Κύπριοι - που πραγματοποίησαν γεωτρήσεις, εξωθώντας όμως τον Ερντογάν να κάνει επτά άγονες μεν, αλλά επτά γεωτρήσεις διχοτόμησης της ΑΟΖ , υπό την ανοχή ΗΠΑ, Ευρωπαίων, Ισραηλινών ,Αιγυπτίων και Ρώσων . Δίνοντάς του το πάτημα να μας κυκλώσει από το νότο με το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο και φέρνοντας το πυρηνικό Πακιστάν στο Αιγαίο!».

Και προειδοποίησε με νόημα:

« Ας έχουμε υπόψη μας,  οτι ,όσο προχωρούμε τον αγωγό East Med , τόσο , φέρνουμε ένα θερμό επεισόδιο πιο κοντά...».

Σημειωτέον ότι στο τέλος της ανάρτησής του , συμπλήρωσε:

 

«...Και,  επειδή σε μια πρωινή εκπομπή, ο χρόνος είναι περιορισμένος, να προσθέσω στην παραπάνω ανάλυσή μου, οτι στη σύγκρουση Ελλάδας - Τουρκίας, να μην ξεχνάμε πως  οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν ως κηδεμόνες της περιοχής... Κηδεμόνες που εμείς ζητήσαμε...».