"Μαύρη Παρασκευή" και... Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Σάβ, 03/11/2018 - 06:20

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2018, ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ

Για άλλη μια φορά οι συνάδελφοί μας στο εμπόριο, με τη γνωστή πλέον αφορμή των εκπτώσεων, θα κληθούν να εργαστούν την Κυριακή 4 Νοέμβρη.  

Και αυτό είναι στα πλαίσια της «μεταμνημονιακής εποχής», που προπαγανδίζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Είναι στα πλαίσια της «ανάπτυξης» που έρχεται, όχι για τους εργαζόμενους αλλά, για τις πολυεθνικές και τους μεγάλους εμπορικούς ομίλους.

Αυτό ακριβώς εννοούσαμε σαν σωματείο, λέγοντας όλο το προηγούμενο διάστημα ότι η άτυπη «έξοδος» από τα μνημόνια, δεν θα προσφέρει τίποτα καλό για τους εργαζόμενους μιας και όλοι οι μνημονιακοί νόμοι είναι εδώ!

Και σαν να μην έφτανε η Κυριακή, μία μαύρη εβδομάδα (Black Week), πλανιέται πάνω από τα κεφάλια των συναδέλφων στο εμπόριο και τους μικρούς εμπόρους.

«ΜΑΥΡΗ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ…»

Η φράση αυτή ταιριάζει στους εμπνευστές άλλης μιας ευφάνταστης ιδέας για το πώς θα αυξήσουν τα κέρδη τους οι αλυσίδες, για το πώς θα «μαυρίσουν» τις ζωές των εργαζομένων και το πως θα χτυπήσουν του μικρούς εμπόρους

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας και οποιασδήποτε ενέργειας περαιτέρω ελαστικοποίησης του ωραρίου των καταστημάτων, μας αφορά όλους.

Αφορά πρώτα και κύρια τους εμποροϋπάλληλους, κυρίως γυναίκες και νεολαία, που πρωί και βράδυ βρίσκονται σε όλα τα πόστα, με μισθούς των πείνας, με απλήρωτη εργασία, χωρίς ρεπό, με τις μηχανές της εντατικοποίησης στο φουλ.

Αφορά τους αυτοαπασχολούμενους που οι αρνητικές επιπτώσεις της απελευθέρωσης της Κυριακής αργίας, επιδρούν αντίστοιχα στη ζωή τους.

Αφορά συνολικά τους εργαζόμενους καθώς το χτύπημα του πενθήμερου και της σταθερής εργασίας, δεν έχει τελειωμό.

Η Κυριακή αργία για χιλιάδες εργαζόμενους αποτελεί μέρα ξεκούρασης, είναι αφιερωμένη στην οικογένεια, στα παιδιά. Το ξήλωμα της όλα αυτά τα χρόνια και από κλάδο σε κλάδο, δε θα σταματήσει στο λιανικό εμπόριο. Η πρόσφατη εμπειρία έδειξε άλλωστε πως τα αντεργατικά μέτρα που πήραν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις ως σήμερα, δεν έκαναν διακρίσεις. Ακούμπησαν όλους τους κλάδους, άλλους νωρίτερα άλλους αργότερα, στους μισθούς, στο ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις.

Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων κήρυξε απεργία, χωρίς να έχει προετοιμάσει κανένα Σωματείο για την απόφασή της αυτή. Θέλει κινητοποιήσεις των εργαζομένων, «τουφεκιές στον αέρα». Στο βαθμό που μας αναλογεί και μπορούμε, δε θα επιτρέψουμε τον εκφυλισμό των μορφών πάλης, δε θα χαρίσουμε την απεργία και τις διεκδικήσεις μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανωθούν στο σωματείο τους για να δυναμώσει η πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς. Με επιτροπές αγώνα, με σωματειακές επιτροπές, με αγωνιστικούς πυρήνες σε εμπορικές αλυσίδες και super market, μπορούμε να αντιστρέψουμε το κλίμα. Να μην αισθάνεται κανένας μόνος του.

Μια πρώτη απάντηση να είναι η μαζική συμμετοχή μας στη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιήσει το Σωματείο μας, την Τετάρτη 7 Νοέμβρη και ώρα 19:00, στο Εργατικό Κέντρο Χίου. Συζητάμε όλα τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς, οργανώνουμε τη δική μας απάντηση βάζοντας τις ανάγκες μας μπροστά.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστική ετοιμότητα!

Να διεκδικήσουμε:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική  αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Καμιά σκέψη για «μαύρη Παρασκεύη» ή «μαύρη εβδομάδα»
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.
  • Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751€.

Δ.Σ.

Σχετικά Άρθρα