Μυρίζει μπαρούτι στο Αιγαίο

Πολιτική ομιλία του Γ. Μαρίνου από το ΚΚΕ στις 29 Μαρτίου στο Ομήρειο
Τρί, 20/03/2018 - 15:34

H συνεχώς κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο και ο ρόλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι το θέμα που θα αναπτύξει την Πέμπτη 29 Μαρτίου στις 6 μ.μ. στο Ομήρειο ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Στην σχετική πρόσκληση της Τ.Ε. Χίου του ΚΚΕ, που εκτιμά ότι βρίσκονται σε εξέλιξη "ανταγωνισμοί και σχέδια που μυρίζουν μπαρούτι" επισημαίνεται ότι «πρέπει να δυναμώσει η πάλη ενάντισα στη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους», τονίζοντας ότι δεν πρέπει να επιτραπεί καμία αμφισβήτηση, καμία αλλαγή των συνόρων.

Αναλυτικά σημειώνει:

«Με κλιμακούμενες επιθετικές ενέργειες η αστική τάξη της Τουρκίας αμφισβητεί τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Η κατάσταση οξύνεται και εγκυμονεί σοβαρούς κίνδυνους θερμών επεισοδίων και κρίσεων. Κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται.

Είναι ψέμα ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η συμμαχία με τις ΗΠΑ προστατεύει την ασφάλεια του λαού και τα σύνορά μας.

Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο και ευθύνεται για τη γκριζοποίησή του.

Αυτοί δεν προστατεύουν τα σύνορα καμιάς χώρας, αντίθετα, για τα συμφέροντά τους εξαπολύουν πολέμους, αιματοκυλούν τους λαούς και ξαναχαράζουν  τα σύνορα. Αυτό έκαναν στα Βαλκάνια, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν κ.ά. αυτό κάνουν τώρα στη Συρία.

Η έξαρση της Τουρκικής επιθετικότητας (στο Αιγαίο, στην ΑΟΖ Κύπρου, στο Αφρίν της Συρίας) συνδέεται με τους οξυμένους ανταγωνισμούς που μαίνονται στην περιοχή μας και στους οποίους αυτοί πρωταγωνιστούν προκειμένου να ενισχύσουν τη θέσης τους έναντι της Ρωσίας και της Κίνας. Στη λυσσαλέα διαπάλη για το πως θα μοιραστούν οι σφαίρες επιρροής, τα ενεργειακά κοιτάσματα, οι δρόμοι μεταφοράς των εμπορευμάτων, συμμετέχουν και οι αστικές τάξεις των χωρών της περιοχή μας

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει αναλάβει τον ρόλο "σημαιοφόρου" των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ στην περιοχή εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα στου επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τα παζάρια.

Αυτούς τους σχεδιασμούς υπηρετεί και η αναζωπύρωση των σχέσεων με την ΠΓΔΜ. Με την ονοματολογία επιχειρούν να συγκαλύψουν  τα πραγματικά προβλήματα που είναι ο αλυτρωτισμός και η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Βαθύτερα στις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις μας εμπλέκει ο στόχος της “γεωστρατηγικής αναβάθμισης", που μέσω του ΝΑΤΟ και της ΕΕ  προωθούν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα. Η  επιδίωξη τους είναι να ισχυροποιήσει τη θέση του το ελληνικό κεφάλαιο ώστε και να αποσπάσει μεγαλύτερο μερίδιο από το πλιάτσικο σε βάρος των λαών. Αυτή είναι  η άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η ανησυχία πρέπει τώρα να μετατραπεί  σε αγωνιστική λαϊκή συσπείρωση και δράση, σε επαγρύπνηση. Άκουσε τις θέσεις το κάλεσμα συμπόρευσης που σου απευθύνει το ΚΚΕ

  • Καμία συμμετοχή στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, να κλείσει η βάση της Σούδας.
  • Να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων.
  • Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Και στις δυο πλευρές του Αιγαίου πρέπει να ακουστεί δυνατά:

  • Καμία αμφισβήτηση, καμία αλλαγή των συνόρων και των συμφωνιών.

Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχουν να μοιράσουν τίποτε. Ο εθνικισμός, το μίσος ανάμεσα στους λαούς υπηρετεί τα σχέδια αυτών που μας εκμεταλλεύονται και έχουν συμφέρον από τον πόλεμο.»

Σχετικά Άρθρα