Χίος, Παρασκευή 29 Μαΐου

Ν. Νύκτας: Νομικός, φιλόσοφος, ρεμπέτης και… ΑΕΚτζής

Δείτε το Βίντεο
Σάβ, 12/10/2019 - 22:44

Ο Νίκος Νύκτας, νέος Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού είναι…παλιός, με την έννοια ότι… τουρισμό δεν έχει χορτάσει, αλλά δεν ήταν ποτέ… τουρίστας της ζωής.

Παιδί αγροτικής οικογένειας, πόθος των γονιών ήταν να σπουδάσουν τα παιδιά, τρία αδέλφια, από τα οποία στη ζωή βρίσκονται δύο.

Του Νίκου Νύκτα, που γεννήθηκε το 1957 στον Άγιο Γεώργιο Συκούση και δεν έφυγε από το χωριό ποτέ, παρά μόνο για σπουδές και Στρατό, προηγήθηκε μια αδελφή, που σπουδάζοντας στην Φιλοσοφική, απεφάνθη ότι ο Νίκος, που… δεν παίρνει πολύ τα γράμματα, πρέπει να γίνει Δικηγόρος.

«Έτσι βρέθηκα στη Νομική Θεσσαλονίκης» εξομολογείται με ειλικρίνεια στον Γιάννη Τζούμα, στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV, ο Νίκος Νύκτας, την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ. στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως». «Εγώ, μας λέει, είχα απωθημένο να γίνω εκπαιδευτικός γι’ αυτό και σαν Δικηγόρος δεν σταμάτησε ποτέ να μελετώ Φιλοσοφία».

Η ζωή βέβαια έχει τη δική της… φιλοσοφία. Ο Νίκος μπαίνει για τα καλά στην μαχόμενη Δικηγορία, την οποία ακολουθούν και τα δύο του παιδιά, αφήνοντας… παραπονεμένη την μητέρα τους Καλλιρρόη Χαλιορή, εκπαιδευτικό και Διευθύντρια σήμερα του 3ου Λυκείου Χίου.

Ο Νίκος βιώνει την εποχή των Δικηγορικών… τεράτων, Πολυχρονόπουλος, Γαλάτουλας, Κεφάλας κ.λ.π. και ζεί την εποχή της σημερινής άχρωμης Δικηγορίας, κάνοντας στην ουσία… υπομονή και βρίσκοντας καταφύγιο στα κοινά, στα οποία μπλέκει νωρίς, από φοιτητής στην ΔΑΠ το 1976 έως ο νεαρότερος Πρόεδρος Κοινότητας Αγίου Γεωργίου Συκούση και μετέπειτα το 1986 μέλος του Δ.Σ. της ΕΜΧ και σήμερα Αντιπρόεδρος.

Ανοικτόκαρδος, με πηγαίο χαμόγελο, χαρακτηριστικά αγαθής ψυχής, με σαφείς πολιτικές θέσεις αλλά χωρίς φανατισμούς και φίλους σε όλους τους πολιτικούς χώρους, λάτρης του Χατζή και του «Νέου κύματος» αλλά και… ρεμπέτης και ΑΕΚτζής είναι τα χαρακτηριστικά του Νίκου Νύκτα, που σαν Αντιπεριφερειάρχης τουρισμού, μιλάει με τέτοια θέρμη για το αντικείμενο του λες και είχε και χθές… Ξενοδοχείο.

«Πρέπει να παλέψουμε μας λέει, όχι για τα λεφτά, ο τουρισμός δεν είναι μόνο λεφτά, είναι πολιτισμός. Στη Χίο δεν αρμόζει η… τελευταία θέση, πρέπει το μειονέκτημα μας, να μείνουμε τουριστικά… πίσω να το κάνουμε πλεονέκτημα. Το ίδιο ισχύει για όλο το Βόρειο Αιγαίο, συμπληρώνει, αφού άλλωστε αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του Περιφερειάρχη μας Κώστα Μουτζούρη».

Όσον αφορά τη δική του θέση; «Α, εγώ δεν έχω μάθει να χάνω, θα δουλέψω, μας λέει, θα επιτύχουμε, θα τρέξω όσο μπορώ γιατί το πιστεύω. Και στα δικαστήρια έτσι έκανα πάντα, παθιαζόμουνα με τις υποθέσεις που ήξερα ότι αυτός που υπερασπίζομαι είχε δίκιο».

Αυτό εν τέλει χαρακτηρίζει όλες τις απαντήσεις του από απλά, έως φιλοσοφικά, έως πολιτικά ερωτήματα, στα οποία καταθέτει την άποψη του. Απαντά απλά, αυτό είναι προσόν, αλλά εν τέλει απαντά… νομικά.

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 29/05/2020 - 17:26

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη, κατά την οποία συζητήθηκαν λεπτομέρειες για την έναρξη των αποχωρήσεων αναγνωρισμένων προσφύγων και μη δικαιούχων ασύλου, από το ελληνικό σύστημα υποδοχής.

 

Ειδικότερα, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι το σύνολο των αναγνωρισμένων προσφύγων που αποχωρούν από το πρόγραμμα στέγασης, έχουν λάβει έγκαιρα γνώση της εν λόγω απόφασης. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι “βάσει του Ν. 4636/19, ο οποίος ψηφίστηκε τον Νοέμβριο, ως αφετηρία για την αποχώρηση αναγνωρισμένων προσφύγων είχε οριστεί ο Απρίλιος. Ωστόσο, δόθηκε παράταση μέχρι τα τέλη Μάϊου, λόγω της πανδημίας του Covid-19, κάνοντας πράξη τα αιτήματα των φορέων. Πλέον, δεν υπάρχει χρόνος για επιπλέον καθυστερήσεις. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου μας ήταν και είναι στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για να επιλυθούν όποια διαδικαστικά προβλήματα ανακύψουν”.

 

Στην εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε, τονίστηκε η ανάγκη εφαρμογής της νομοθεσίας, και αναζητήθηκαν τρόποι ώστε η μετάβαση να γίνει ομαλά. Γι’ αυτό, αποφασίστηκαν κοινά σημεία δράσης, όπως η αναθεώρηση του προγράμματος ΗΛΙΟΣ και η καλύτερη διασύνδεση των προσφύγων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ και του ΟΑΕΔ.

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα και Περιφερειακός Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας Gianluca Rocco, ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Δήμου Αθηναίων, οι Διοικητές του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

 

Επισημαίνεται ότι την 1η Ιουνίου 2020 θα ξεκινήσει η σταδιακή αποχώρηση 11.237 ατόμων από τα διαμερίσματα του προγράμματος «ESTIA», τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας και τις θέσεις υποδοχής σε ξενοδοχεία του προγράμματος «Filoxenia».

 

Τέλος, από την 01-09-2020 οι προπληρωμένες κάρτες που δίδονται στους αιτούντες άσυλο, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους αποκλειστικά και μόνο για την αγορά αγαθών και προϊόντων και όχι για ανάληψη μετρητών.