Χίος, Παρασκευή 15 Νοεμβρίου

Ν. Νύκτας: Νομικός, φιλόσοφος, ρεμπέτης και… ΑΕΚτζής

Δείτε το Βίντεο
Σάβ, 12/10/2019 - 22:44

Ο Νίκος Νύκτας, νέος Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού είναι…παλιός, με την έννοια ότι… τουρισμό δεν έχει χορτάσει, αλλά δεν ήταν ποτέ… τουρίστας της ζωής.

Παιδί αγροτικής οικογένειας, πόθος των γονιών ήταν να σπουδάσουν τα παιδιά, τρία αδέλφια, από τα οποία στη ζωή βρίσκονται δύο.

Του Νίκου Νύκτα, που γεννήθηκε το 1957 στον Άγιο Γεώργιο Συκούση και δεν έφυγε από το χωριό ποτέ, παρά μόνο για σπουδές και Στρατό, προηγήθηκε μια αδελφή, που σπουδάζοντας στην Φιλοσοφική, απεφάνθη ότι ο Νίκος, που… δεν παίρνει πολύ τα γράμματα, πρέπει να γίνει Δικηγόρος.

«Έτσι βρέθηκα στη Νομική Θεσσαλονίκης» εξομολογείται με ειλικρίνεια στον Γιάννη Τζούμα, στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV, ο Νίκος Νύκτας, την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ. στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως». «Εγώ, μας λέει, είχα απωθημένο να γίνω εκπαιδευτικός γι’ αυτό και σαν Δικηγόρος δεν σταμάτησε ποτέ να μελετώ Φιλοσοφία».

Η ζωή βέβαια έχει τη δική της… φιλοσοφία. Ο Νίκος μπαίνει για τα καλά στην μαχόμενη Δικηγορία, την οποία ακολουθούν και τα δύο του παιδιά, αφήνοντας… παραπονεμένη την μητέρα τους Καλλιρρόη Χαλιορή, εκπαιδευτικό και Διευθύντρια σήμερα του 3ου Λυκείου Χίου.

Ο Νίκος βιώνει την εποχή των Δικηγορικών… τεράτων, Πολυχρονόπουλος, Γαλάτουλας, Κεφάλας κ.λ.π. και ζεί την εποχή της σημερινής άχρωμης Δικηγορίας, κάνοντας στην ουσία… υπομονή και βρίσκοντας καταφύγιο στα κοινά, στα οποία μπλέκει νωρίς, από φοιτητής στην ΔΑΠ το 1976 έως ο νεαρότερος Πρόεδρος Κοινότητας Αγίου Γεωργίου Συκούση και μετέπειτα το 1986 μέλος του Δ.Σ. της ΕΜΧ και σήμερα Αντιπρόεδρος.

Ανοικτόκαρδος, με πηγαίο χαμόγελο, χαρακτηριστικά αγαθής ψυχής, με σαφείς πολιτικές θέσεις αλλά χωρίς φανατισμούς και φίλους σε όλους τους πολιτικούς χώρους, λάτρης του Χατζή και του «Νέου κύματος» αλλά και… ρεμπέτης και ΑΕΚτζής είναι τα χαρακτηριστικά του Νίκου Νύκτα, που σαν Αντιπεριφερειάρχης τουρισμού, μιλάει με τέτοια θέρμη για το αντικείμενο του λες και είχε και χθές… Ξενοδοχείο.

«Πρέπει να παλέψουμε μας λέει, όχι για τα λεφτά, ο τουρισμός δεν είναι μόνο λεφτά, είναι πολιτισμός. Στη Χίο δεν αρμόζει η… τελευταία θέση, πρέπει το μειονέκτημα μας, να μείνουμε τουριστικά… πίσω να το κάνουμε πλεονέκτημα. Το ίδιο ισχύει για όλο το Βόρειο Αιγαίο, συμπληρώνει, αφού άλλωστε αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του Περιφερειάρχη μας Κώστα Μουτζούρη».

Όσον αφορά τη δική του θέση; «Α, εγώ δεν έχω μάθει να χάνω, θα δουλέψω, μας λέει, θα επιτύχουμε, θα τρέξω όσο μπορώ γιατί το πιστεύω. Και στα δικαστήρια έτσι έκανα πάντα, παθιαζόμουνα με τις υποθέσεις που ήξερα ότι αυτός που υπερασπίζομαι είχε δίκιο».

Αυτό εν τέλει χαρακτηρίζει όλες τις απαντήσεις του από απλά, έως φιλοσοφικά, έως πολιτικά ερωτήματα, στα οποία καταθέτει την άποψη του. Απαντά απλά, αυτό είναι προσόν, αλλά εν τέλει απαντά… νομικά.

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 15/11/2019 - 19:17

Στο πλαίσιο της σημαντικότητας της επιμόρφωσης των υπαλλήλων του Δήμου και της διευκόλυνσής τους για τη συμμετοχή τους σε επιμορφωτικές δράσεις, η υπάλληλος Αγγελική Μουρούνα, κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια του Κέντρου Κοινότητας Δ. Χίου που ανήκει στην Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, συμμετείχε σε Διεθνές Συνέδριο Κοινωνικής Εργασίας στην Κομοτηνή, 1-3 Νοεμβρίου. Οι εργασίες του Συνεδρίου είχαν τίτλο «Κοινωνική Αποστέρηση, Παιδική Προστασία και Ανθρώπινα Δικαιώματα» και διοργανώθηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας, τη Διεθνή Ομοσπονδία Κοινωνικών Λειτουργών, το Κέντρο Κοινωνικής Εργασίας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης του Πανεπιστημίου του Essex, το Δήμο Κομοτηνής.

Στο εν λόγω Συνέδριο συμμετείχαν πολλοί καταξιωμένοι κοινωνικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό και αναπτύχθηκαν ποικίλες θεματικές όσον αφορά την παιδική προστασία, τις συνθήκες αποστέρησης στις οποίες συμβάλλει και η κατάσταση της οικονομίας, το θεσμό της αναδοχής στο εξωτερικό και στη χώρα μας και άλλα επί μέρους θέματα και μελέτες.

  Μεταξύ των σημαντικών αποτελεσμάτων του Συνεδρίου είναι η ανάδειξη της αναγκαιότητας ενός ενιαίου πλαισίου εργασίας σχετικά με τις κοινωνικές έρευνες και τη διαδικασία του θεσμού της αναδοχής, η αναγκαιότητα για πλήρη καταγραφή των στοιχείων των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα, η ανάγκη στελέχωσης των κοινωνικών υπηρεσιών και η τοποθέτηση κοινωνικών λειτουργών στις Εισαγγελίες Ανηλίκων και τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας της χώρας, η εξασφάλιση της νομικής προστασίας και της επιμόρφωσης των επαγγελματιών. Ακολουθώντας τις εξελίξεις και τα επικαιροποιημένα δεδομένα του επιστημονικού πεδίου, εκατοντάδες συνάδελφοι κοινωνικοί λειτουργοί παρακολούθησαν τις εργασίες του Συνεδρίου, μεταφέροντας μήνυμα ενός ζωντανού κλάδου κοινωνικής επιστήμης, της κοινωνικής εργασίας, οι οποίοι μάχονται καθημερινά από το χώρο εργασίας τους για το συμφέρον των πιο ευάλωτων ομάδων.