Νότης Μηταράκης: «Σε λίγες εβδομάδες αποφάσεις για νέα δομή στη Χίο - Η ΒΙΑΛ θα κλείσει -επαναλαμβάνει- μέσα στο 2021»

Συνέντευξη του υπουργού Μετανάστευσης στο Ράδιο «Αλήθεια»
Ακούστε το ηχιτικό
Τρί, 19/01/2021 - 10:58
Ηχητικό απόσπασμα: 

«Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι να εκκενώσουμε τη ΒΙΑΛ και μέσα στο 2021», τόνισε το πρωί από το Ράδιο «Αλήθεια» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Bουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης, προαναγγέλοντας, ότι εντός των επόμενων, λίγων -όπως διευκρίνισε- εβδομάδων θα καταλήξουν σε ένα σημείο το οποίο θα έχει τις ελάχιστες επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες για τη δημιουργία νέας δομής.

Προβάλλοντας ως αναγκαιότητα τη δημιουργία δομής, στα πλαίσια ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού ανέφερε ότι η οργάνωση σ’ αυτό το επίπεδο, λειτουργεί αποτρεπτικά στα σχέδια των λαθροκινητών, όταν ο άλλος γνωρίζει ότι με την παράνομη είσοδό του, θα μπει σε κλειστό κέντρο, θα ταυτοποιηθεί, θα περάσει καραντίνα -όσο υπάρχει η πανδημία- θα ελεγχθεί το αίτημα διεθνούς προστασίας κι αν δε δικαιούται άσυλο, θα απελαθεί.

Στα άμεσα σχέδια του υπουργείου, επανέλαβε, ότι είναι το άδειασμα της ΒΙΑΛ μέχρι το Πάσχα, αν δεν υπάρξουν ροές.

«Όπως έφυγαν μέσα στο 2020 4.500 άτομα μπορούν να φύγουν και 2.500 μέχρι τότε», είπε χαρακτηριστικά, εφαρμόζοντας τον ίδιο ρυθμό αποσυμφόρησης που εφαρμόζουν από την ημέρα που ανέλαβε το υπουργείο μετανάστευσης, συμπληρώνοντας ακόμη ότι σήμερα στην Κώ και τη Λέρο οι διαμένοντες στα κέντρα είναι λιγότεροι από την χωρητικότητά τους.

Ο υπουργός κλήθηκε να σχολιάσει και τη δικαστική απόφαση που επιβάλλει την επιστροφή της ΒΙΑΛ στο Δήμο και όταν ρωτήθηκε αν το υπουργείο θα καταθέσει έφεση, απέφυγε να απαντήσει ευθέως παραπέμποντας σ’αυτά που διαβάζει περί έφεσης που θα καταθέσει ο Δήμος.

«Τη ΒΙΑΛ είμαστε υποχρεωμένοι να την αφήσουμε. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι επαρκή χρόνο. Δεν αντιτιθέμεθα με την επιθυμία του Δήμου. Κι εγώ από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι η ΒΙΑΛ είναι ακατάλληλη, αρα είμαστε απόλυτα σύμφωνοι να εκκενώσουμε τη ΒΙΑΛ και μέσα στο 2021 για να μη νομίζει κανείς ότι θα το αφήσουμε στις καλένδες, αλλά αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε ένα νέο χώρο», σημείωσε.

Στο ερώτημα αν ακόμη και σήμερα πιστεύει ότι η επιλογή του Αίπους για νέα δομή μπορεί να λειτουργήσει -δεδομένων και των προβλημάτων που αναδείχθηκαν τις τελευταίες ημέρες για μια ακόμη φορά, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών- απάντησε ότι στο Αίπος είναι και η Κιβωτός η οποία δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιμείνουν στο Αίπος, αλλά τόνισε ότι οι δυσκολίες λόγω καιρού αντιμετωπίζονται με τις κατάλληλες υποδομές.

«Η ουσία των πραγμάτων», τόνισε, «είναι ότι η ΒΙΑΛ πρέπει να κλείσει», τονίζοντας ότι και στη Χίο, όπως και σε όλα τα σημεία εισόδου -ανάλογη συζήτηση γίνεται και για τον Έβρο- πρέπει να υπάρχει δομή.

«Κανείς δεν θέλει τη δομή, αλλά και κανείς δεν θέλει τις επιπτώσεις του να μην έχει δομή όταν συμβεί κάτι δύσκολο», υπογράμμισε επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι «είναι πολύ καλύτερο να έχουμε κάτι ασφαλές και οργανωμένο εκτός αστικού ιστού, απ’ το να έχουμε το χάος της ΒΙΑΛ»

Για το ενδεχόμενο εμπλοκής της τοπικής αυτοδιοίκησης στην επιλογή χώρου, στην παρούσα φάση ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι δεν χρειάζεται να υποδείξει κάποιος χώρο, ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού δεν είναι ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά είναι ένα πρόβλημα που αφορά την Κυβέρνηση.

«Είναι δικιά μας αρμοδιότητα και ευθύνη να μην έχουμε ροές και όταν έχουμε να τις διαχειριζόμαστε με τις ελάχιστες επιπτώσεις για τις τοπικές κοινωνίες. Είναι δεδομένο ότι εμείς πρέπει εντός των επόμενων, λίγων εβδομάδων, να καταλήξουμε σε ένα σημείο, το οποίο έχει τις ελάχιστες επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες», είπε, ενώ κατήγγειλε για «πλειοδοσία λαϊκισμού» τοπικές δημοτικές αντιπολιτεύσεις που όπως είπε, «αν λυθεί το μεταναστευτικό πολύς κόσμος που βγαίνει στο facebook δεν θα εχει λόγο ύπαρξης».

Τέλος για το επίμαχο ζήτημα της δυναμικότητας της δομής απάντησε ότι «ο αριθμός δεν εξαρτάται από κάποιο σχεδιασμό. Το πόσοι θα είναι στη δομή εξαρτάται από το πόσοι μπήκαν και πόσο γρήγορα διαχειριζόμαστε είτε την απέλασή τους είτε την αναγνώρισή τους», επαναλαμβάνοντας ότι στη ΒΙΑΛ που φτιάχτηκε για 1000 φτάσαμε στους 6.000, λέγοντας επίσης ότι όταν η χωρητικότητα δεν καλύπτει τις ανάγκες τότε έχουμε προβλήματα παραβατικότητας.

Επισυνάπτεται ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού, στην οποία αναφέρεται επίσης στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το φράγμα Κόρης Γεφύρι και το πρόγραμμα δάσωσης που αφορά τους μαστιχοπαραγωγούς, απαντά για το πρόβλημα των συνταξιούχων πλοιάρχων - εκπαιδευτικών στις ΑΕΝ από τους οποίους ζητούν αναδρομικά χιλιάδες ευρώ λόγω του νόμου Κατρούγκαλου, και παρουσιάζει αρχικά αναλυτικά στοιχεία για τις μεταναστευτικές - προσφυγικές ροές στο νησί μας και τη διαχείριση του ζητήματος, με τη συμπλήρωση ενός έτους θητείας στο υπ. Μετανάστευσης.

Σχετικά Άρθρα