Χίος, Τρίτη 7 Απριλίου

Στο Δημοτικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός

Πρώτα βέλη από το συνδυασμό του Π. Λαμπρινούδη
Πέμ, 20/11/2014 - 15:27

Τον προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2015 και την ψήφιση του ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης για την επόμενη χρονιά θα κληθεί να συζητήσει την Τετάρτη 26/11 στις 4 μ.μ. σε προγραμματισμένη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Χίου.

Εν’ όψει της συζήτησης τα πρώτα βέλη εκτοξεύει ο συνδυασμός της αντιπολίτευσης, «Όλοι μαζί για τη Χίο μας», με επικεφαλής τον Πολύδωρο Λαμπρινούδη, χαρακτηρίζοντας τον προσχηματικό, αφερέγγυο και σκληρό.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Είναι κοινά παραδεκτό πως η ψήφιση του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου, αποτελούν τις κορυφαίες πράξεις δημοκρατικού προγραμματισμού .

 Η συζήτηση και λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το Τεχνικό Πρόγραμμα τρέχοντος έτους, ήρθε να καταδείξει τον εγκλωβισμό της νέας δημοτικής αρχής στη λογική της γενικότητας και της αοριστολογίας, που παραπέμπουν στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.

 Η συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή, για τον Προϋπολογισμό του Δήμου Χίου έτους 2015, επιβεβαίωσε με τον πιο δυνατό τρόπο, ότι η δημοτική αρχή Βουρνού έχει μείνει στην περίοδο των προεκλογικών διαπιστώσεων και ψόγων , οι οποίες και ανέξοδες ήταν και σκοπιμότητες υπηρετούσαν.

 Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής παρουσίασε έναν προϋπολογισμό, ο οποίος δίνει τη χαριστική βολή στην κοινωνική πολιτική, σηματοδοτεί την αφερεγγυότητα του Δήμου έναντι των υποχρεώσεών του σε τρίτους κι είναι προσχηματικός , αφού κλείνει το μάτι σε δαπάνες που αποτελούν υποχρέωσή του έναντι φορέων.

 Είναι σκληρός, γιατί περιορίζει στο ελάχιστο την συνδρομή του Δήμου στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής και συνοχής σε δημότες μας που βιώνουν τις συνέπειες της βαθείας και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

Είναι αφερέγγυος, γιατί δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις νόμιμες απαιτήσεις από τρίτους, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί κίνδυνος μπλοκαρίσματος των λογαριασμών που διαθέτει στα διάφορα τραπεζικά καταστήματα.

Είναι προσχηματικός, γιατί δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που έχει σε ευαίσθητους φορείς ( π.χ. Κέντρο Πρόληψης Χίου) και οι οποίες προβλέπονται σε προγραμματικές συμβάσεις που έχει υπογράψει.

  Ο Προϋπολογισμός της νέας δημοτικής αρχής είναι ένας προϋπολογισμός περικοπών, με στραγγαλισμό ακόμα και των πιστώσεων, οι οποίες κατευθύνονταν στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό, που στην κυριολεξία «Γδύ-νει» την όποια ελπίδα για το αύριο της Χίου.»

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση του Τοπικού Συμβουλίου
Δευ, 06/04/2020 - 20:57

Παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες τη διενέργεια έντονων ζυμώσεων σχετικά με την εξεύρεση κατάλληλου χώρου που θα λειτουργήσει ως καραντίνα για τους πιθανούς νεοεισερχόμενους πρόσφυγες/μετανάστες. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μια ορθή τακτική καθώς καθημερινά παρακολουθούμε και ενημερωνόμαστε για την επικίνδυνη πανδημία του ιδού covid-19, ο οποίος πλήττει όλο τον κόσμο. Έτσι λοιπόν, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας αποτελεί το κομβικότερο ζητούμενο που πολιτική ηγεσία και πολίτες πρέπει να έχουμε στον νου μας.

          Στα πλαίσια λοιπόν, αυτών των ζυμώσεων πληροφορούμαστε ότι ως πιθανή λύση προκρίνεται ιδιωτικός χώρος εντός του αστικού ιστού, δίπλα από την ΔΕΗ, κοντά στον Κάμπο και τον Καρφά, στις παρυφές των συνόρων του χωριού μας.

          Ως κοινότητα Θυμιανών, ερχόμαστε νωρίς να καταστήσουμε σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχτούμε ο πιθανολογούμενος αυτός προσωρινός χώρος καραντίνας να λάβει στην πορεία μόνιμα χαρακτηριστικά κλειστής ή ανοιχτής δομής.

          Γι' αυτόν το λόγο και επειδή ως πρώτιστο στόχο θέτουμε την αγαστή συνεργασία με την δημοτική αρχή αλλά και την κυβέρνηση, που εκπροσωπεί εδώ στο νησί μας ο Υπουργός κύριος Νότης Μηταράκης, εκφράζουμε την έντονη επιθυμία μας να ενημερωθούμε αναλυτικά για τα χαρακτηριστικά και τα χρονικά όρια που θα τεθούν στην όποια σύμβαση ετοιμάζει το δημόσιο με τον εν λόγω ιδιώτη του ακινήτου.

          Χωρίς αμφιβολία είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει στο συμβόλαιο που θα δημιουργηθεί ρήτρα η οποία θα εξασφαλίζει ότι από τη στιγμή που θα αρθούν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας και τα μέτρα γενικότερης πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό, θα πάψει και ο χώρος αυτός να χρησιμοποιείται για παραμονή προσφύγων/μεταναστών. Αυτό φυσικά συνεπάγεται ότι το συμβόλαιο θα πρέπει να έχει ισχύ 1,5- 2 μηνών περίπου (κι αν τα μέτρα παραταθούν να ξανανανεώνεται για το ανάλογο διάστημα). Οπωσδήποτε δεν πρόκειται να δεχτούμε ένα συμβόλαιο αορίστου ή εν πάσει περιπτώσει απροσδιορίστου χρόνου, διότι δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση αργότερα να οδηγηθούμε σε τετελεσμένα γεγονότα, ούτε και θα τα ανεχτούμε.

          Θα ήταν λοιπόν χρήσιμο Δήμος και Υπουργείο πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια να μας έχουν ενδελεχώς ενημερώσει όπως κι εμείς με αυτό το κείμενο σπεύδουμε να καταστήσουμε σαφείς τις προθέσεις μας. Ζούμε μια κατάσταση πρωτόγνωρη για μικρούς και μεγάλους. Η κοινωνία μας και η πολιτικοί μας ταγοί έχουν αναλάβει την διεξαγωγή ενός μεγάλου αγώνα από τον οποίο πρέπει να εξέλθουμε νικητές. Επομένως η ειλικρίνεια των προθέσεων και των επιδιώξεων μας για όλα τα θέματα που μας απασχολούν συνιστά ένα απαραίτητο συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία του τόπου μας.

          Το παρόν δημοσιεύεται εις γνώση των πολιτών,του Δήμου Χίου και των δημοτικών Παρατάξεων, τουΥπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και του βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη.

 

Ο Πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου,                           Τα μέλη στου συμβουλίου,

Μαμαλής Γεώργιος                                                              Βλάχος Κωνσταντίνος

                                                                                              Δαμίρης Κωνσταντίνος

                                                                                               Επιτροπάκης Χρήστος

                                                                                               Καρασούλης Δήμος

                                                                                                Πατελίδας Γεώργιος

                                                                                                Φραγκάκη Χρυσάνθη