Χίος, Τρίτη 31 Μαρτίου

Συνάντηση Α. Μιχαηλίδη με τον Υφυπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δημαρά

Επί τάπητος θέμα Κτηματολογίου στη Ν. Χίο και εργατικών κατοικιών Χριστού Βαρβασίου
Παρ, 01/03/2019 - 06:22

Συνάντηση πραγματοποίησε σήμερα ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Δημαρά, σε συνέχεια της προ μηνός συνάντησης με τον διευθυντή του γραφείου του κ. Ανδρέου, προκειμένου να συζητηθούν δύο σημαντικά θέματα  της Χίου.

Πρώτον, συζητήθηκε η ανάγκη διόρθωσης σε περιοχές της (κεντρικής και νότιας) Χίου οι οποίες έχουν ήδη κτηματογραφηθεί. Ως γνωστόν, παρότι ξεκίνησε το 2012 η διαδικασία επαναπροσδιορισμού σε ορισμένες περιοχές, σημαντικός αριθμός άλλων περιοχών, για τις οποίες είχε κατατεθεί μεγάλος αριθμός σφαλμάτων, είχαν μείνει εκτός αυτής της διορθωτικής διαδικασίας. Οι πιθανές λύσεις που προτάθηκαν από τον Α. Μιχαηλίδη είναι είτε η διενέργεια μιας ειδικής διαδικασίας επαναπροσδιορισμού από το Ελληνικό Κτηματολόγιο στη Χίο, ώστε να καλυφθούν οι περιοχές που έχουν μείνει εκτός διαδικασίας, είτε κανονιστική παρέμβαση που θα προσδιορίζει νέα ποσοτικά κριτήρια, λιγότερο αυστηρά, για την ένταξη μιας κτηματολογικής ενότητας στη διαδικασία επαναπροσδιορισμού (διόρθωσης). Οι προτάσεις αυτές εξετάστηκαν με θετικό τρόπο από τον Υφυπουργό και εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος  θα γίνει γνωστός ο τρόπος αντιμετώπισης του εν λόγω ζητήματος.

Δεύτερον, τέθηκε από το βουλευτή το ζήτημα της απαράδεκτης και επικίνδυνης κατάστασης στα κτίρια των εργατικών κατοικιών Χριστού Βαρβασίου και της αναζήτηση λύσης εντός του προγράμματος αστικών αναπλάσεων που προωθεί το Υπουργείο. Έγινε ενημέρωση για τις συναντήσεις που έχει ήδη πραγματοποιήσει με τους κατοίκους (βλέπε δελτίο τύπου 21/1/2019), ενώ από την πλευρά του Υφυπουργού αναλύθηκαν κάποιες βασικές παράμετροι αυτού του προγράμματος και επισημάνθηκε ότι η ευόδωση τέτοιας λύσης απαιτεί τη σύμπραξη και το συντονισμό σειράς φορέων και συλλογικοτήτων (Υπουργείων, Δήμου, κατοίκων, κλπ). Ο βουλευτής εκδήλωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε πρώτη συνεννόηση με επίσημους φορείς της Χίου προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση του Συνδυασμού "Χίος μπροστά"
Δευ, 30/03/2020 - 22:51

Πληροφορηθήκαμε από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ ,για την επιστολή του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής προς τους Δήμους του ΒΑ Αιγαίου ,για υπόδειξη χώρων για την δημιουργία προσωρινών δομών νεοεισερχόμενων .
Συνεπείς με τις πάγιες θέσεις μας (λειτουργία μιας και μόνο μονάδας καταγραφής,κλείσιμο ΒΙΑΛ), θεωρούμε ότι είναι λάθος η δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής στο νησί μας με το πρόσχημα της υγειονομικής τρέχουσας κρίσης.
Σε κάθε περίπτωση για το θέμα που τέθηκε, θεωρούμε ότι πρέπει να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να υπάρχει η ευρύτερη σύγκλιση στην οποιαδήποτε απάντηση προς το υπουργείο.
Είναι τεράστιο λάθος η δημιουργία οποιασδήποτε τέτοιας δομής τύπου "καραντίνας" εντός του νησιού..Αυτό γιατί πολλαπλασιάζονται οι αναγκαστικές επαφές μεταξύ γηγενών και νεοεισερχόμενων (δίκτυο σίτισης, φύλαξης ,δικτύου μεταφοράς, ιατρικής φροντίδας και πιθανής περίθαλψης , ΜΚΟ κλπ). Είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση με την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την πανδημία που προσβλέπει στην ελαχιστοποίηση "επαφών" και ειδικά με άτομα άγνωστου ιατρικού ιστορικού και κατάστασης. Θυμίζουμε τις συνεχείς εκκλήσεις του κυβερνητικού επιτελείου διαχείρισης της κρίσης για την προστασία του εξαιρετικά ευαίσθητου συστήματος περίθαλψης των νησιών (πεπερασμένες δυνατότητες, δυσκολία αεροδιακομιδών). Δεν αποτελεί κινδυνολογία αλλά αποτύπωση της ωμής πραγματικότητας να αναφερθεί ότι στην Χίο του πληθυσμού των 60000 ατόμων (με τους πρόσκαιρα παραμένοντες ) υπάρχουν λιγότερες θέσεις ΜΕΘ σε σχέση με αντίστοιχο πληθυσμό στην Ιταλία η οποία πλήττεται περισσότερο από την κρίση.

Προτείνουμε την δημιουργία αμφίδρομου κυκλικού πλωτού δικτύου μεταξύ των 3 νησιών για την συλλογή των νεοεισερχόμενων και την άμεση μετακίνησή τους σε κατάλληλους χώρους που μπορεί να δημιουργήσει γρήγορα όπως πρόσφατα ισχυρίστηκε το υπουργείο εκτός των νησιών.
Επίσης είναι επιτακτική ανάγκη, η κατεπείγουσα διερεύνηση και προετοιμασία πλωτού η πλωτών μέσων κατάλληλα εξοπλισμένων με ιατρικές υποδομές και προσωπικό, τα οποία σε καθημερινή βάση (κινούμενα μεταξύ των 3 νησιών),θα χρησιμεύουν ως χώρος καραντίνας για τους φορείς (διαπιστωμένους και πιθανούς) καθώς και για νοσηλεία πιθανών νοσούντων από τον ιό και για την τάχιστη μεταφορά τους , σε αποστειρωμένο κατάλληλο περιβάλλον .