Χίος, Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου

Συνεργασία ή ακυβερνησία μας επιφυλάσσει ο "Κλεισθένης"

Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 06/12/2018 - 11:38
Νεκτάριος Λυμπέρης, Γιούλα Αργυρούδη και Βασίλης Μυριαγκός

Στην ανάγκη δημιουργικής σύνθεσης και συνεργασίας που πρέπει πλέον, μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση με το όνομα «Κλεισθένης Ι», να διέπει τον πρώτο αλλά και τον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης αναφέρθηκαν στην εκπομπή της "Αλήθεια TV" «η επικαιρότητα με άλλο μάτι», δύο δημοτικοί σύμβουλοι, οι Βασίλης Μυριαγκός και Νεκτάριος Λυμπέρης, αλλά και η περιφερειακή σύμβουλος Γιούλα Αργυρούδη.

Παρότι και οι τρεις προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους υποστήριξαν ότι δίνεται η ευκαιρία μέσω του νέου νόμου να συνεργαστούν άνθρωποι που πραγματικά θέλουν να προσφέρουν στα κοινά, χωρίς ιδιοτελείς σκοπούς και άνθρωποι που πραγματικά το αξίζουν και μέχρι τώρα, λόγω του κομματισμού που επικρατούσε απείχαν πανηγυρικά.

Ο Βασίλης Μυριαγκός αναφέρθηκε στα θετικά αλλά και στα αρνητικά του νόμου, που «επιβάλλει» ή τη συναίνεση ή την… ακυβερνησία. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο νέος νόμος μπορεί να αποδειχθεί ευλογία αλλά μπορεί και κατάρα, καλώντας τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους να βάλουν πάνω από το προσωπικό τους όφελος το συλλογικό, αν θέλουμε ο τόπος μας να πάει ένα βήμα παράκατω.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η περιφερειακή σύμβουλος με τον Οικολογικό Άνεμο, Γιούλα Αργυρούδη, που εστίασε επιπλέον στην ανάγκη να έρθουν κοντά οι νέοι, αφού αυτούς θα αφορούν όλα όσα θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Αναφερόμενη στην πρωτοβουλία τριών περιφερειακών συμβούλων να συσπειρώσουν κόσμο κάτω από ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο τόνισε ότι η κίνηση αυτή προέρχεται από τα κάτω, χωρίς να επιβάλλεται κάποιος από τα πάνω, είτε με κομματικό είτε με άλλο τρόπο.

Τέλος ο δημοτικός σύμβουλος Νεκτάριος Λυμπέρης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία των Νενήτων, που δείχνουν ότι αρπάζουν την ευκαιρία και ετοιμάζονται οι πιο ενεργοί του κάτοικοι, σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, να ζητήσουν την ψήφο των συγχωριανών τους, προκειμένου υπό ένα κοινό πλαίσιο να διοικήσουν το χωριό τους συμβάλλοντας στην επίλυση των προβλημάτων.

Φάνηκε βέβαια έτσι ότι στην ουσία γυρίζουμε κατά κάποιον τρόπο στην εποχή των Κοινοτήτων, αφού η μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» στα χωριά απέτυχε παταγωγωδώς…

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή στο https://www.alithia.gr/tv/i-epikairotita-me-allo-mati/me-allo-matimyriag...

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 05/12/2019 - 18:26

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής (χαρτοφυλάκιο στο οποίο υπάγονται και τα ζητήματα μετανάστευσης), Μαργαρίτη Σχοινά, και την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, σχετικά με το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα.

Υποδεχόμενος τον αντιπρόεδρο και την επίτροπο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα στηρίζεται ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αναφέρθηκε στις ελληνικές προτάσεις για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και επέμεινε στην ανάγκη ενός λογικού επιμερισμού των βαρών.

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε, τόσο στις προοπτικές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης όσο και στο νέο σύμφωνο για το άσυλο που ετοιμάζεται από την Ε.Ε. Επιπροσθέτως, η κ. Γιόχανσον αναγνώρισε τη μεγάλη πίεση που δέχεται η χώρα μας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι μόνο για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Αμέσως μετά την κατ' ιδίαν που πραγματοποιήθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο, ακολούθησε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον κ. Σχοινά και την κ. Γιόχανσον, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο προϊστάμενος του Γραφείου θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης του πρωθυπουργού, Δημήτρης Μητρόπουλος, και η εθνική συντονίστρια για τα ασυνόδευτα παιδιά, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

O πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το θεωρώ πολύ σημαντικό ότι επιλέξατε την Αθήνα για την πρώτη σας επίσκεψη, δεδομένου του πλαισίου με τα τεκταινόμενα στην περιοχή. Νομίζω είναι πολύ σημαντικό ότι πηγαίνετε στην Άγκυρα αύριο και, όπως θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, η Ελλάδα στηρίζεται ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού. Πρόκειται για ζήτημα που έχει ξεκάθαρη ευρωπαϊκή διάσταση, δεν είναι ελληνοτουρκικό ζήτημα, είναι θέμα που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πραγματικά προσβλέπουμε στη βοήθειά σας και στις απτές προτάσεις σας γι' αυτό».

Απαντώντας στην κ. Γιόχανσον σημείωσε: «Θέλουμε να είμαστε σημαντικός εταίρος διότι έχουμε σημαντική πρόσθετη αξία να προσφέρουμε. Έχουμε ήδη αρχίσει, παρουσιάζοντας κάποιες ιδέες για ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών. Φυσικά, θα ζητάμε πολύ συστηματικά την αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου και έναν λογικό επιμερισμό των βαρών, όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Τελικός στόχος θα πρέπει να είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί σας, με ιδέες και προτάσεις, όσον αφορά την επίτευξη αυτού του στόχου».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε πως «πρέπει να αρχίσουμε από εκεί όπου βρίσκεται το πρόβλημα, και το πρόβλημα αυτή την εποχή εντοπίζεται σε αυτό το τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και προσέθεσε: «Επομένως, είναι χαρά μας να έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με εσάς και (τον υπουργό Εσωτερικών) την κατάσταση ως έχει, αλλά και τις προοπτικές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και για το νέο σύμφωνο για το άσυλο που ετοιμάζουμε. Πρόθεσή μας είναι να συζητήσουμε τρία ζητήματα: Το σύμφωνο, το στοιχείο της αλληλεγγύης, την κατάσταση όπως είναι σήμερα και -φυσικά- τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που είναι κρίσιμη για την εύτακτη - οργανωμένη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών».

Η επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον υπογράμμισε τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση και είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε αυτή την πολύ δύσκολη αποστολή να ξεμπλοκάρουμε τις μπλοκαρισμένες καταστάσεις, να βρούμε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο. Κάθε βδομάδα που δεν το έχουμε αυτό, πληρώνουμε υψηλό τίμημα, ειδικά για μία χώρα όπως η Ελλάδα, που δέχεται μεγάλη πίεση καθότι αυτό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, κι όχι μόνο πρόβλημα για την Ελλάδα». Η επίτροπος τόνισε επίσης ότι «οι πρόσφυγες υποφέρουν και [κλονίζεται] η κοινή εμπιστοσύνη στην Ένωση. Επομένως, είναι πολύ επείγον θέμα να βρούμε νέο τρόπο να πάμε μπροστά. Οφείλω να πω πως είμαι πολύ χαρούμενη που η νέα κυβέρνηση κάνει πολλά σημαντικά βήματα για τους μετανάστες, για τη νομοθεσία, και για την παρουσίαση των προτάσεών της. Άρα, γνωρίζω πως η Ελλάδα θα είναι σημαντικός εταίρος στη διαμόρφωση του νέου συμφώνου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ