Χίος, Παρασκευή 22 Μαρτίου

Συνεργασία ή ακυβερνησία μας επιφυλάσσει ο "Κλεισθένης"

Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 06/12/2018 - 11:38
Νεκτάριος Λυμπέρης, Γιούλα Αργυρούδη και Βασίλης Μυριαγκός

Στην ανάγκη δημιουργικής σύνθεσης και συνεργασίας που πρέπει πλέον, μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση με το όνομα «Κλεισθένης Ι», να διέπει τον πρώτο αλλά και τον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης αναφέρθηκαν στην εκπομπή της "Αλήθεια TV" «η επικαιρότητα με άλλο μάτι», δύο δημοτικοί σύμβουλοι, οι Βασίλης Μυριαγκός και Νεκτάριος Λυμπέρης, αλλά και η περιφερειακή σύμβουλος Γιούλα Αργυρούδη.

Παρότι και οι τρεις προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους υποστήριξαν ότι δίνεται η ευκαιρία μέσω του νέου νόμου να συνεργαστούν άνθρωποι που πραγματικά θέλουν να προσφέρουν στα κοινά, χωρίς ιδιοτελείς σκοπούς και άνθρωποι που πραγματικά το αξίζουν και μέχρι τώρα, λόγω του κομματισμού που επικρατούσε απείχαν πανηγυρικά.

Ο Βασίλης Μυριαγκός αναφέρθηκε στα θετικά αλλά και στα αρνητικά του νόμου, που «επιβάλλει» ή τη συναίνεση ή την… ακυβερνησία. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο νέος νόμος μπορεί να αποδειχθεί ευλογία αλλά μπορεί και κατάρα, καλώντας τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους να βάλουν πάνω από το προσωπικό τους όφελος το συλλογικό, αν θέλουμε ο τόπος μας να πάει ένα βήμα παράκατω.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η περιφερειακή σύμβουλος με τον Οικολογικό Άνεμο, Γιούλα Αργυρούδη, που εστίασε επιπλέον στην ανάγκη να έρθουν κοντά οι νέοι, αφού αυτούς θα αφορούν όλα όσα θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Αναφερόμενη στην πρωτοβουλία τριών περιφερειακών συμβούλων να συσπειρώσουν κόσμο κάτω από ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο τόνισε ότι η κίνηση αυτή προέρχεται από τα κάτω, χωρίς να επιβάλλεται κάποιος από τα πάνω, είτε με κομματικό είτε με άλλο τρόπο.

Τέλος ο δημοτικός σύμβουλος Νεκτάριος Λυμπέρης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία των Νενήτων, που δείχνουν ότι αρπάζουν την ευκαιρία και ετοιμάζονται οι πιο ενεργοί του κάτοικοι, σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, να ζητήσουν την ψήφο των συγχωριανών τους, προκειμένου υπό ένα κοινό πλαίσιο να διοικήσουν το χωριό τους συμβάλλοντας στην επίλυση των προβλημάτων.

Φάνηκε βέβαια έτσι ότι στην ουσία γυρίζουμε κατά κάποιον τρόπο στην εποχή των Κοινοτήτων, αφού η μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» στα χωριά απέτυχε παταγωγωδώς…

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή στο https://www.alithia.gr/tv/i-epikairotita-me-allo-mati/me-allo-matimyriag...

Σχετικά Άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ
Πέμ, 21/03/2019 - 15:48

Στις 21 Μαρτίου, εορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Φυλετικών Διακρίσεων. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όταν η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Ακόμα και στις μέρες μας σε σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες δεν λείπουν εκδηλώσεις ρατσισμού, ρατσιστικής βίας και ρητορικής του μίσους. Η ρατσιστική βία στρέφεται κατά οποιουδήποτε προσώπου το οποίο μπορεί να θεωρηθεί «διαφορετικό», λόγω φυλής, χρώματος, θρησκείας, γενεαλογικών καταβολών, εθνικής καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου, αναπηρίας.

Η ελληνική κοινωνία που μάχεται να σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος για τις δυνάμεις της, αυτό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, έχει επιδείξει αλληλεγγύη και συμπαράσταση στις ευάλωτες αυτές ομάδες. Ωστόσο, και στην Ελλάδα σημειώνονται πολλά περιστατικά μίσους και βίας τα οποία εκδηλώνονται με διάφορες μορφές: φυλετικές διακρίσεις, ρατσισμό, μισσαλοδοξία, ομοφοβία, τρανσφοβία, ισλαμοφοβία, αντισημιτισμός.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης έχει λάβει μέτρα με στόχο αφενός την άρση αδικιών του παρελθόντος και την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και αφετέρου την εμπέδωση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το σύνολο των πολιτών.

Συγκεκριμένα στο χρονικό διάστημα αυτό:

 • Ενισχύθηκε η αντιρατσιστική νομοθεσία (τροποποίηση του άρθρου 81 Α ΠΚ, νέο άρθρο 361 Β ΠΚ)
 • Συγκροτήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Διοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών, το οποίο έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του ρατσισμού και του ρατσιστικού εγκλήματος.
 • Εκπονείται Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας.
 • Υπεγράφη «Συμφωνίας Συνεργασίας για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα», στο πλαίσιο προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο κατακυρώθηκε στο Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΑΣΕ (ODIHR).
 • Θεσπίστηκε το νέο Σύμφωνο Συμβίωσης, με επέκταση στα ομόφυλα ζευγάρια.
 • Καταργήθηκαν αναχρονιστικές διατάξεις που εισήγαγαν διάκριση σε βάρος των ΛΟΑΤ ατόμων, όπως το άρθρο 347 του Ποινικού Κώδικα (παρά φύση ασέλγεια).
 • Θεσπίστηκε Εθνικός Μηχανισμός Εποπτείας της εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 

 • Ψηφίστηκε ο νόμος 4443/2016 για την ίση μεταχείριση, με τον οποίο επήλθαν σημαντικές αλλαγές στο συναφές θεσμικό πλαίσιο.

 

 • Καταργήθηκε η υποχρεωτική εφαρμογή της Σαρία στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

 

 • Ψηφίστηκε ο νόμος 4488/2017 με τον οποίο θεσπίζονται κατευθυντήριες αρχές για την υλοποίηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρίες.

 

 • Ψηφίστηκε ο νόμος 4491/2017 για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

 

 • Κυρώθηκε η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, η γνωστή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, με το νόμο 4531/2018.

Η φετινή 21η Μαρτίου μας υπενθυμίζει ότι οφείλουμε να αντισταθούμε με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο απέναντι στο ρατσισμό.

 Οφείλουμε να ενισχύσουμε τους κοινωνικούς αγώνες για την καταπολέμηση της βίας που υποκινείται από ρατσιστικά κίνητρα.

Οφείλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι απέναντι σε όλους όσους βιώνουν το ρατσισμό καθημερινά, να αγωνιστούμε για την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στην κοινωνία μας και για την καταπολέμηση των ρατσιστικών και ομοφοβικών εγκλημάτων.

Ως ΣΥΡΙΖΑ Χίου,

Στεκόμαστε απέναντι στην ακροδεξιά στροφή της Ευρώπης και ενώνουμε της δυνάμεις μας για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ισότητας και της διαφορετικότητας.

 Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία Ανθρωπισμού, Ισότητας και Αλληλεγγύης, αλλά πρώτα από όλα χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών απέναντι σε φαινόμενα ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας.