Τα προβλήματα απαιτούν δυναμική συμμετοχή στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς

Π.Νικήτας, Πρόεδρος Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ: Οι αγώνες δεν γίνονται δια αναθέσεως
Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 27/04/2023 - 15:19

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει την Πρωτομαγιά στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία της Χίου, απηύθυνε ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ, Παναγιώτης Νικήτας, αλλά και οι εκπρόσωποι των σωματείων Εργαζομένων στο Σκυλίτσειο, στους Δήμους της Χίου, των Ιδιωτικών Υπαλλήλων και των συνταξιούχων ΕΦΚΑ Γιάννης Λαμπαδοχυτός, Σοφία Γατανά, Στέλλα Αμπαζή και Μάρκος Σκούφαλος, αντίστοιχα, που συμμετείχαν σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το πρωί.

Λίγο αργότερα από το Ράδιο "Αλήθεια" ο Παναγιώτης Νικήτας σημείωσε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι είναι τέτοια και τόσα που επιβάλλεται οι αγώνες να είναι δυναμικοί. Εστίασε στα ζητήματα του υψηλού κόστους ζωής, αλλά και στα θέματα ασφάλειας στις συγκοινωνίες που αναδείχθηκαν με τον πιο τραγικό τρόπο στο πρόσφατο σιδηροδρομικό ατύχημα στα Τέμπη .

«Μπορεί κάποιος να επιλέξει την Πρωτομαγιά να ξεκουραστεί αλλά τα προβλήματα δεν θα σταματήσουν. Οι αγώνες δεν γίνονται δια αναθέσεως», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ είναι σε επαφή με το Εργατικό Κέντρο Χίου ώστε μετά τις εκδηλώσεις που θα γίνουν τη Δευτέρα στο εργατικό κέντρο οι συγκεντρωθέντες να καταλήξουν στην πλατεία και να πραγματοποιήσουν πορεία από κοινού.

Aκολουθεί η ανακοίνωση - κάλεσμα στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου:

"1η του Μάη: Με τους αγώνες μας προστατεύουμε τις ζωές μας - Το εισόδημα μας - Τα σπίτια μας - 11:00 στη πλατεία Βουνακίου.

Η Πρωτομαγιά είναι μέρα που η εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο δείχνει το μπόι της απέναντι σε αυτούς που καθημερινά της κλέβουν τον πλούτο που παράγει. Είναι μέρα που τιμάμε όλους τους αγωνιστές που έπεσαν για το δίκιο της τάξης μας από το Σικάγο ως την Καισαριανή. Είναι μέρα πάλης και αγωνιστικής προβολής των αιτημάτων μας για μια καλύτερη ζωή.

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει εκατομμύρια εργαζόμενους στους δρόμους. Στην Ελλάδα με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη, στη Γαλλία ενάντια στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, στη Βρετανία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, στο Βέλγιο, στις ΗΠΑ, στην Τουρκία και άλλες χώρες για αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερους όρους εργασίας.

Αυτό που αποδεικνύεται πλέον περίτρανα είναι πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό. Πως μόνο οι εργαζόμενοι με τη δική τους πάλη μπορούν να προστατέψουν τις οικογένειες τους κι όλους τους συναδέλφους τους. Όποτε εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στην προσμονή κάποιου σωτήρα, οποιασδήποτε πολιτικής απόχρωσης, για να τους σώσει, βγήκαν χαμένοι.

Απέναντί τους έχουν την εργοδοσία, το εχθρικό κράτος της, τις κυβερνήσεις της που υλοποιούν την πολιτική που εξυπηρετεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ, της ελεύθερης οικονομίας και αγοράς, που όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα πίνουν νερό στο όνομά της. Είναι η πολιτική που εμπλέκει τον λαό μας στα σχέδια και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μετρά πλέον πάνω από ένα χρόνο διάρκεια και τους λαούς να αιματοκυλούνται για το ποια αστική τάξη θα ελέγχει τους δρόμους κίνησης εμπορευμάτων και ενέργειας.

Πληρώσαμε τα κέρδη τους με τις ζωές μας. Φτάνει πια, ως εδώ!

Αυτό που φάνηκε πιο καθαρά μετά το έγκλημα στα Τέμπη, μετά τα εργοδοτικά εγκλήματα σε πολλούς εργασιακούς χώρους είναι ότι τα αφεντικά και το κράτος την ώρα που μετράνε μόνο τα κέρδη και τις ζημιές τους, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές.

Οι κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο και στην χώρα μας στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα. Οι αγώνες που έχουν αναπτυχθεί σε μια σειρά κλάδους και στον Πειραιά τα τελευταία χρόνια, δείχνουν το δρόμο και την ελπίδα. Γι’ αυτό χρειάζεται τέτοιες εστίες οργάνωσης της πάλης μας να πολλαπλασιαστούν και να δυναμώνουν διαρκώς. Οι κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στην εργασία, για αυξήσεις στους μισθούς, για υπογραφή ΣΣΕ, για ασφαλείς συνθήκες εργασίας είναι η μόνη απάντηση στη λαίλαπα που αντιμετωπίζουμε.

Να μην δεχτούμε μια ζωή που η προστασία της αποτελεί κόστος, η αξιοπρέπειά μας θα μετριέται με αυξήσεις-ψίχουλα και ο μισθός να μην βγάζει ούτε το μισό μήνα. Να μη δεχτούμε το μέλλον που μας προδιαγράφουν για ζωή με προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, με κουπόνια και θανάτους με εισιτήριο χωρίς επιστροφή.

Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, το κέρδος που μπαίνει πάνω από την ζωή μας, μόνο βάσανα θα φέρνει για την εργατική τάξη, για τους λαούς όλου του κόσμου. Είναι ανάγκη άρα να ηττηθούν όσοι σήμερα υπερασπίζονται αυτό το σύστημα της αδικίας, ένα σύστημα σάπιο και σαθρό που δε διορθώνεται, δε μπορεί να εξανθρωπιστεί.

Σήμερα υπάρχει διέξοδος. Με τους αγώνες μας, μπορούμε να τους ανατρέψουμε. Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να αλλάξει ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δύναμης. Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να σπάσουμε τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Να τραβήξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, που στο επίκεντρο θα βρίσκεται ο άνθρωπος, οι παραγωγοί του πλούτου. Να κάνουμε τον φόβο τους πράξη.

Το Σωματείο μας θα συνεχίσει να είναι το πραγματικό αποκούμπι όποιου σήμερα σηκώνει κεφάλι, αντιστέκεται και παλεύει αυτήν την πολιτική που μας εξαθλιώνει. Είναι εδώ για να μην πέσει κανένα λαϊκό σπίτι στα κοράκια των τραπεζών. Για να μην μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα ή νερό. Είναι πάντα δίπλα σε κάθε εργαζόμενο που εναντιώνεται στα σχέδια μονοπωλιακών ομίλων-εργοδοσίας - κυβερνήσεων. Θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε σπίθα που θα ανάβει ενάντια στην εκμετάλλευση μέχρι να γίνει φωτιά που θα κάψει όσους μπαίνουν εμπόδιο στο να μπορούμε να ζούμε στη βάση των σύγχρονων δυνατοτήτων και αναγκών μας. Αυτό φοβούνται, γι αυτό προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα.

Ας κάνουμε πράξη τον φόβο τους!

Ζήτω η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!"

ta_provlimata_apaitoyn_dynamiki_symmetohi_tin_protomagia

Σχετικά Άρθρα