Χίος, Παρασκευή 7 Αυγούστου

Βίντεο δείχνει «τούρκους λιμενικούς να χτυπούν μετανάστες» στο Αιγαίο

Aποδέκτης του ντοκουμέντου το BBC
Κυρ, 13/03/2016 - 07:43
Μυτιλήνη
Ερασιτεχνικό βίντεο που δόθηκε στο BBC δείχνει άνδρες της τουρκικής ακτοφυλακής να χτυπούν με κοντάρια μετανάστες που βρίσκονταν σε φουσκωτό προσπαθώντας να περάσουν το Αιγαίο.

Μέλος της τουρκικής ακτοφυλακής υποστήριξε πως στόχος ήταν να σταματήσουν το φουσκωτό χωρίς να τραυματίσουν τους επιβαίνοντες - οι οποίοι τελικά έφτασαν στη Λέσβο.

Το καταγγελλόμενο περιστατικό φέρεται να σημειώθηκε σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Η καταγγελία έγινε σε εθελοντές στη Λέσβο και το βίντεο δόθηκε στον ανταποκριτή του BBC στο νησί.

Το βίντεο, διάρκειας λίγο παραπάνω από 30 δευτερόλεπτα, έχει τραβηχτεί από το φουσκωτό των μεταναστών και ξεκινά την ώρα που δύο άνδρες από δεύτερο σκάφος -σύμφωνα με την καταγγελία, πρόκειται για σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής- χτυπούν με κοντάρια τους επιβαίνοντες. Το φουσκωτό αναπτύσσει ταχύτητα και απομακρύνεται από το σκάφος. 

Το BBC αναφέρει ότι το φουσκωτό τελικά έφτασε στη Λέσβο. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, αξιωματικός της τουρκικής ακτοφυλακής επιβεβαίωσε στη συνέχεια το περιστατικό, λέγοντας ωστόσο ότι σκοπός τους ήταν να σταματήσουν το φουσκωτό «χωρίς να τραυματίσουν τους επιβαίνοντες». 

Υποστήριξε πως η προβλεπόμενη διαδικασία είναι να δένονται οι λέμβοι σε σκάφη της τουρκοφυλακής και να οδηγούνται πίσω στις τουρκικές ακτές, όμως το εν λόγω φουσκωτό «δεν σταμάτησε τη μηχανή και συνέχισε στην Ελλάδα».

Newsroom ΔΟΛ

 

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 07/08/2020 - 18:09

Σε συνέχεια εισήγησης της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτικής  Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, οι επισκέπτες από την Μάλτα, από την  Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 και ώρα 00:01, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορωνοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Επίσης κατόπιν και της σχετικής σύστασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για  επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις.

Τέλος αναφορικά με το μέτρο της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κλπ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα επεκτείνεται έως 31-08-2020.