Χίος, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου

Βίντεο δείχνει «τούρκους λιμενικούς να χτυπούν μετανάστες» στο Αιγαίο

Aποδέκτης του ντοκουμέντου το BBC
Κυρ, 13/03/2016 - 07:43
Μυτιλήνη
Ερασιτεχνικό βίντεο που δόθηκε στο BBC δείχνει άνδρες της τουρκικής ακτοφυλακής να χτυπούν με κοντάρια μετανάστες που βρίσκονταν σε φουσκωτό προσπαθώντας να περάσουν το Αιγαίο.

Μέλος της τουρκικής ακτοφυλακής υποστήριξε πως στόχος ήταν να σταματήσουν το φουσκωτό χωρίς να τραυματίσουν τους επιβαίνοντες - οι οποίοι τελικά έφτασαν στη Λέσβο.

Το καταγγελλόμενο περιστατικό φέρεται να σημειώθηκε σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Η καταγγελία έγινε σε εθελοντές στη Λέσβο και το βίντεο δόθηκε στον ανταποκριτή του BBC στο νησί.

Το βίντεο, διάρκειας λίγο παραπάνω από 30 δευτερόλεπτα, έχει τραβηχτεί από το φουσκωτό των μεταναστών και ξεκινά την ώρα που δύο άνδρες από δεύτερο σκάφος -σύμφωνα με την καταγγελία, πρόκειται για σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής- χτυπούν με κοντάρια τους επιβαίνοντες. Το φουσκωτό αναπτύσσει ταχύτητα και απομακρύνεται από το σκάφος. 

Το BBC αναφέρει ότι το φουσκωτό τελικά έφτασε στη Λέσβο. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, αξιωματικός της τουρκικής ακτοφυλακής επιβεβαίωσε στη συνέχεια το περιστατικό, λέγοντας ωστόσο ότι σκοπός τους ήταν να σταματήσουν το φουσκωτό «χωρίς να τραυματίσουν τους επιβαίνοντες». 

Υποστήριξε πως η προβλεπόμενη διαδικασία είναι να δένονται οι λέμβοι σε σκάφη της τουρκοφυλακής και να οδηγούνται πίσω στις τουρκικές ακτές, όμως το εν λόγω φουσκωτό «δεν σταμάτησε τη μηχανή και συνέχισε στην Ελλάδα».

Newsroom ΔΟΛ

 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 21/11/2019 - 14:04

Την παραίτηση ολων των αιρτεων του Βορείου Αιγαιου, ως μεσο διαμαρτυριας για τις κυβερνητικές εξαγγελίες ζητά η Δημοτική Παράταξη "ΧΙος Μπροστά" με αφορμη την αυριανή εκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παράλληλα ο συνδιασμός του Γιαννη Καραβασίλη τονίζει οτι καθε απόφαση για το μεταναστευτικό-προσφυγικο απο το Δημοτικό Συμβούλιο εχει ληφθεί, σε προηγούμενες συνεδριάσεις και το μόνο θέμα που θα πρέπει να μπει στην αυριανή συνεδρίαση ειναι οι κινητοποιήσεις που θα γίνουν.

Ακολουθει αναλυτικά η ανακοίνωση:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ "ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ" ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Μόλις μερικές μέρες πριν στις 31/10/2019 , το Δημοτικό συμβούλιο Χίου με απόλυτη πλειοψηφία αποφάσισε (ΑΔΑ: Ω4N8ΩΗΝ-ΡΑΞ) ποιές είναι οι θέσεις του Χιώτικου λαού στο μεταναστευτικό πρόβλημα.
Μεταξύ άλλων το Δ.Σ. ζητά την λειτουργία ενός κέντρου μόνο με μέγιστη χωρητικότητα 500 ατόμων ,αποκλειστικά για καταγραφή και ταυτοποίηση των παρανόμως εισερχομένων.
Οι υπόγειες συνεννοήσεις και εν τέλει αποφάσεις που ανακοινώθηκαν χωρίς να ερωτηθούν τα θεσμικά όργανα και οι πολίτες των νησιών, δεσμεύουν μόνο αυτούς που συμμετείχαν σε αυτές και κανέναν άλλον.
Εμείς με απόλυτη συνέπεια στις θέσεις μας ,προεκλογικά και μετεκλογικά , με την σοβαρότητα που απαιτείται για τους εκλεγμένους σε θεσμικά όργανα ,θεωρούμε την πρόθεση της κυβέρνησης καταστροφική για το νησί .
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι το μόνο θέμα που πρέπει να συζητηθεί αύριο στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι η αντίδραση του νησιού απέναντι στους απαράδεκτους σχεδιασμούς.
Επειδή η ευθύνη όλων μας απέναντι στα παιδιά μας και το μέλλον των νησιών του Βορείου Αιγαίου καθίσταται πλέον ιστορική, καλούμε όλους τους αιρετούς της Χίου και των άλλων νησιών του Β. Αιγαίου να αναλογισθούν τις συνέπειες των εξαγγελιών για τα ακριτικά νησιά μας και σε ένδειξη διαμαρτυρίας να προχωρήσουμε σε παραίτηση και σε δυναμικές κινητοποιήσεις εφόσον επιχειρηθεί η όποια εφαρμογή των εξαγγελιών αυτών.